Muista tämä, kun teet ruokaa jouluna – kinkkurasva ei kuulu viemäriin: "Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"

Monelta taholta muistutellaan taas: ei kinkkurasvaa viemäriin. Joulun ruoanlaiton yhteydessä on tärkeä muistaa seuraukset, jos tämän jokajouluisen muistutuksen sivuuttaa.

Miksi kinkkurasvaa tai muutakaan rasvaa ei saa kaataa viemäriin? Vaikka lämmin kinkkurasva on juoksevaa, jäähtyessään se kovettuu ja jumiutuu viemäriputkeen. Eikä veden laskeminen viemäriin auta, sillä kylmä vesi vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat tiedotteessaan. 

Viemäriin saa laittaa

 • vessapaperia, virtsaa, ulostetta ja niiden huuhteluvettä
 • astian- ja pyykinpesuvettä
 • pesu- ja siivousvettä.

Älä heitä vessanpönttöön

 • maskeja, puhdistuspyyhkeitä ja kumihanskoja
 • ruokien rasvoja
 • terveyssiteitä tai tamponeita
 • wc-paperihylsyjä tai kuituliinoja (flushable-merkinnästä huolimatta)
 • talouspaperia
 • vaippoja
 • kondomeita
 • vanupuikkoja
 • pumpulia
 • lääkkeitä
 • maaleja tai muita kemikaaleja.

Kylpyhuoneessa kannattaa pitää roskakoria, jonka sisällön voi kipata sekajätteeseen.

Lähde: HSY

Muistutusta kaikuu muualtakin. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY varoittaa rasvan jähmettyvän viemäreissä, kertyvän putkien seinämiin ja altistavan sitä kautta putken vielä isommalle tukokselle. Kun sitten putken mutkaan kertyy vaikkapa talouspaperia tai vanupuikkoja, joita sinne muuten ei myöskään saisi heittää, tukos alkaa olla valmis. Lisäksi rasva toimii viemärissä ravintona rotille.

"Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"

Jos tukoksia ei avata ajoissa, seurauksena voi olla jäteveden ylivuotoja ympäristöön tai kiinteistöjen kellareihin.

– Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti. Jos tukos muodostuu kiinteistön omaan viemäriputkeen tai todennetusti kiinteistöstä johtuvista syistä HSY:n runkoviemäriin, sen avaamisesta ja puhdistamisesta aiheutuvat kulut tulevat maksettavaksi suoraan kiinteistön omistajalle. Kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, muistuttaa HSY:n kunnossapitoyksikön päällikkö Arja Johnsson tiedotteessa.

Jos vahinko kuitenkin käy ja rasva livahtaa viemäriin ja tukkii sen, kutsu ammattilainen apuun.

Katso, kuinka ällöttäväksi mönjäksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat viemärissä. Juttu jatkuu videon alla.

Näin ällöttäväksi mönjäksi kasvomaskit ja puhdistusliinat muuttuvat viemärissä – korona-aika lisännyt tukoksia 2:08
Korona-aika on lisännyt tukoksia.

Viemäriin ei sovi myöskään heittää siivousliinoja, jotka kuuluvat sekajätteeseen. Puuvilla- tai muovipohjaiset liinat ja kosteuspyyhkeet eivät nimittäin hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle, vaan voivat juuttua viemäriverkoston jätevesipumppuihin ja aiheuttaa tukoksen.

Tee näin kinkkurasvalle

Kinkunrasva ja syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Nappaa kokin vinkit siihen, kuinka hyödynnät kinkkurasvan ja muut kinkun tähteet!

Jos et aio hyödyntää rasvaa ruoanlaitossa, kierrätä se biojätteeseen.

– Kinkunrasva kannattaa aina jäähdyttää, jolloin kiinteäksi hyytynyt rasva on helppo laittaa biojäteastiaan. Muussakin ruoanlaitossa syntyy rasvaa. Pienet määrät nestemäistä rasvaa on helppo pyyhkäistä talouspaperiin tai imeyttää vaikka kananmunankennoon, jolloin nekin voi kierrättää biojätteiden mukana, neuvoo HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

– Suurempi määrä nestemäistä rasvaa kuuluu laittaa tiiviisti suljetussa pakkauksessa sekajätteeseen. Tähän käy esimerkiksi teipattu maitopurkki, Tanner jatkaa.

Katso myös: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin

Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä 1:13
Hajukin vain sihisee tiehensä tällä kikalla.

Lähteet: HSY, LVI-Tekniset Urakoitsijat

Lue myös:

  Uusimmat