Näistä syistä ihmiset pettävät kumppaniaan – kyse ei välttämättä ole seksistä

Pettämisessä ei ole aina yksiselitteisesti kyse seksistä.

Pettäminen satuttaa usein parisuhteen molempia osapuolia. Pettäjä tuntee syyllisyyttä ja surua satutettuaan rakastaan, kun taas petetyksi tuleminen voi musertaa itsetunnon ja luottamuksen ihmisiin.

Vieraissa käyminen voi maksaa parisuhteen ja hajottaa kahden sydämen lisäksi perheen. Moni tuomitsee uskottomuuden, mutta silti noin joka kolmas pettää kumppaniaan.

Vuonna 2015 tehdyssä Finsex-kyselytutkimuksessa 39 prosenttia miehistä ja 30 prosenttia naisista myönsi olleensa joskus parisuhteen ulkopuolisessa suhteessa. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa, josta kertoo Scientific American -lehti.

Miksi ihmiset sitten pettävät rakastaan, vaikka tietävät sen olevan väärin? Syitä on monenmoisia, pettämisestä kirjan kirjoittanut psykiatri Kenneth Paul Rosenberg kertoo Prevention-sivustolle. Selitykset voi jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: henkilökohtaisiin ongelmiin, parisuhteen ongelmiin tai tilanteisiin.

1. Parisuhde ei enää tyydytä

Yksi yleinen syy pettämiselle on tyytymättömyys parisuhteeseen, psykologian apulaisprofessori Ashley E. Thompson kertoo Preventionille.

Erilleen kasvaminen, puheenaiheiden loppuminen ja pitkään jatkunut kuiva kausi makuuhuoneessa voivat ajaa ihmisen tilanteeseen, jossa parisuhteen vaihtaminen tuntuu sen korjaamista helpommalta ratkaisulta. Jos kokee, ettei kumppani enää arvosta tai ymmärrä itseä, voi hyväksytyksi tulemisen tunnetta tulla hakeneeksi muualta.

2. Pettämistä ei ajatellut loppuun asti

Toisinaan pettäminen voi tapahtua hetken huumassa. Jälkikäteen teko tuntuu tyhmältä ja kaduttaa.

Vaikka ”kerran pettäjä, aina pettäjä” on leimaava väite, Thompsonin mukaan tietynlaiset persoonat ovat alttiimpia pettämään. Erityisesti ihmiset, joilla ei ole itsekuria ja jotka ovat taipuvaisia ottamaan riskejä, saattavat antautua impulsseille.

3. Jännityksen haku elämään

Suhteellisen onnellisissakin parisuhteissa voi ilmetä uskottomuutta, jos molemmat kumppanit eivät ole sitoutuneita yksiavioisuuteen. Jotkut haluavat niin sanotusti poimia rusinat pullasta: jakaa arjen rakkaan kanssa, mutta hakea samalla jännitystä irtosuhteista.

Biologisella tasolla taipuvuus uskottomuuteen voi liittyä niin sanottujen ”nautintohormonien”, kuten dopamiinin ja oksitosiinin, erityksen lisääntymiseen. Persoonallisuuden piirteistä ulospäinsuuntautuneisuus saattaa lisätä pettämisen todennäköisyyttä, sillä ekstrovertit innostuvat uusista sosiaalisista suhteista.

4. Alhainen itsetunto

Moni ajautuu pettämään henkilökohtaisten ongelmien, kuten matalan itsetunnon vuoksi kokiessaan, ettei saa kumppaniltaan riittävästi huomiota. Syynä voi olla myös tiedostamattomia ongelmia, kuten traumoja.

Sisäisistä kamppailuistaan kumppania syyttävä voi sekoittaa keskenään identiteettikriisin ja parisuhdekriisin. Jos itsensä kanssa painiskeleva päätyy pettämään, voi hän päätyä ojasta allikkoon, kun mieli on uskottomuuden jälkeen entistäkin enemmän solmussa.

– Jos ajattelee, että kaikki ongelmat johtuvat muista ja tyytymättömyys elämään paranee kumppania vaihtamalla, on iso riski, että löytää itsensä kolmen vuoden kuluttua uudesta suhteesta, jossa kaikki on yhtä huonosti, Suomalainen terapeutti ja eroasiantuntija Marika Rosenborg on varoittanut MTV Uutisten haastattelussa.

5. Vaihtelun kaipuu seksiin

Avoin kommunikaatio on avain tyydyttävään seksielämään. Pitkässä parisuhteessa seksirutiinin saattavat kuitenkin jämähtää paikoilleen keskusteluyhteydestä huolimatta, jolloin ajatus vaihtelun hakemisesta suhteen ulkopuolelta voi houkuttaa.

Fantasiat ja erinäköisten seksikumppaneiden himoitseminen on normaalia, mutta mielihalujen toteuttaminen kumppanin selän takana ei kannata. Parempi vaihtoehto on nostaa kissa pöydälle ja ehdottaa kumppanille esimerkiksi avointa suhdetta.

6. Kostaminen

Yksi yleinen syy pettämiselle on professori Thompsonin mukaan kostaminen. Taustalla voi olla esimerkiksi kokemus siitä, että kumppani on pettänyt luottamuksen tai kohdellut huonosti. Eräässä tutkimuksessa lähes puolet vastaajista kertoi vihan tunteiden näytelleen roolia uskottomuudessa.

Kostoaikeissa pettävä saattaa haluta, että kumppani myös saa tietää asiasta. Tämä voi johtaa repiviin riitoihin ja suhteen loppumiseen, vaikka tarkoituksena olisi ollut vain herätellä kumppania.

7. Halu erota

Pettäminen voi olla myös keino päästä irti parisuhteessa, jossa ei oikeastaan haluaisi olla. Suhde ihmiseen, joka kohtelee itseä hyvin, muistuttaa siitä, mitä parisuhde voisi olla. Vieraissa käyminen saattaa myös antaa pontta lausua erotoive ääneen – tai pakottaa toinen sanomaan se.

Yksi yleisimmistä, mutta myös kivuliaimmista syistä erota on rakkauden loppuminen. Vaikka suhteen alussa rakkauden liekit olisivat leiskuneet ja henkilökemia kipinöinyt, tunne kestää parhaimmillaankin vain pari vuotta.

Niin karulta kuin se kuulostaakin, joissain parisuhteissa voi siis olla ”parasta ennen” -päiväys. Järkevintä on kuitenkin lopettaa suhde ennen kolmannen osapuolen lakanoihin lankeamista.

1:09
Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? Katso videolta seksuaaliterapeutin vastaus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja