Mitättömältä tuntuvat tavat, jotka sabotoivat parisuhdetta salakavalasti – moneenko sorrut?

Näin parisuhde viritetään huippukuntoon 8:56
Miten parisuhde viritetään huippukuntoon? Psykologi Mikael Saarinen ja kirkkoherra Kari Kanala antoivat vinkkejä Uutisaamussa.

Mitättömältä tuntuvat tavat voivat pitkällä tähtäimellä vahingoittaa parisuhdetta ja johtaa jopa eroon.

Uskottomuuden, valehtelun ja halveksunnan lisäksi on joukko vähäpätöisemmältä tuntuvia tapoja, jotka voivat nakertaa parisuhteen osapuolten välistä sidettä. Huffington Postin haastattelemat terapeutit kertoivat, millaiset arjen teot vahingoittavat salakavalasti yhtä elämän tärkeimmistä ihmissuhteista.

1. Sivuutat kumppanisi mielenkiinnon kohteet

On tavallista ja jopa tervettä, että parisuhteessa elävien kiinnostuksen kohteet eroavat toisistaan. Itseään ei tarvitse toisen takia muuttaa, mutta on tärkeää osoittaa olevansa kiinnostunut kumppaninsa tekemisistä.

Jos jatkuvasti sivuuttaa rakkaansa intohimot, voi hänestä ajan myötä alkaa tuntua, ettei häntä hyväksytä suhteessa omana itsenään, parisuhde- ja perheterapeutti Abigail Makepeace sanoo Huffington Postille.

2. Et kiitä pienistä asioista

Merkkipäivinä saatujen lahjojen lisäksi kiittää voi arkisista asioista, kuten tiskaamisesta, sängyn petaamisesta tai lempisuklaalla hemmottelusta. Mikäli jättää jatkuvasti huomioimatta kumppanin pienet hyvät teot, voi se ajan myötä aiheuttaa mielipahaa.

– Hyviä ihmissuhteita ei ole tehty suurista eleistä. Ne rakentuvat ja pysyvät pystyssä pienten arjen hetkien ansiosta, terapeutti Nicole Saunders sanoo Huffington Postille.

Samalla rakkaalleen antaa viestin, että vastaavaa käytöstä olisi mukava nähdä jatkossakin.

Myös televisiosta tuttu pappi Kari Kanala muistutti Uutisaamun haastattelussa, että kiitos on tärkeä mutta helposti unohtuva sana parisuhteissa. Hänen mukaansa pahinta parisuhteessa on, jos toista alkaa pitää itsestäänselvyytenä.

3. Laiminlyöt henkilökohtaisen hygieniasi

Epäsiisti ja pahalta haiseva kumppani ei ole omiaan ruokkimaan läheisyyttä parisuhteessa. Jos henkilökohtaista hygieniaansa laiminlyö jatkuvasti, voi se johtaa intiimielämän ongelmiin ja muodostua varsinaiseksi parisuhdeongelmaksi.

Toisinaan huono hygienia voi olla merkki mielenterveysongelmista, kuten masennuksesta. Mikäli henkinen hyvinvointi on koetuksella, kannattaa asiasta puhua kumppanin kanssa ja pohtia myös ammattiavun piiriin hakeutumista.

4. Kritisoit kommunikoinnin sijaan

Väestöliiton mukaan onnellisia pareja yhdistää myönteinen tapa kommunikoida keskenään. On esitetty, että mitä enemmän parilla on kielteistä vuorovaikutusta, sitä todennäköisemmin he eroavat. Kielteistä vuorovaikutusta on esimerkiksi silmien pyörittely ja kritisointi.

Kritisointi ilmenee parisuhteessa esimerkiksi siten, että toinen ilmaisee parisuhteessa havaitsemansa ongelman johtuvan kumppanistaan. Tämä saa kritisoinnin kohteeksi joutuvan puolustuskannalle, mikä johtaa usein riitaan – eikä toivottuun muutokseen käytöksessä.

Joskus kriittiset sanat voivat osua niin syvälle, että kumppani tulee vahingoittaneeksi rakkaansa itsetuntoa tai vaurioittaa parisuhteessa olevien välistä sidettä. Hyvään parisuhteeseen ei kuulu minkäänlaista fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

5. Sinulla ei ole muuta elämää

Terveyskonserni Mehiläinen muistuttaa, että parisuhteessa perustarpeita ovat yhteys ja erillisyys. Yhteyteen liittyy kokemus läheisyydestä ja molemminpuolisesta tarvitsevuudesta, erillisyyteen taasen tunne itsenäisyydestä ja vapaudesta.

Parisuhteen alkuvaiheen huumassa on tavallista, että vastarakastuneet viettävät kaiken vapaa-aikansa yhdessä. Mutta jos ystävien, perheen ja harrastusten laiminlyöntiä jatkuu pitkään, voi se olla huono merkki myös parisuhteen kannalta. Toiseen takertuminen luo suhteeseen paljon paineita.

Ja mikäli parisuhde sitten päätyy eroon, voi tukiverkosto olla kuihtunut olemattomaksi. Parisuhteen päättyessä saattaakin tuntua kuin koko elämä olisi päättynyt.

6. Kyttäät kumppanisi puhelinta salaa

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen, ja toisen viestien luvatta lukemisella syyllistyykin viestintäsalaisuuden loukkaamiseen. Minilex kertoo, että viestintäsalaisuuden loukkaamisesta voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Parisuhteessa kumppanin viestien lukeminen vahingoittaa toisen henkilökohtaista tilaa on osoitus luottamuksen puutteesta. Sen lisäksi, että puhelimen urkkiminen on laitonta ja rangaistavaa, voi teko johtaa repiviin riitoihin ja eroon.

Puhelimen tutkimisen sijaan kumppanille kannattaakin kertoa avoimesti omista epävarmuuksistaan, jolloin niistä voi keskustella.

7. Teet lupauksia, joita et pysty pitämään

Pienten ja suurten lupausten pitäminen rakentaa parisuhteeseen luottamusta ja saa kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi sekä arvostetuksi. Sen sijaan jatkuva lupausten pettäminen voi muodostua kiilaksi kumppaneiden väliin.

Toisinaan on ihan normaalia unohtaa tyhjentää tiskipesukone tai siivota, vaikka niin on luvannut tekevänsä. Jos hyvät ajatukset jäävät jatkuvasti pelkälle sanojen tasolle, kannattaa miettiä, onko tapana antaa kumppanilleen epärealistisia lupauksia ja miten ne muistaisi paremmin toteuttaa.

Kumppanille ei siis pidä luvata liikoja, ja hänelle tulisi ilmoittaa rehellisesti ja ajoissa, mikäli ei saa sovittuja asioita hoidettua. Hyvään parisuhteeseen kuuluu kyky ottaa vastuuta omasta toiminnastaan.

Lue myös:

    Uusimmat