MLL:n jättikysely paljastaa kylmäävän totuuden koulumaailmasta: "Pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, ettei tule kiusatuksi"

2:44
MLL:n kyselyn mukaan lähes joka viides oppilas on kokenut kiusaamista – nämä muut seikat nousivat myös esille vakavasta ongelmasta.

Mannerheimin lastensuojeluliiton koululaiskysely kertoo, että koululaiset kokevat saavansa kiusaamistilanteissa enemmän apua muilta oppilailta kuin koulun aikuisilta. MLL on kysynyt kiusaamisesta yli 14 000 oppilaalta laajassa koulukyselyssään, jonka ennakkotietoja ruoditaan MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Viiden jälkeen -erikoisohjelma pureutui koulukiusaamiseen perjantaina. Lähetyksen voi katsoa kokonaisuudessaan osoitteesta mtv.fi.

Jopa noin 30 prosenttia oppilaista sanoi, että koulussa pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, jotta ei joutuisi kiusatuksi tai loukkaavasti kohdelluksi

Noin 20 prosenttia oppilaista arvioi, että joku voi saada arvostusta muilta oppilailta kiusaamalla toisia.

Lähes joka viides (17 prosenttia) on itse kokenut lukuvuoden aikana kiusaamista tai loukkaavaa kohtelua. 

– Heistä 40 prosenttia ei ole kertonut koulun aikuisille kokemuksistaan. 25 prosenttia kertoo, että koulun aikuiset ovat puuttuneet asiaan ja siitä on ollut apua, MLL summaa tuloksia.

Kiusaamista nähnyt lähes puolet koululaisista

Reilut kymmenen prosenttia kiusatuista kertoo, että koulun aikuiset ovat puuttuneet asiaan, mutta siitä ei ollut apua.

Melko iso osuus kiusatuista, 76 prosenttia, kertoo saaneensa muilta oppilailta tukea. Jopa 89 prosenttia kertoo, että oppilailta saadusta tuesta on ollut apua.

Kiusaamista oli nähnyt oppilaista lähes 40 prosenttia. Heistä 71 prosenttia kertoo tehneensä jotakin puolustaakseen kiusattua.

MLL toteutti vuosina 2018–2019 hyvinvointikyselyn, jossa keskityttiin kiusaamisen ehkäisyyn. Yli 14 000 4.-9.-luokkalaista vastasi kyselyyn. Kysely on edelleen auki kouluille, mutta MLL julkaisee lokakuussa väliraportin vuoden 2019 loppuun mennessä saaduista vastauksista.

Viiden jälkeen ohjelma pureutuu kiusaamisen ehkäisyyn perjantai-iltana MTV-kanavalla. Voit katsoa sen osoitteesta mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja