Kutiavatko nännit tai rinnat? 7 syytä oireisiin

Rintojen kutina on varsin yleinen vaiva, joka voi liittyä niin hormonitoiminnan muutoksiin kuin eri sairauksiinkin. Usein oireen takana voivat kuitenkin olla yksinkertaisesti vain vaatteet.

Kutinaa nännissä, rinnassa tai rinnan alla. Tekisi mieli vain raapia, vaikka olisi keskellä työpalaveria tai juhlia.

Rintojen kutina on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva. Kutinaa voivat aiheuttaa monenlaiset eri syyt pesuaineesta hikeen ja syöpään. Health-lehden haastattelemat asiantuntijat listaavat eri syyt, mistä ne voi tunnistaa ja mikä niihin auttaa.

Jos et ole kutinan syystä varma tämän tekstin lukemisen jälkeenkään ja oire vaivaa säännöllisesti, kannattaa ottaa aihe puheeksi gynekologin tai lääkärin kanssa.

1. Pesuaineet

Esimerkiksi pyykinpesuaineiden kemikaalit pääsevät kosketuksiin suoraan ihon kanssa, ja joskus ne voivat olla kutisevien oireiden takana. Riittävän paljon ärsyttävää pesuainetta tai saippuaa voi tehdä rintojen ihosta punertavaa, kutiavaa tai hilseilevää tai synnyttää ihottumaa.

Jos pesuaine on rintojen kutinan takana, todennäköisesti iho kutiaa myös muualta kehosta. Asian laidan saa selville myös kokeilemalla lisäaineetonta, allergiavapaata pesuainetta ja seuraamalla oireita.

2. Hiki

Hiessä on suolaa, joka voi myös saada ihon kuivamaan ja sitten kutiamaan. Varsinkin kuntosalilta tullessa rinnat ja nännit voivat olla tulehtuneet ja kutiavat, kun rintojen iho ei ole päässyt hengittämään tiukissa urheilurintaliiveissä.

Jos hikeä pääsee muodostumaan rinnan alle, voivat oireet johtaa jopa ihon hiivainfektioon.

Hien aiheuttamia oireita voi pyrkiä välttämään suosimalla hengittäviä vaatteita. Valitse urheilurintaliivit, jotka ovat tukevat, mutta eivät liian tiukat. Hikoilun jälkeen rinnat kannattaa heti pestä huolellisesti saippualla.

Yksi keino on myös laittaa ohut kerros vaseliinia tai vastaavaa voidetta kutiavalle alueelle ennen urheilusuoritusta.

3. Ihosairaudet

Atooppinen ihottuma aiheuttaa tavallisesti kutisevaa, tulehduksellista ihottumaa. Psoriasista kärsivät taas saavat tavallisesti paksuja hilseläiskiä erityisesti kyynärpäihin, polviin, selkään ja päänahkaan. Molemmat ihosairaudet voivat kuitenkin aiheuttaa kutinaa myös nänneihin ja rintojen alueelle.

Jos kutinan syy ovat ihosairaudet tai kuiva iho, voi oiretta yrittää helpottaa esimerkiksi vaihtamalla pitkät ja kuumat suihkut lyhyisiin ja haaleisiin sekä tietenkin rasvaamalla.

4. Kuukautiset

Rinnat tuntuvat tyypillisesti hiukan aristavilta viikko ennen kuukautisia tai niiden aikana. Syynä ovat tietenkin hormonit. Kun rinnat ovat aremmat, ne saattavat myös ärtyä ja muuttua kutiseviksi helpommin.

Myös vaihdevuosien aikaan hormonit voivat aiheuttaa samanlaisia kutisevia oireita.

5. Raskaus

Kun nainen tulee raskaaksi, hormonitoiminta muuttuu ja rinnat kasvavat. Rintojen kasvaessa iho venyy, ja se voi jo pelkästään aiheuttaa kutiavia oireita. Raskauden aiheuttamaan kutinaan suositellaan hypoallergeenista voidetta suihkun jälkeen.

6. Imetys

Raskauden lisäksi myös imetysaika voi saada rinnat kutiamaan, erityisesti juuri nännin alueelta. Oireita aiheuttavat niin valuva, ylijäänyt rintamaito kuin vauvan imeminen ja mahdollinen pureminen.

Jos kutinan lisäksi rinnoissa on imetyksen aikana muita oireita, kuten kipua, turvotusta tai nänneissä halkeamia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Oireiden takana voi nimittäin olla myös esimerkiksi maitorauhastulehdus.

7. Syöpä

Rinnan alueen syöpiä ajatellessa ensimmäisenä tulee mieleen tarkkailla rintoja erilaisten pattien varalta. Myös muunlaiset oireet voivat kuitenkin olla syövän takana. Nännin ja sen ympäristön syövän eli Pagetin taudin yksi oire on nimenomaan kutina.

Kutinan lisäksi nännisyöpä oireilee esimerkiksi karheutena, punoituksena ja hilseilynä toisessa nännissä. Oireet voivat muistuttaa atooppista ihottumaa. Nännistä oireilu leviää viikkojen ja kuukausien kuluessa nännipihaan.

Terveyskirjaston mukaan noin 90 prosenttiin rinnassa esiintyvistä Pagetin tautitapauksista liittyy rintasyöpää. Tosin vain 1–4 prosentissa rintasyöpätapauksista Pagetin tauti on syövän ensioire.

Nännin ja sen ympäristön syöpä ei ole yleinen syy rintojen kutinalle. Jos sen kuitenkin epäilee olevan omien oireiden takana, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Toispuolinen ihomuutos nännissä ja nännipihassa on aina syy lähteä lääkäriin.

Kutina voi olla myös harvinaisemman rintasyövän muodon, tulehduksellisen eli inflammatoorisen rintasyövän oire. Tässäkään rinnan alueen syövässä ei ole tavallisesti mitään pattia, vaan rinta on vain punoittava, kuumottava ja turvonnut.

Jos rintojen oireet ovat toispuoleisia, eivät parane ajan kuluessa tai niihin liittyy verenvuotoa, kannattaa aina hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Health-julkaisu myös muistuttaa, että rintojen kutina voi liittyä myös rintasyövän hoitoon. Se voi olla yksi sädehoidon sivuvaikutuksista, ja kutina voi alkaa hoitokerran jälkeenkin. Myös rintaleikkaus, oli se sitten poistoleikkaus syövän takia tai rintojen pienennys- tai suurennusleikkaus, voi tuoda kutiavia oireita.

Onko rinnoissa aristusta, ihottumaa tai maitomaista nestettä? Lue täältä, mistä nämä oireet kertovat.

Kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit löydät täältä!

Lue myös:

    Uusimmat