Pidätkö kauhuleffoista? Tämän se kertoo sinusta

Lindsay Holmes inhoaa kauhuelokuvia. Hän päätti selvittää, miksi jotkut ihmiset kammoavat kauhua!

Video: Halloween-fani Marian kauhuteemainen koti nostaa niskavillat pystyyn!

Lindsay Holmes on kuten monet muut: hän vihaa kauhuelokuvia.

– Katsoisin mieluummin maalin kuivuvan tai menisin hammaslääkäriin kuin tieten tahtoen istuisin läpi ohjelman, joka on suunniteltu saamaan minut pelkäämään nukkumaan menemistä illalla, Holmes kirjoitti Huffington Postissa jo vuonna 2017.

Kauhukammo ei olekaan vain mieltymys

Kun Holmesin kämppäkaveri päätti katsoa Hohto-elokuvan, Holmes lukittautui makuuhuoneeseensa.

– Kävi ilmi, ettei kammoni kauhuelokuvia kohtaan ole vain henkilökohtainen mieltymys, se on psykologinen tarve. Jotkut ihmiset vain reagoivat eri tavalla tällaiseen sisältöön, Holmes sanoo.

Koetko paniikkia vai ihanaa jännitystä?

Pelkoa tutkineen sosiologi Margee Kerrin mukaan ihmiset, jotka pitävät kauhuelokuvista, kokevat stressin eri tavalla. Kauhuelokuva saa sydämen hakkaamaan ja kehon valpastumaan, kuin sen pitäisi kohta "rynnätä toimimaan".

– Jotkut saattavat kokea tämän positiivisena – he todella tuntevat olevansa elossa, maadoittuneina kehossaan, heistä tuntuu samalta kuin intensiivisen joogatunnin tai muun sellaisen jälkeen, kun kaikki huomio on kiinnitetty kehoon, Kerr sanoo.

– Toiset tulkitsevat kokemuksen melkein kuin paniikkikohtauksena, he kokevat menettävänsä kontrollin kehonsa toimintaan.

Erityisherkät ihmiset saattavat helposti stimuloitua kauhusta "liikaa" tai intensiivisemmin kuin muut.

Lapsuuskin näyttelee roolia kauhuleffainnostuksessa

Myös lapsuus vaikuttaa: jos ihmisellä on ollut kokemuksia "hauskasta pelosta", joka pelästyttää, muttei johda aitoon kauhuun, hän ymmärtää, että jotkin jännityskokemukset ovat vain jännittäviä. Kerrin mukaan kauhuelokuvien sietämisessä voi auttaa esimerkiksi se, että lasta ei viedä kauhuelokuviin ennen kuin hän ymmärtää, etteivät "hirviöt ole oikeita".

Kerrin mukaan joillekin kauhuelokuvat ovat erityisen nautinnollisia ryhmässä, koska ne vahvistavat ryhmän sosiaalisia siteitä.

– Tiedämme, että side, joka syntyy ihmisten välille stressin aikana, on usein intensiivisempi, varsinkin sellaisten ihmisten kanssa, joista jo ajattelemme positiivisesti. Joten, jos menet johonkin ystäviesi kanssa ja teet jotakin hauskaa ja intensiivistä ja pelottavaa, muodostat lopulta rikkaampia, monikerroksisempia muistoja, Kerr sanoo.

Lähde: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat