Minne mieli kuljettaa?

Et ehkä uskokaan, kuinka paljon ajatuksesi vievät huomiotasi. Kokeilepa miltä tuntuu vaikkapa istua bussissa ajattelematta yhtään mitään muuta. Aivan – sinä et taidakaan olla täysin mielesi ohjaksissa.

Mitä jos voisit vapautua stressistä, lakata murehtimasta turhia ja keskittyä ainoastaan juuri tähän hetkeen? Hengitys kulkee rauhallisena, silmät ovat suljettuna. Ja sieltä se taas pompsahtaa: ajatus, joka vie pohtimaan illan ohjelmaa, tulevaa lomamatkaa ja huomista kauppalistaa!

Voiko tästä ikinä tulla mitään? Mindfulness-kouluttaja Leena Pennanen vakuuttaa, että voi. Mutta ei yhdessä hetkessä, niin kuin ei monesta muustakaan asiasta elämässä.

– Ei haittaa, jos ajatus on välillä muualla. Mutta jos se on jatkuvasti muualla, emme ole koskaan läsnä siinä, mitä teemme. Tarkoituksena on siis tuoda mieli ja huomio enemmän ja enemmän nykyhetkeen, Pennanen kuvailee.

Hänen opettamansa Mindfulness eli MBSR (Mindfulness-Based-Stress-Reduction) on menetelmä tietoiseen läsnäoloon. Pidemmin sanottuna: rentoutus ja stressinhallinta hyväksyvän tietoisen läsnäolon avulla. Mindfulnessia harjoittamalla ei siis pyritä torjumaan esimerkiksi kielteisiä ajatuksia vaan ymmärtämään, että ajatukset ovat vain ajatuksia. Niiden ja niihin liittyvien tunteiden voima murenee, kun ajatukset kohdataan hyväksyen, mutta niitä ei jäädä märehtimään. Sen sijaan huomio palautetaan lempeästi takaisin esimerkiksi hengitykseen.

– Mitä enemmän itseään muistuttaa ja huomion karkailua huomaa pitkin päivää, sitä helpompaa on palauttaa tietoisuus juuri nyt meneillään olevaan hetkeen.

Oletko ajatellut pysähtyä?

MBSR-menetelmä kehitettiin 70-luvulla Amerikassa yliopisto-oloissa stressinhallintaklinikalla. Tutkimusten mukaan menetelmän harjoittaminen todella auttaa poistamaan stressiä. Ja juuri sitä suurin osa Suomessakin kursseille hakeutuvista haluaa.

– Se viehättää, että asialle voi itse tehdä jotain. Stressihän syntyy siitä, että emme koe hallitsevamme tilannetta, Pennanen selittää.

– Yleensä emme tiedosta, että stressaavaksi koetussa tilanteessa on päällä automaattinen stressireaktio. Voisimme kuitenkin valita myös toisen tavan olla siinä.

Pennasen mukaan kukaan ei ole kertonut meille, miksi meidän pitäisi pysähtyä. Mindfulnessin kautta pysähtyminen alkaa viikonlopun mittaisella kurssilla, jolla käydään läpi rentoutumisharjoitukset, joita voi sen jälkeen jatkaa itse – vaikka päivittäin, jos niin haluaa. Jo kuukauden säännöllisen harjoittelun pitäisi tuoda tuloksia.

– Kaikki liittyy siihen, että rentoutumiskyky lisääntyy ja psyykkisten oireiden kanssa voi elää helpommin tai ne vähenevät. Iloisuus kasvaa, ja hetkessä olemisesta tulee tyytyväisyys, Pennanen luettelee.

Siis pysähdy!

MBSR-menetelmän perustaja Jon Kabat-Zinn kirjoittaa menetelmää kuvaavassa kirjassaan, että Mindfulnessin avulla elämä tavallaan pitenee. Pennanen uskoo toteamuksen johtuvan siitä, että oma suhde aikaan häviää.

– Samalla myös kiireen tuntu katoaa. Kun elää koko ajan täysillä nykyhetkeä, voi sanoa, että elämä pitenee. Aika on kuitenkin rajallinen, ja mielen harhailu ympäriinsä voi viedä aikaa pois jostakin, mikä on tärkeää.

Leena Pennasen elämän tutustuminen MBSR-menetelmään viitisentoista vuotta sitten muutti täysin.

– En tuolloin edes kunnolla tiennyt, mitä oikeastaan haluan isona. Menetelmä on auttanut minua tekemään sitä työtä, mitä haluan ja elämään omanlaistani elämää. Pystyn ilmaisemaan itseäni selkeämmin ja vetämään rajoja.

– Mindfulness ei ole muuttanut persoonaani, mutta omat puoleni ovat hioutuneet positiivisesti. On paljon miellyttävämpää olla hioutunut, kun ei tarvitse törmäillä kulmiensa kanssa joka paikkaan.

Lisätietoa: http://www.rentoutus-stressinhallinta.info/

MTV3/Nina Talmén
Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat