Miten nännikarvoista pääsee eroon? Höylään ei kannata tarttua

Löysitkö rinnastasi patin, jota et ole aiemmin huomannut? Millaiset patit ovat vaarattomia ja millaiset pahanlaatuisia? Asiasta keskustelemassa naistentautien erikoislääkäri Mira Töyli.

Vaikka ihon karvoitus on luonnollinen asia, moni haluaa hankkiutua siitä monin paikoin eroon. Miten nännikarvoista pääsee eroon? 

Sää alkaa lämpiämään, mikä tarkoittaa väistämättä sitä, että ihmiset alkavat keventää vaatetustaan. Etenkin naiset alkavat taas kiinnittämään huomiota karvoitukseensa ja höylille ja vahaliuskoille tulee taas käyttöä.

Siinä, missä miesten ja naisten intiimikarvoitus on suhteellisen yleinen puheenaihe, ihmisessä on alueita, joiden karvoituksesta puhutaan tuskin koskaan. Mitä esimerkiksi nännikarvoille pitäisi tehdä?

Nännikarvojen liiallinen kasvu voi olla merkki sairaudesta

Monilla naisilla on nännikarvoja, eikä niistä tarvitse olla huolissaan. Mikäli karvat kasvavat tavallista nopeammin tai karvoitusta löytyy laajalti rinnan alueelta, kyseessä voi olla hormonaalinen häiriö.

Alyssa Dweck kertoo Shapelle, että liiallinen nännien karvoitus voi kieliä naisilla munasarjojen häiriöstä.

Myös raskaus, ehkäisypillerit, kuukautiset tai vaihdevuodet voivat näkyä tummempana ja tuuheampana karvoituksena, jota ei tarvitse pelätä.

Jos yksittäiset karvat häiritsevät ja tekevät olon epävarmaksi, niiden poistamiseen on moniakin vaihtoehtoja.

Nyppiminen 

Karvojen poistaminen nyppimällä on toki yksi hyvin yleinen vaihtoehto, mikäli haluaa pitää nännipihansa karvattomina.

Jos nypit, pidä huoli, että karva on tarpeeksi pitkä nypittäväksi. Liian lyhyen karvan nyppyminen ärsyttää nännipihan ihoa. 

Laserhoito

Terveystalon mukaan laserhoito on tehokas menetelmä erityisesti silloin, jos karva on tummaa pigmenttiä ja iho taas vaalea. Vaaleisiin, punaisiin tai harmaisiin karvoihin hoito ei tepsi.

Hoito perustuu siihen, että laservalo tunkeutuu ihon lävitse kohti karvatuppeja, jotka kuumenevat ja lopulta tuhoutuvat.

– Jos karvan ja ihon värit eivät poikkea juurikaan toisistaan, elektrolyysi eli polttaminen on parempi vaihtoehto, ohjeistaa ihotautilääkäri Hadely King  Bustlelle.

Elektrolyysi

Elektrolyysi tarkoittaa karvan polttamista. Siinä on kuitenkin ihotautilääkäri Kingin mukaan omat riskinsä. Kyseinen menetelmä on hidas ja se saattaa jättää ihoon arpia.

Leikkaaminen

Toiset lyhentävät nännikarvoitusta leikkaamalla ne lyhyemmiksi.

Vahaus

Vahatessa tulee kiinnittää huomiota aineeseen, jolla vahaus tehdään. Monet aineet, kosteutus- ja parranajoaineet esimerkiksi sisältävät aineita, jotka voivat olla haitaksi rintarauhasille.

Ihotautilääkäri Estee Williams ei suosittele vahausta nännien alueelle, sillä se ärsyttää useimpien ihmisten nännien ihoa.

Sheivaaminen

Sheivaaminen on erittäin yleinen tapa hankkiutua eroon häiritsevistä ihokarvoista. Jos yrität kuitenkin päästä eroon nännikarvoista höyläämällä ne tiehensä, ärsytät ihoasi. Pahimmassa tapauksessa tärvelet nännisi terävällä höylällä.

On myös yksi vaihtoehto: Älä tee karvoille mitään!

Koska nännien karvoitus on täysin normaalia, sille ei tarvitse tehdä mitään. Nykyään karvoihin suhtaudutaan paljon vapaamielisemmin – onhan myös popin kuningatar Madonna antanut kainalokarvansa kasvaa. Karvat eivät ole enää niin suuri tabu!

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja