"Minulla ei ollut aavistustakaan, mistä seuraavat rahat tulevat"

Positiivarit-yrityksen omistaja Juhani Töytäri ei luopunut toivosta edes 1990-luvun laman aikaan, jolloin hänen elinkeinonsa ajautui 3 miljoonan markan tappiolle.

Positiivarit Oy oli 1980−90-luvuilla tukkuliike, jolla oli 2000 jälleenmyyntipistettä ympäri Suomea. Yritys työllisti yli kaksikymmentä henkeä.

Laman myötä kauppiaat pelästyivät ja päättivät, etteivät ota enää lisää tavaraa myyntiin. Positiivarit Oy:llä oli tuontiluottoja, ja niiden myötä markan devalvaatiot koituivat kalliiksi.

− Yrityksen tulos painui 3 miljoonaa markkaa miinukselle, Töytäri kertoo viitaten 1990-luvun lamaan.

Konttori lastenhuoneeseen, varasto autotalliin

Laman kurimus musersi lukuisat yrittäjät. Töytäri päätti, ettei alistuisi tilanteelleen. Hän oli onnekseen ehtinyt ostaa perheelleen tilavan omakotitalon.

− Siirsin firman konttorin lastenhuoneeseen ja varaston autotalliin. Henkilökunnalleni ryhdyin järjestämään töitä yrittäjinä, Töytäri kertaa.

Verottajalle sitkeä yrittäjä vakuutti, että lähettää rahaa velanmaksuun jokaisen viikon perjantaina. Verotoimistossa järjestelyä ei tahdottu ymmärtää, mutta Töytäri ei antanut periksi.

− Maanantaisin minulla ei ollut mitään aavistusta siitä, mistä seuraavat rahat tulevat, mutta aina se jollain konstilla onnistui.

Ihme on mahdollinen

Yrityksen johtoajatuksen, positiivisen asenteen noudattaminen kantoi vaikeiden aikojen yli.

− Kukaan ulkopuolinen ei edes huomannut tilannettani. Toimin ja käyttäydyin aivan kuten ennenkin, Töytäri sanoo.

Töytärillä on ollut pahimpinakin hetkinä voimakas usko siihen, että hän selviää. Kun ihminen toivottaa onnistumisen tervetulleeksi, ihme tapahtuu.

− Omalla kohdallani tämä tapahtui viime hetkellä. Sain ison kaupan myymällä omaa tietämystäni kouluttajana. Positiivarit Oy nousi seitsemässä vuodessa velkasuosta jaloilleen.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja