Mainos

Miten kulutat kestävästi?

Miten valita kaupan hyllyltä se ympäristöä vähiten kuormittava vaihtoehto? Entä mihin ympäristömerkkeihin, -sertifikaatteihin ja väittämiin voi luottaa? Vaikeita kysymyksiä, mutta onneksi on olemassa merkki, joka helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli tutummin Joutsenmerkki on jo kahdenkymmenen vuoden ajan opastanut valitsemaan ympäristön kannalta viisaasti.

Mitä Joutsenmerkki tuotteessa tarkoittaa?

Joutsenmerkki opastaa valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita. Merkin voivat saada vain tuotteet, jotka omassa ryhmässään kuuluvat ympäristön kannalta parhaitten joukkoon.

Joutsenmerkin vaatimukset asetetaan siten, että enintään 20-30 % tuoteryhmän tuotteista pystyy läpäisemään ne. Vaatimukset koskevat paitsi tuotteen ympäristö-ominaisuuksia, myös sen turvallisuutta käyttäjälle sekä tuotteen laatua.

Raaka-aineet ja valmistusprosessit kehittyvät ja lainsäädäntö muuttuu. Jotta Joutsenmerkki pysyisi kehityksen kelkassa ja jatkuvasti erottelisi ympäristön kannalta parhaat tuotteet muista, pitää merkin vaatimuksia kiristää muutaman vuoden välein. Jos joutsenmerkitty tuote ei enää täytäkään uusittuja vaatimuksia, se menettää merkin.

Joutsenmerkityt wc- ja talouspaperit sekä pesu- ja puhdistusaineet ovat useimmille tuttuja, koska niitä on ollut saatavilla jo pitkään. Uusia tuotteita tulee kuitenkin koko ajan. Tänä vuonna Joutsen laajensi reviiriään muun muassa ilmalämpöpumppuihin, ulkomaaleihin ja astianpesukoneisiin. Niitä ei aiemmin ole ollut saatavilla Joutsenmerkittyinä Suomessa.

Mitä kaikkea kaupasta löytyy joutsenmerkittynä?

Kotiin ja keittiöön

Henkilökohtaiseen hygieniaan

astianpesukoneita, wc-papereita, tekstiilituotteita, talouspapereita, nenäliinoja, huonekaluja, televisioita, leivinpapereita, kertakäyttöparistoja, pienakkuja, kynttilöitä ja kahvinsuodattimia

kosmetiikkatuotteita, kosteuspyyhkeitä, shampoita, siteitä ja tamponeja, saippuaa ja vaippoja

Autoiluun

Puutarhaan

autonrenkaita, autonhoitotuotteita

kompostoreita, ruohonleikkureita

Siivoukseen ja pyykinpesuun

Rakentamiseen ja lämmitykseen

puhdistusaineita, konetiskiaineita, käsitiskiaineita, lattianhoitotuotteita, pyykinpesu- ja tahranpoistoaineita, mikrokuituliinoja ja -moppeja

Sisä- ja ulkomaaleja, tulisijoja, lattianpäällysteitä, rakennuslevyjä, lämpökäsiteltyä puuta, lämpöpumppuja

Kotikonttoriin

tulostimia, kopiokoneita, tietokoneita, monitoimilaitteita, kopiopapereita, värikasetteja, liimoja, paperikirjekuoria

Joutsenmerkki voidaan nykyisin myöntää myös joillekin palveluille; mm. kaupoille, hotelleille ja ravintoloille. Tällä hetkellä Joutsenmerkinnän piirissä on 65 tuoteryhmää, joista 8 on palveluita.

Suomessa tarjolla olevia joutsenmerkittyjä palveluita

Hotelleja ja retkeilymajoja
Pesuloita
Kauppoja
Ravintoloita
Painolaitoksia
Siivouspalveluita

Mitä hyödyt Joutsenmerkistä?

Joutsenmerkki helpottaa elämääsi, koska se yksiselitteisesti ja luotettavasti kertoo merkityn tuotteen olevan vastaavia tuotteita parempi ympäristön kannalta. Vältyt hankalalta ja usein melko mahdottomaltakin tuntuvalta tuotteiden vertailulta. Lisäksi merkki kertoo tuotteen korkeasta laadusta ja turvallisuudesta.

Joutsenmerkkiin voit luottaa. Se on pohjoismaisten kuluttajaviranomaisten perustama puolueeton merkki, joka on käytössä kaikissa Pohjoismaissa.

Joutsenmerkki ottaa huomioon hyvin moninaiset ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajalta, myös viime aikoina huomion keskipisteessä olleen ympäristövaikutuksen, vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen. Joutsenmerkki ei siis ole yhden asian merkki.

Merkillä on kahdenkymmenen vuoden aikana saatu paljon hyvää aikaan. Esimerkiksi haitallisten kemikaalien käyttö ja energian kulutus ovat vähentyneet, kuten myös päästöjen sekä jätteiden määrä. Näillä saavutuksilla on mm. parannettu vesistöjen tilaa sekä hillitty ilmastonmuutosta.

Kun valitset Joutsenmerkin, valitset ympäristön kannalta viisaasti. Vaadi merkittyjä tuotteita kauppiaaltasi!

Osallistu kilpailuun Joutsenmerkin 20-vuotiskampanjasivulla: www.sulkahattuun.fi

Lisätietoa Joutsenmerkistä sivulla: www.joutsenmerkki.fi

Artikkelin tarjoaa: SFS-Ympäristömerkintä

Artikkelin tarjoaa:
SFS-Ympäristömerkintä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.