Mitä Z oikein tarkoittaa? Sotaisa Venäjä omi kirjaimen, jota ei edes löydy sen aakkosista

Mitä tarkoittaa venäläisten sotilaiden käyttämä"Z"-tunnus? Asiantuntija kertoo 1:32
Mitä Z-tunnus tarkoittaa? Asiantuntija selventää.

Venäjällä Z-kirjaimesta on tullut sodan symboli. Kirjaimen alkuperä on mysteeri, mutta tunnuksen käyttöä selittäviä teorioita on useita.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ensimmäisen kerran Z-symboli nähtiin Ukrainaan tunkeutuneiden venäläisten sota-ajoneuvojen kylkiin maalattuna. Sittemmin tunnukseen on voinut törmätä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, vaatteissa, katumainoksissa ja bussipysäkeillä Venäjällä.

Kansainvälisen uutiskynnyksen sotatoimia tukevan symbolin käyttö ylitti viimeistään, kun venäläinen telinevoimistelija Ivan Kuliak astui lauantaina palkintokorokkeelle valkoinen Z-kirjain rinnassaan. Sunnuntaina netissä lähti kiertämään kuvia, joissa venäläislapset seisovat pihalla Z-muodostelmassa.

Symbolin käyttö tuo mieleen oranssimustan Yrjönnauhan, joka tuli tunnetuksi kahdeksan vuotta sitten Krimin niemimaan valtauksen aikaan. Nykyisin tunnusta käytetään Venäjällä osoittamaan tukea hallitukselle ja armeijalle.

Venäläinen tutkija Kamil Galejev on nostanut Z-tunnuksen esille Twitterissä. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema kansainvälisen politiikan yliopistonlehtori Aglaya Snetkova UCL-yliopistosta pitää nyt käyttöön otettua Z-kirjainta voimakkaana, pelottavana ja propagandalle sopivan yksinkertaisena symbolina.

Mutta mitä Z oikein venäläisessä propagandassa merkitsee? Kirjainta kun ei edes löydy kyrillisistä aakkosista.

Suosituimmat teoriat Z-symbolin merkityksestä

Varmaa tietoa tunnuksen alkuperästä ei ole.

Suosituimpien teorioiden mukaan Z tarkoittaa yksinkertaisesti Venäjän joukkojen hyökkäyssuuntaa eli länttä ("zapad"). Sotilasajoneuvoihin maalatun Z-symbolin tarkoituksena on nähty myös omien joukkojen tulittamisen välttäminen.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Joidenkin teorioiden mukaan Z viittaa Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyihin. Tässä ajatusmallissa Z-kirjaimen rinnalla käytetty V puolestaan merkitsisi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Venäjän puolustusministeriö ei ole ottanut kantaa teorioihin. Ministeriön virallisen Instagram-kanavan julkaisuissa Z-symbolin on nähty viittaavaan sanoihin "za pobedy" eli "voiton puolesta". Tässä yhteydessä V voisi merkitä venäläisittäin "totuuden voimaa".

Katso video: Zelenskyi esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti kansliassaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Juttu jatkuu videon alla.

Ivaavia meemejä ja pahaenteisiä merkkejä

Jotkut venäläiset ovat pyrkineet kääntämään Z-symbolin merkityksen päinvastaiseksi, kertoo The Guardian.

Sotatoimia vastustavien mielenosoittajien kylteissä on nähty taistelukiihkoa kyseenalaistava sana "zachem" eli "miksi". Symbolille on myös naureskeltu meemeissä. Yhdessä fantasiasankari Harry Potterin otsassa oleva salamanmuotoinen arpi on muokattu Z-kirjaimen muotoiseksi, toisessa Z rinnastetaan hakaristiin.

Symbolia on käytetty myös pahaenteisemmässä yhteydessä. The Guardianin mukaan sotaa vastustavien Pussy Riot -kollektiivin sekä ihmisoikeusjärjestö Memorialin jäsenet ovat kertoneet löytäneet kotiovestaan siihen maalatun Z-symbolin.

Mitä Ukrainassa tapahtuu? MTV Uutiset seuraa sotaa hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat