Mainos

Mökkiläinen: Näin varaudut ukkoseen

Suomen kesään kuuluvat sateet ja ukkoskuurot. Lomailijan kannattaa varautua niihin monin tavoin.

Mökeissä ja omakotitaloissa asuvien kannattaa ennen kaikkea varmistaa vakuutusasiat kuntoon, ohjeistaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino.

– Pahimman varalle kannattaa selvittää, onko vakuutusyhtiöillä jotain erityisvaatimuksia ukkosen varalle, kuten ukkosenjohdattimia. Kun on vakuutusasiat kunnossa, on hieman helpompi hengittää, Leino selvittää.

Hänen mukaansa salama voi iskeä omakotitaloon tai mökkiin, vaikka talo olisi suojattu ukkosenjohdattimella. Siksi esimerkiksi sähkölaitteet kannattaa aina irrottaa pois seinästä ukkosen aikaan. Leino suosittelee myös ukkosenjohdattamisen hankkimista.

– Voin omasta kokemuksesta sanoa, että salama iski omakotitaloon, vaikka meillä oli ukkosenjohdatin. Sähköt menivät kolmesta kerroksesta ja kaikki sähkölaitteet sekä sulakkeet menivät hajalle, Leino toteaa.

Hänen mukaansa salamanisku voi aiheuttaa myös tulipaloja taloihin.

– Tärkeää on kuitenkin se, ettei ukkosen aikaan olla sähkölaitteiden kanssa tekemisissä. Näin vältytään ihmisvahingoilta.

Leinon mukaan auto on turvallinen piilopaikka ukkosen aikaan, sillä auton metalli johdattaa salaman yleensä hyvin pois.

"Älkää soittako hätäkeskukseen"

Leino huomauttaa myös mökkiläisiä siitä, että heidän kannattaisi varautua mahdollisiin salamaniskuihin.

– Jos esimerkiksi salama iskee puihin ja sulkee tiet, voi jäädä mottiin omalle mökilleen. Tällöin kannattaa varata esimerkiksi riittävästi ruokatarvikkeita kaiken varaksi.

Leinon mukaan mottitilanteissa kannattaa ottaa aina ensimmäisenä yhteys kuntien viranomaisiin, eikä hätäkeskuslaitoksiin.

– Jos ei ole välitöntä vaaraa, ei pidä soittaa hätäkeskukseen ja sitä kautta tukkia linjoja. Kannattaa etukäteen varautua ja selvittää kuntien yhteystiedot, joihin kannattaa soittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.