Talveen varautuminen tuntuu polttopuukaupoilla – hinnat nousemassa: "Saa nähdä, mistä saa raaka-ainetta"

Polttopuukauppa käy täyttä häkää – hinnat kallistuvat talvea kohden 3:31
Polttopuukauppa käy nurmijärveläisen yrittäjän mukaan kuumana.

Monessa kodissa varaudutaan tulevaan talveen ja syksyyn hankkimalla polttopuita. Yleensä vilkkain sesonki polttopuukaupoilla on syksyllä, mutta viime vuosien poikkeuksellisten aikojen takia, kuten esimerkiksi energiakriisien, puukaupoille suunnataan yhä aiemmin.

Vaikka edellinen syksy antaa hieman suuntaa siitä, kuinka suureksi polttopuun kysyntä muodostuu, saattaa kauppiailta silti loppua varasto kesken. 

Suomessa on runsaasti polttopuuta myyviä yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

Yleisesti ottaen polttopuun hintaan vaikuttavat sijainti, puun laatu ja pakkaustapa.

Karkeasti yleisin tapa myydä polttopuita on niin sanotuissa heittomoteissa. Tämä tarkoittaa yhden kuutiometrin tilavuudeltaan olevaan säkkiin tai laatikkoon krouvimmin heiteltyjä polttopuita, eli klapeja.

Heittomotti tarkoittaa tosiasiallisesti noin 0,6 kuutiometrillistä puutavaraa. Pinomotissa polttopuut on puolestaan kasattu siistimpään ja tasaisempaan kuutiometrin kokoiseen polttopuupinoon.

Se, kuinka paljon heittomotissa lopulta puita on, varsinkin yksityisillä markkinoilla, jäänee myyjän ja ostajan väliseksi asiaksi.

Pelkästään Facebookin Myydään polttopuuta -nimiseen ryhmään kuuluu yli 24 000 jäsentä. Siellä osto- ja myynti-ilmoituksia julkaistaan useita päivässä.

Puutavaran riittävyys kysymysmerkki

Nurmijärveläisen Polttopuucenterin pihalta löytyy vielä elokuun jälkipuoliskolla haluttua kuivaa koivuklapia.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Yrityksen vetäjä Oskari Solin kertoo, että Puucenter myy ja toimittaa polttopuita pääasiallisesti Etelä-Suomen alueella. Solinin mukaan nyt polttopuita menee erityisesti Espooseen ja Vantaalle.

Solin ostaa yleensä puutavaraa metsänhoitoyhdistyksiltä, mutta tilanne saattaa olla toinen, kun varastot loppuvat nurmijärveläisen yrityksen piha-alueelta syksyn edetessä.

– Metsänhoitoyhdistykset eivät ole enää suostuneet myymään puuta aiempaan tapaan. Saa nähdä, mistä saa raaka-ainetta, kun nykyinen varasto loppuu, Solin miettii Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tämän hetken menekin mukaan Solin arvelee, että varastoa riittää vuodenvaihteeseen asti.

– Tilauksia tullee päivittäin. Viikoittain sunnilleen 35 motillista tilataan, Solin kertoo.

Kuivalla koivulla paras lämpöarvo

Nyrkkisäännön mukaan kuivalla puulla on paras lämpöarvo, joka kertoo, kuinka tehokkaasti puulla voi lämmittää.

Solinin mukaan yhdellä heittokuutiollisella koivua on lämpöarvoa tuhannen kilowattitunnin verran ja männyssä vastaava luku on noin kahdeksansataa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo kotisivuillaan, että kuivan koivun tuottama lämpöarvo pinokuutiometriä kohti on noin 1700 kilowattituntia. Määrä vastaa energialtaan noin 170 litraa kevyttä polttoöljyä.

Koivun hyvä lämpöarvo perustuu siihen, että se on yleisimmistä polttopuista tihein.

Polttopuun hinnoittelussa vaikuttavat kysynnän ja tarjonnan lait. Solinin mukaan hinnat ovat jo nyt nousseet ja oletettavasti kallistuvat edelleen, mitä pidemmälle talveen mennään.

Lue myös:

    Uusimmat