Älä tee näin käytetylle lahjapaperille – "Ihmiset tietysti kuvittelevat, että..."

Älä tee mokaa lahjapaperin kanssa: Näin jouluroskat kierrätetään 9:03
KATSO MYÖS: Lahjapaperi ei kuulukaan paperinkeräykseen. Entä miten joulukuusi tai kinkkurasva kierrätetään? Haastattelussa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Ethän heitä joulupaperia paperinkeräykseen? Näin lajittelet joulun jätteet oikein.

Joulun juhlinnan ohessa on hyvä muistaa, minne joulusta syntyvät roskat kuuluukaan laittaa. Moni voi esimerkiksi olla laittamassa lahjapaperia paperinkeräykseen,  mutta näin ei kuitenkaan kuulu toimia. 

– Sehän on paperia, niin ihmiset tietysti kuvittelevat, että se käy sinne paperinkeräykseen. Onhan se loogista ajatella niin, mutta eipä se käykään. Ja toisaalta se ei käy myöskään sinne kartonginkeräykseen, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti Huomenta Suomessa.

Lahjapaperit laitetaankin sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Lahjapaperit eivät kelpaa paperinkeräykseen, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät esimerkiksi painovärejä, tarroja ja teippejä.

Lahjapaperijätteen määrää voisi vähentää esimerkiksi uudelleenkäytettäviä lahjapusseja käyttämällä. 

Encore Ympäristöpalvelut Oy kertoi tiedotteessaan viime vuonna hyvän nyrkkisäännöön keräyspapereista: kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan, siis sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, toimistopaperi sekä kirjekuoret.

Oikeaoppinen lajittelu säästää taloyhtiön kuluja, sillä sekajäte aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia.

– Jätemaksuja ei voi kiertää laittamalla paperinkeräykseen sinne kuulumatonta, sillä likaantunut materiaali joudutaan käsittelemään sekajätteenä. Jos näin käy, taloyhtiön kulut kasvavat ja muiden lajittelua varten näkemä vaiva menee hukkaan, totesi tuotealueiden johtaja Anssi Takala Encore Ympäristöpalveluista tiedotteessa.

Mihin jäteastiaan kuuluvat lahjanarut, joulukoristeet, alumiinivuoat tai konvehtirasiat?

Lahjapaperin ohella sekajäteastiaan kuuluvat kiiltävät lahjanarut, risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat, sekä lasinen kynttilälyhty. Myös kalan perkauksessa likaantunut paperi kuuluu sekajätteeseen, muistuttaa Encore Ympäristöpalvelut Oy.

Sen sijaan sekajätteeseen eivät kuulu rikkoutuneet led-kynttilät tai valosarjat, jotka tulee toimittaa sähkölaitekeräykseen.

Metallin keräykseen kuuluvat puolestaan alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat.

Konvehtirasia tulee herkkujen nauttimisen jälkeen purkaa osiin: pahvinen kuori kuuluu kartongin keräykseen, mutta rasian muovikääre sekä suklaiden muovipakkaus puolestaan muovinkeräykseen.

Muista litistää pakkauslaatikot tilan säästämiseksi.

Ruokajäte kuuluu biojätteeseen

Joulusta syntyvän ruokajätteen määrää voi yrittää vähentää hyödyntämällä ruoanjämiä muihin ruokiin. Nappaa kokin vinkit siihen, kuinka hyödynnät kinkkurasvan ja muut kinkun tähteet! Muista, ettei kinkkurasva kuulu viemäriin.

Huomenta Suomen haastattelussa HSY:n Minna Partti muistuttaa, että jos et käytä kinkunrasvaa ruoanlaitossa, laita rasva hyytyneenä biojätteeseen. Maitopurkin sisässä rasvan voi laittaa sekajätteeseen. 

Joulun ruoanlaittajan on niin ikään muistettava, ettei mikään ruokajäte tai kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä ylijäämärasva ei kuulu vessanpönttöön. Viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. 

Entä miten kierrätetään joulukuusi? Mitä tehdään itse tehdyille joulukorteille? Katso Partin koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Näin teet itse biojätepussit

Säästä luontoa ja kukkaroasi itsetehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeet 1:52
Säästä luontoa ja kukkaroasi itse tehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeet.

Lue myös:

    Uusimmat