Missä he ovat nyt: Anne Sällylän Iltajumppa-ohjelma keräsi miljoonayleisön – tältä hän näyttää nyt!

Anne Sällylä sai 1980-luvulla koko kansan innostumaan jumppaamisesta. MTV Lifestyle jututti television ensimmäistä kuntoilutähteä – mitä mieltä hän on nykyajan fitness-villityksestä?

Fitness on nykyään suositumpi harrastus kuin koskaan. Televisiossa näkyy harva se ilta treenin ja ruokavalion avulla toteutettuja muodonmuutoksia ja tunnettujen kunto-ohjaajien vinkkejä. Kolme vuosikymmentä sitten tähtiä oli tasan kaksi: Anne Sällylä ja hänen kollegansa Eeva Eerikäinen (nykyinen Luukkonen) vetivät TV2-kanavalla miljoonayleisön kerännyttä Iltajumppa-ohjelmaa, mikä oli 1980-luvulla harvinaista.

– Hain ohjelmaan lehti-ilmoituksen kautta ja hakijoita oli satoja. Muistan että piti olla liikunta-alan koulutus ja mukana oli paljon kovia vastuksia, Sällylä kertoo.

Koekuvauksiin valittiin vain osa hakijoista ja esikarsintaa suoritettiin muun muassa haastattelun ja koekuvausten avulla.

– Me olimme Eevan kanssa kumpikin vielä opiskelijoita ja jo koekuvauksissa meitä soviteltiin yhteen, koska haussa oli kaksi ihmistä. Muistan esittäneeni voimistelua Myrskyluodon Maija -kappaleen tahtiin.

Iltajumppa keräsi television ääreen paitsi naiset, myös miehet. Kaksi nuorta ja vaaleaa naista herättivät huomiota myös ulkonäöllään ja Sällylä olikin yksi 80-luvun tunnetuimpia kaunottaria.

– Ulkonäkö vaikutti varmasti valintaamme, olimmehan nuoria ja hyvässä kunnossa. Tärkeintä oli kuitenkin se, mitä osasimme ja että olimme muokattavissa ohjelmaan sopiviksi. Muistan ohjaaja Juhani Valasvaaran sanoneen koekuvauksissa, että jos valinta osuu minuun niin yleiskieli on opeteltava – turun murteestani ei saanut kuulemma mitään selvää, Sällylä nauraa.

Sällylä kiittelee Valasvaaraa ohjelman saaneesta suosiosta. Kaikki oli hoidettu viimeisen päälle, lavasteet olivat kauniit ja ohjelmaa oli mukava katsoa.

Kuvauspäivät olivat pitkiä ja jaksoja kuvattiin usein monta putkeen. Usein studiossa vieraili myös katsojia ja kun paikalle tuotiin Hollannin television johtoa, tytöt saivat diilin siltä istumalta myös Hollannin televisioon.

– Reissun aikana meitä kierrätettiin katsomassa nähtävyyksiä ja pidettiin kuin kukkaa kämmenellä. Se oli suuri tapaus myös kansainvälisesti ja on jäänyt mieleen huikeana juttuna, Sällylä kertoo.

 ”Ennen mättökulttuuria ei ollut lihavia”

Nykyään fitness on yleinen ja suosittu harrastus. Sällylä on hyvillään kansan kuntoiluinnostuksesta. 

– Kuntoiluilmiö alkoi jo 80-luvulla, Jane Fondan kirjoissakin lukee heti ensimmäisellä sivulla liikunnan ja kauneuden välisestä yhteydestä. Kyllähän hyvä ravinto ja oikeat mitat kertovat, että keho on terve. Tällä tarkoitan tietysti peruselämäntapaa ja koko kansan kuntoilua, äärimmäisyyksiin meneminen fitnessin kanssa onkin sitten jo aivan eri asia.

Sällylä huomaa myös kansan vyötärössä muutoksen, joka alkoi 80-luvulla.

– Jos katsoo esimerkiksi naisvoimistelijoiden vanhoja videoita, niin siellä ei ollut yhtään ylipainoista! Ennen syötiin tavallista kotiruokaa, joka tehtiin itse. Niin sanottu mättökulttuuri on tuonut mukanaan sen, että syödään liikaa rasvaa ja sokeria ja se näkyy myös katukuvassa.

Annen vinkkien mukaan voi treenata edelleen – ja tällä kertaa livenä!

Liikunnanohjaajan tutkinnon jälkeen Anne opiskeli toimittajaksi ja asuu nykyään suuressa omakotitalossa Tampereella. Elämässä on menossa vaihe, jossa koti tyhjenee hiljalleen ja muutos on paitsi iloinen ja odotettu, myös haikea. 

– Minulla on neljä tytärtä ja nyt nuorinkin heistä on muutamassa pois kotoa elokuun lopussa. Tuntuu ihan hirveältä! Tämä on tietysti onnellinenkin elämänvaihe ja ihanaa, että tyttäreni on saanut hyvä opiskelupaikan, mutta on tämä kova paikka äidille, Sällylä tunnustaa.

Anne Sällylä nyt.

Anne Sällylä vuonna 2015.

Vauhtia elämään tuo Sällylän liikunta-alan yritys, jonka ansiosta Sällylä ohjaa erilaisia tunteja noin 20 tuntia viikossa. Mukana on muun muassa zumbaa, puistojumppaa, lasten tunteja ja pilatesta.

– Olen tyytyväinen siihen että olen ottanut valikoimaan myös vaativampia tunteja, kuten miehille suunnattuja tunteja ja zumbaa, jotka vaativat minulta uuden oppimista.

Sällylältä saa vinkkejä tuntien jälkeen myös henkilökohtaisesti, hänestä on tärkeää että ohjaajalta saa palautetta. MTV Lifestylen lukijoita hän vinkkaa pitämään huolta itsestään kokonaisvaltaisesti.

–  Koko paketti, eli ravinto, uni ja liikunta ovat tärkeitä asioita kokonaisuuden kannalta. Lisäksi monipuolinen ja vaihteleva treeni ovat hyviä asioita. Ennen siihen ei ollut samalla tavalla mahdollisuutta kuin nykyään, hän toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat