Tämä viiden minuutin jippo nopeuttaa nukahtamista – kokeile jo tänään!

8:08

Kirjoita ennen nukkumaanmenoa viiden minuutin ajan paperille ylös asioita, joita sinun on tehtävä seuraavina päivinä – se tutkitusti nopeuttaa nukahtamista.

Joskus uni tulee vasta pitkän ajan päästä siitä, kun on painanut pään tyynyyn. Syynä voivat olla mielessä pyörivät tekemättömät asiat.

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisia pelottavia pitkäaikaisvaikutuksia unettomuudella on.

Teksasilaisessa Baylorin yliopistossa haluttiin selvittää, miten tulevien, mieltä painavien askareiden muistiin kirjoittaminen nukkumaanmenoaikaan vaikuttaisi nukahtamisnopeuteen.

Journal of Experimental Psychology -julkaisussa ilmestyneeseen tutkimukseen otti osaa 57 tervettä, 18–30 vuotiasta aikuista. Heidän untaan seurattiin yön yli laboratoriossa polysomnografia-tutkimuksen keinoin.

Ennen nukkumaanmenoa puolet osallistujista kirjoitti viiden minuutin ajan ranskalaisilla viivoilla tai kappaleilla ylös kaikki asiat, jotka heidän tulisi muistaa tehdä seuraavana päivänä ja vielä parina päivänä sen jälkeen. Toinen puoli ryhmästä kirjasi tehtäviä, jotka he olivat saaneet valmiiksi kyseisenä päivänä tai parina päivänä sitä ennen.

Ne, jotka kirjoittivat tulevaisuuteen suuntautuvia tehtävälistoja, nukahtivat yhdeksän minuuttia nopeammin kuin ne, jotka kirjoittivat jo tehdyistä asioista.

Tulevaisuuteen keskittyneet myös nukahtivat sitä nopeammin, mitä pidempiä ja tarkempia listoja he rustasivat. Menneisyyttä listanneilla nukahtaminen sen sijaan hidastui sitä enemmän, mitä pidemmän listan he tekivät.

Kirjoita, älä pyörittele päässä

Näyttää siis siltä, että kun mielestä purkaa asiat, joita olisi ehkä muuten vaikea muistaa, niin asioiden märehtiminen ja sen takia sängyssä hereillä kieriskeleminen vähenee.

Tutkimusta johtanut psykologian ja neurotieteiden apulaisprofessori Michael Scullin kuitenkin epäilee Time-lehden haastattelussa, että avainasemassa on nimenomaan kirjoittamisen toiminto. Scullin arvelee, että jos to do -listaa vain miettisi päässään, nukahtamisvaikeuksia olisi paljon enemmän.

Yhdeksän minuutin lisä yöuniin ei ehkä kuulosta paljolta, mutta on itse asiassa verrattavissa joidenkin reseptillä myytävien unilääkkeiden vaikutuksiin kliinisissä kokeissa. Jo nämä minuutit voivat tehdä ison eron omaan oloon.

Lähteet: Time, American Psychological Association

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja