Teemu, 17, kertoo ala-asteella kokemastaan kiusaamisesta: "Käyttäydyin eri tavalla ja se ärsytti"

17-vuotiasta Teemu Tuomelaa kiusattiin ala-asteella – lähettää nyt viestin kiusaajille:"Kiusaamisessa ei ole mitään hienoa" 5:03
Teemu Tuomela lähettää suoran viestin kiusaajille: "Siinä ei ole mitään hienoa"

Espoolainen Teemu Tuomela kertoi kiusaamisesta lopulta äidilleen. Tänään hän avautuu tapahtuneesta Viiden jälkeen -ohjelmassa, joka pureutuu koulukiusaamiseen kello 17 alkavassa erikoislähetyksessään.

Katso Teemu Tuomelan koko haastattelu oheiselta videolta! Lisää aiheesta MTV3-kanavalla kello 17.

Lukiolaista Teemu Tuomelaa, 17, kiusattiin ala-asteella. Hän uskalsi lopulta kertoa asiasta aikuisille.

– Kiusaaminen tuntui hirveältä. En halunnut mennä kouluun, koska oli huono olo ja fiilis.

Teemun mielestä hänen erilaisuutensa laukaisi kiusaamisen ainakin osittain.

– Olin aika erilainen kuin kiusaajat. Käyttäydyin eri tavalla ja otin asiat kirjaimellisesti, ja se ärsytti heitä. En tee sitä enää niin paljon.

Teemu painottaa haastattelussa kuitenkin, että erilaisuus ei saisi aiheuttaa kiusaamista.

Teemu kertoi kiusaamisesta lopulta sekä opettajille, että äidilleen.

– Äiti laittoi viestiä opettajalle, ja sitten käytiin keskusteluja opettajien ja kiusaajien kanssa moneen kertaa. Lopulta ne lopetti kiusaamisen.

– Mulle tuli parempi mieli. Nykyään olen näiden samojen kiusaajien kaveri. Ne on pyytänyt anteeksi, ja mä olen antanut niille anteeksi.

Teemulla on viesti sekä kiusaajille että kiusatuille.

– Kiusatulle haluaisin sanoa, että kiusaaminen voi olla rankkaa ja se voi hävettää, mutta kannattaa sanoa jollekin luotettavalle henkilölle asiasta, että kiusaaminen voidaan lopetta.

– Kiusaajille haluan sanoa, että siinä ei ole mitään hienoa. Et saa arvostusta, et hyödy mitään – aiheutat vain toiselle pahan mielen, Teemu Tuomela sanoo.

Li Andersson vastaamassa kysymyksiin suorassa lähetyksessä perjantaina

Viiden jälkeen -erikoisohjelmassa etsitään vastausta muun muassa siihen miten vanhemmat voivat estää oman lapsen päätymistä kiusaajaksi.

Kiusaaminen on herättänyt paljon keskustelua vantaalaiskoulussa tapahtuneen 11-vuotiaan pahoinpitelyn jälkeen. Viiden jälkeen -ohjelma pyysi kommentteja myös tunnteuilta suomalaisilta, ja ääneen pääsevät muun muassa Arttu Wiskari, Ali Jahangiri, Benjamin, Jussi69 ja Janne Kataja.

Studiossa aiheesta keskustelevat opetusministeri Li Andersson sekä psykologian professori Christina Salmivalli.

Lähetä koulukiusaamisesta kysymys Viiden jälkeen -studioon numeroon 040 5785504

Opetusministerin kanssa käydään läpi sitä, onko opettajilla riittävät toimivaltuudet puuttua kiusaamiseen. Studiossa pohditaan myös, kuuluuko käytöskasvatus kotiin vai kouluun, ja miten vanhemmat voivat auttaa kiusaamisen kohteeksi joutunutta lastaan.

Ohjelmassa käydään läpi myös ennakkotietoja Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselystä, jossa noin 30 oppilaista prosenttia kertoi, että heidän mielestään koulussa pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, jotta ei joutuisi kiusatuksi tai loukkaavasti kohdelluksi.

Seuraa lähetystä täältä 25.9 kello 17 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat