Mainos

Monen ministeriön virkamiehet nauttivat hallituspalkkioita

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston lisäksi seitsemällä ministeriöllä on omistajaohjausvastuita valtionyhtiöistä. Osa virkamiehistä saa niistä oman palkkansa päälle reilut hallituspalkkiot, enimmillään noin 25 000 euroa.

Muiden ministeriöiden virkamiehet eivät kuitenkaan yllä lähellekään omistajaohjausosaston kollegoidensa palkkioiden tasoa.

Yksi syy tähän on se, että muille ministeriöille kuuluvat yhtiöt ovat useimmiten erityistehtäviä hoitavia yhtiöitä, eivätkä esimerkiksi pörssiyhtiöitä. 

Kantaverkkoyhtiöstä paras hallituspalkkio

Valtiovarainministeriön omistajaohjauksen tontille kuuluu seitsemän toimivaa valtionyhtiötä sekä kaksi selvitystilassa olevaa.

Valtio omistaa enemmistön esimerkiksi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridistä. Sen hallituksen varapuheenjohtaja, ministeriön apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen sai hallituspalkkioita viime vuonna 26 000 euroa.

Budjettipäällikkö Hannu Mäkinen puolestaan ansaitsi hallituspalkkioita viime vuonna 25 000 euroa. Hän on Haus Kehittämiskeskuksen hallituksen puheenjohtaja ja istui osan vuodesta 2013 myös Hanselin hallituksessa.

Ministeriön henkilöstöpäällikkö Selena Savo kuului myös ministeriöiden virkamiesten hallituspalkkioiden viiden kärkeen. Hän ansaitsi viime vuodelta hallituspalkkioina 19 000 euroa siirryttyään Hanselin hallituksen varapuheenjohtajaksi Mäkisen jälkeen.

Kaikkiaan kahdeksan valtiovarainministeriön virkamiestä sai viime vuonna hallituspalkkioita eri valtionyhtiöistä. Yllä kerrottujen lisäksi yli 10 000 euron palkkioihin yltivät Tietokarhu Oy:n hallituksen puheenjohtaja, budjettineuvos Tomi Hytönen ja häntä yhtiön puheenjohtajana edeltänyt hallitusneuvos Raine Vairimaa, joka nykyisin istuu Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n hallituksessa.

Veikkauksesta ja Finaviasta yhtä hyvät palkkiot

Opetus- ja kulttuuriministeriön omistajaohjaukseen kuuluvia yhtiöitä on neljä ja niistä viime vuonna hallituspalkkioita saaneita virkamiehiä yhtä monta. Veikkauksen hallituksen jäsen, ylijohtaja Riitta Kaivosoja sai viime vuodelta palkkiona 24 000 euroa.

Muut ministeriön virkamiehet tienasivat omissa valtionyhtiöiden hallitustehtävissään palkkioita alle 10 000 euroa.

Suurimpiin hallituspalkkioihin ylti myös liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola, joka sai Finavian hallituksen jäsenenä viime vuodelta palkkioita 23 000 euroa. Toisessa liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjaukseen kuuluvassa yhtiössä eli Finnpilot Pilotage Oy:ssä ministeriöllä ei ollut hallitusedustusta vuonna 2013.

Ulkoministeriössä vaatimattomimmat hallituspalkkiot

Työ- ja elinkeinoministeriöllä puolestaan on omistajaohjauksessaan kaksi valtionyhtiötä: Suomen valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera sekä Suomen Teollisuussijoitus Oy. Finnveran hallituksen jäsen, ministeriön osastopäällikkö Pekka Timonen sai varapuheenjohtajana yhtiöstä viime vuonna hallituspalkkioita 14 000 euroa. Teollisuussijoituksen varapuheenjohtaja, TEM:n talousjohtaja Mika Niemelä  tienasi hallituspalkkioina 13 000. Muut kaksi virkamiestä saivat hallituspalkkioita näistä yhtiöistä vain vuonna 2013 vain osalta aikaa, molemmat alle 10 000.

Ulkoministeriön virkamiehistä vain yksi ylsi yli 10 000 euron hallituspalkkioihin ministeriön omistusohjaukseen kuuluvan yhtiön hallituksessa.  Apulaisosastopäällikkö Kari Alanko on Finnfundin johtokunnan varapuheenjohtaja. Hän sai hallituspalkkioita viime vuonna 12 000 euroa. 

Sosiaali- ja terveysministeriöllä ei edustajaa Alkon hallituksessa

Sosiaali- ja terveysministeriön omistajaohjaukseen kuuluvassa Alkossa ei tällä hetkellä ole ministeriön virkamiestä hallituksessa. Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee jätti hallituspaikkansa tultuaan nykyiseen tehtäväänsä. Tämä siksi, että omistajaohjaus kuuluu ministeriössä hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen osastolle eivätkä tuon tulosryhmän päällikkö, osastopäällikkö tai kansliapäällikkö voi olla Alko Oy:n hallituksen jäseniä.

Omistajaohjausta Alkon hallituksessa edustaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos Arto Honkaniemi.

Myöskään ympäristöministeriön omistajaohjaukseen kuuluvassa Kuntarahoituksessa ei ministeriön edustajaa ole tällä hetkellä hallituksessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.