Mitä jos korona leviää Suomeen? Yleisötapahtumia voidaan perua ja kouluja sulkea, työntekijöitä voidaan kehottaa jäämään kotiin

10:36

Jos koronavirus leviää Suomeen, kannattaa varautua siihen, että oma elämä vaikeutuu, sanoo tutkija Tuomas Aivelo MTV Uutisten haastattelussa.

Koronavirus näyttäisi olevan vaarallisempi kuin kausi-influenssa, mutta vähemmän vaarallinen kuin sars, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo MTV Uutisten haastattelussa.

Taudin aiheuttamista kuolemantapauksista ei Aivelon mukaan kannata hätääntyä – sen sijaan kannattaa varautua siihen, että korona tulee vaikeuttamaan elämää.

– On todennäköistä, että tapauksia tulee lisää ja tulee vastaavia tilanteita kuin Italiassa. Siellä on suljettu kokonainen kaupunki ja Teneriffalla hotelli, Aivelo selittää.

Aivelo täsmentää, että viranomaiset eivät voi antaa Suomessa ulkonaliikkumiskieltoa, eli hotelliin ei voi Suomessa joutua eristyksiin.

– Mutta kouluja saatetaan sulkea tai massatapahtumia kieltää. Työnantajat voivat joutua neuvomaan työntekijöitä jäämään etätöihin.

Aivelo huomauttaa, että tällaisista toimista, tai siitä, millaisiin varotoimiin Suomessa voitaisiin ryhtyä, ei ole vielä kunnolla puhuttu.

– Siitä ei ole puhuttu, millaisiin toimenpiteisiin suomalaisten tulisi varautua ja millaisia varautumistapoja on.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tänään, että hallitus käsittelee huomenna koronavirustilannetta ja siihen varautumista.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tänään asettaneensa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän koronaviruksen vuoksi.

Koronavirustartuntoja on nyt tavattu ympäri maailmaa noin 80 000 ja virustartuntoja on todettu myös useissa Euroopan maissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.