Mitä tekisit saadaksesi seksiä? Tutkimus: Himo saa ihmisen valehtelemaan ja sanomaan "mitä tahansa"

Tutkimus paljastaa, että ihmiset "tekevät ja sanovat melkein mitä tahansa", jos ilmassa on lupaus seksistä ja kiinnostavasta, uudesta kumppanista.

Kun tapaat uudet, viehättävän ihmisen, mitä sanot tehdäksesi vaikutuksen? Melkein mitä vain, paljastaa tutkimus, joka havainnoi ihmisten toimintaa ja reaktioita viehättävän ihmisen kohtaamisen aikana.

Valehtelu alkaa, jos lähistöllä on viehättävä ihminen

Rochesterin yliopiston ja israelilaisen akateemisten Herzliya-instituutin tutkimusten mukaan viehättävä, tuntematon ihminen saa ihmisen usein liioittelemaan, mukautumaan, vaihtamaan asennettaan tai jopa valehtelemaan hyvän ensivaikutelman tekemisen nimissä.

Ihminen siis muuttaa sanomisiaan, kun hänen aivoihinsa kulkeutuu tietoa erotiikasta ja siitä, että viehättävä ihminen on lähistöllä.

Näin tutkittiin

Tutkimukseen osallistui yli 600 hetero-opiskelijaa israelilaisesta yliopistosta. Koehenkilöitä testattiin useilla kokeilla niin, että joillekin heistä näytettiin ennen testejä seksuaalisesti vihjailevia videoita ja kuvia, toisille taas neutraalia, ei-seksuaalista sisältöä.

Kuvien ja videoiden näkemisen jälkeen henkilöt olivat vuorovaikutuksessa vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Seksuaalinen sisältö sai ihmisen perumaan mielipiteensä

Koehenkilöt esimerkiksi keskustelivat fiktiivisestä tilanteesta, jossa koehenkilön tuli puolustaa hänelle aiemmin määriteltyä mielipidettä tai kantaa.

Tutkijat havaitsivat, että koehenkilö perui aiemmin esittämänsä mielipiteen ja vaihtoi sen mielipiteeseen, joka vetosi viehättävään väittelykumppaniin, mikäli koehenkilö oli ennen väittelyä nähnyt seksuaalissävytteisiä ärsykkeitä.

Toisessa kokeessa henkilöt tapasivat toisensa netin kautta. Jos koehenkilö oli ennen keskustelua nähnyt seksuaalissävytteisen kuvan, hän mukautui helpommin keskustelukumppaninsa mielipiteisiin ja mieltymyksiin.

Moni myös väitti kannattavansa päinvastaisia asioita kuin oli aiemmin kertonut kyselyssä kannattavansa. Ihminen mukautui potentiaalisen kumppaninsa mieltymyksiin jopa nähtyään vain vilahduksen eroottisesta kuvasta muuten neutraalin videon keskellä.

Seksuaalinen sisältö sai valehtelemaan seksikumppanien määrästä

Seksuaalinen sisältö sai koehenkilöt myös valehtelemaan seksikumppaniensa määrästä, kun niistä kyseli viehättävä "tutkija". Valheita suoltivat yhtä lailla sekä miehet että naiset.

– Ihmiset tekevät ja sanovat melkein mitä tahansa saadakseen yhteyden viehättävään, tuntemattomaan ihmiseen, tutkimusta tehnyt sosiaalipsykologi Gurit Birnbaum kuvailee.

Kun ihmisen "seksuaalijärjestelmä" aktivoituu, hän haluaa Birnbaumin mukaan esittää itsensä parhaassa mahdollisessa valossa.

– Se tarkoittaa, että kerrot tuntemattomalle asioita, jotka saavat sinut näyttämään (hänen silmissään) paremmalta kuin oikeasti olet.

Ei välttämättä täyttä puppua

Tutkimusta tehnyt Harry Reis muistuttaa, ettei kaikki uuden tuttavuuden kertoma vältämättä ole valhetta. Osa vain "kaunistelee itseään".

– Vaikka kyseessä ei selvästi ole totuus, se on henkilön löytämä tapa korostaa erilaisia osia siitä, miten hän näkee itsensä, Reis sanoo.

Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja