Viisi pientä harjoitusta, joilla vahvistat parisuhdettasi harmaan arjen keskellä

Miksi ihminen tarvitsee fyysistä läheisyyttä? Asiantuntijat vastaavat 2:15
Miksi ihminen tarvitsee fyysistä läheisyyttä? Videolla asiantuntijat kertovat kosketuksen tärkeydestä.

Näillä pienillä harjoituksilla etääntynyttä parisuhdetta voi vahvistaa.

Korona-ajalla on ollut suuri vaikutus ihmissuhteisiin. Tapahtumarajoitukset ja kehotukset välttää kontakteja vapaaehtoisesti ovat voineet johtaa siihen, että esimerkiksi ystäviä on nähty vähemmän. Saman katon alla asuvan kumppanin naama taas on voinut tulla liiankin kovin.

Erillisyyden puute on saattanut aiheuttaa stressiä ja ärtymystä. Varsinkin seksielämän on huomattu hiipuneen parisuhteissa korona-aikana. 

Toisaalta korona on voinut vapauttaa aikaa parisuhteen huoltamiselle. Viimeistään nyt kannattaa ottaa kaikki irti mahdollisuudesta osoittaa kiintymystään rakkaalle joka päivä. The New York Times listasi pieniä harjoituksia, joilla parisuhdettaan voi tutkitusti vahvistaa.

1. Pidä kirjaa hyvistä asioista

Antaako kumppanisi aina pusun ennen lähtöä? Osaatko hän kukkia tai suklaata? Kokkaako hän illallista tai siivoaa kotinne?

Pienten ja suurten rakkaudenosoitusten huomaaminen auttaa näkemään, mitä kaikkea hyvää kumppanissa onkaan. Parisuhdettaan voi vahvistaa miettimällä vähintään viisi asiaa, joita kumppani säännöllisesti tekee saadakseen toisen tuntemaan olonsa rakastetuksi ja lähentääkseen suhdetta. Samalla ihminen harjoittelee itse näkemään asiat myönteisessä valossa, mikä voi saada aikaan positiivisen kierteen.

Koska harva osaa lukea ajatuksia, kannattaa lista kiitollisuutta aikaansaavista asioista paljastaa myös kumppanille. Kiitollisuuden harjoittaminen lisää onnellisuutta ja vahvistaa parisuhdetta.

Tutkimuksissa on havaittu, että kestävissä suhteissa myönteisen vuorovaikutuksen määrä ylittää kielteisen vuorovaikutuksen määrän selvästi. Kaikilla on toki huonoja päiviä, mutta silmien pyörittelyä ja halveksuntaa tulisi suhteen tulevaisuuden vuoksi vältellä ja yrittää niiden sijaan ujuttaa päiviin naurua, hymyä ja kehuja. Onnellisten parien vakavissakin keskusteluissa sävy säilyy pääosin leikkimielisenä ja sisältää kiintymyksen osoituksia.

2. Pidelkää toisianne käsistä

Fyysinen läheisyys ja yhteenkuuluvuus ovat perustavanlaatuisia tarpeita. MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen kertoi MTV Uutisten haastattelussa aiemmin, että läheisessä kohtaamisessa erittyy hyvän olon hormoneja ja rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu.

Rakastaan kannattaakin tarttua kädestä aina mahdollisuuden tullen, sillä teko auttaa vähentämään stressiä ja luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Amerikkalainen neurotutkija James Coan sanoo New York Timesille, että kumppanin kädestä kiinni pitämisen on havaittu keventävän toisen parisuhteen osapuolen kokemaa tunnetaakkaa.

Kädestä pitäminen yhdistääkin kaksi parisuhdetta vahvistavaa tekijää, mikrohetket ja kosketukset, joiden merkityksestä seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flang muistutti MTV Uutisten haastattelussa aiemmin.

Tilaisuuksia tämän tyyppiselle kosketukselle on monia: aamiaispöydässä, kävelyllä, televisiota katsellessa. Fyysistä siltaa pitkin voi lähestyä kumppanin mielenmaisemaa kysymällä, mitä tälle kuuluu ja mitkä asiat häntä huolestuttavat.

Jos esiin nousee parisuhdeongelmia, voidaan seuraavaksi yhdessä pohtia, mitä tilanteessa voisi tehdä. Rauhallinen hetki on riitatilannetta hedelmällisempi tilanne etsiä kompromissiratkaisua, kun voimakkaat tunteet eivät vaikeuta asioiden rakentavaa käsittelyä. Tunnekuohun keskellä voi tulla sanoneeksi asioita, joita ei tarkoita.

Eripariset seksihalut voivat aiheuttaa kitkaa parisuhteessa. Videolla kerrotaan, miten seksin määrä kannattaa ottaa puheeksi. Juttu jatkuu videon alla.

Miten pyydän lisää seksiä parisuhteessa? 1:07
Katso video: Näin pyydät lisää seksiä parisuhteessa.

3. Lukekaa toisillenne

Iltasadut eivät ole vain lapsille. Myös aikuiset saavat nautintoa kuunnellessaan rakkaansa lukevan tarinaa tai lukiessaan itse ääneen toiselle.

Kirjan, lehtiartikkelin tai runon lukeminen ääneen on hyvä harjoitus vahvistaa parisuhdetta, varsinkin jos kumppanit lukutuokion jälkeen keskustelevat keskenään sen herättämistä tunteista. Tutkimuksissa on havaittu kiintymyksen kasvavan, kun ihmiset jakavat keskenään ajatuksiaan ja kokevat yhdessä uusia asioita.

Hauskanpito yhdessä on myös itsessään merkki toimivasta parisuhteesta.

4. Hyväksy pienet ongelmat

Iso osa parisuhderiidoista ei koskaan ratkea. Maton alle lakaistut ongelmat voivat alkaa kasaantua aiheuttaen stressiä ja tyytymättömyyttä.

Kumppanille kannattaa kertoa avoimesti mutta rauhanomaisesti, mikä hänen käytöksessään ärsyttää. Kenties taustalta löytyy syy, joka saa sydämen heltymään. Iltainen mekastus eteisessä voi vaikkapa johtua siitä, että kumppanilla on kiire sanoa lapsille hyvää yötä, tai iltapäivän ärtymys väliin jääneestä lounaasta.

Ärsyttävän käytöksen hyväksyminen ja ymmärtäminen kannustavat ihmistä muuttamaan tapojaan, minkä lisäksi myötätuntoa kasvattava harjoitus auttaa tuomaan pariskunnan osapuolia lähemmäs toisiaan.

5. Kerro, millainen on täydellinen päiväsi

Täydellisen päivän kuvaaminen kumppanille auttaa tätä ymmärtämään syvemmin rakastettuaan. Intiimien toiveiden kuuleminen on yksi toimivan parisuhteen merkeistä.

Mitä yksityiskohtaisempi kuvaus, sitä tarkemmin se paljastaa ihmisen mielenkiinnon ja inhon kohteita, toiveita sekä unelmia. Yhteenkuuluvuuden tunnetta lisää, jos täydelliseen päivään miettii kuuluvaksi myös jotain sellaista, mitä pariskunta voisi kokea yhdessä.

Rakkaudestakin voi tulla riippuvaiseksi. Alla olevalla videolla kerrotaan merkit, joista rakkausriippuvaisen suhteen tunnistaa.

Tästä tunnistat rakkausriippuvaisen suhteen 1:58
Katso video: Millaista on rakkausriippuvaisen elämä – entä hänen ihmissuhteensa?

Lue myös:

    Uusimmat