Minkä ikäisenä voi mennä kauneusleikkaukseen? Plastiikkakirurgi vastaa

Viisi väittämää esteettisistä hoidoista: Ovatko ulkonäöstään huolta pitävät miehet miehekkäitä? 1:44
KATSO MYÖS: Mikael Renwall vastaa viiteen yleiseen väittämään esteettisistä hoidoista.

Suomessa pääsääntöisesti vain täysi-ikäinen voi mennä plastiikkakirurgin vastaanotolle hoidettavaksi, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Plastiikkakirurgi Heikki Kupi toivoo, että nuoret jaksavat odottaa täysi-ikäisyyteen asti, ja siitä jopa muutaman vuoden pidempäänkin, ennen kuin hyppäävät kauneuskirurgin veitsen alle.

– Kun on puhtaasti esteettisestä toimenpiteestä, ja ylipäätään toimenpiteestä kyse, niin Suomessa alaikäraja on 18 vuotta, hän muistuttaa.

Kupilla on yli 25 vuoden kokemus plastiikkakirurgiasta. Hän toimii plastiikkakirurgiaa ja esteettistä kauneudenhoitoa tarjoavan KC Clinicin johtavana lääkärinä ja on toinen perustajista.

– Voimme tehdä nuorempana tietyissä tilanteissa toimenpiteitä holhoojan tai vanhempien suostumuksella, ja jos on perusteita, Kupi kuitenkin toteaa.

Jos on jokin synnynnäinen tai rakenteellinen poikkeavuus, jota voidaan hoitaa jo nuoruudessa tai lapsuudessa, on mahdollista tehdä poikkeus alaikärajaan.

– Esimerkiksi hörökorvat ja erilaiset poikkeavat ihomuutokset ja vastaavat voi tehdä jo aiemmin, Kupi toteaa.

Asia on kuitenkin eri, jos teini-ikäistä harmittaa oman nenän muoto tai vääränlaiset rinnat.

– Jos puhutaan vaikka nenän esteettisestä korjaamisesta tai rintojen korjaamisesta, niin vasta sitten, kun on 18 ikävuotta tai oikeastaan enemmänkin, vähän tilanteesta riippuen, Kupi pohtii.

Julkisuuden paine

On siis parempi malttaa ja odottaa murrosiän yli.

Julkisuudesta löytyy hyviä esimerkkejä. Huippumalli Bella Hadidin nenä leikattiin tämän ollessa vain 14-vuotias. Myöhemmin Hadid on kertonut katuneensa leikkausta.

– Toivon, että olisin pitänyt esi-isieni nenän. Luulen, että olisin näyttänyt hyvältä sen kanssa, Hadid tunnustaa Voguen haastattelussa.

Hadidin isänpuoleinen suku on peräisin Lähi-Idästä.

– Näitä esimerkkejä löytyy mediasta, kun vanhemmat kustantavat jo tosi nuorelle leikkauksia. Varsinkin niille, jotka toimivat jo lapsuudesta lähtien ulkonäöllisesti esimerkiksi mallin töissä. Silloin vanhemmat saattavat jopa painostaa, että jotain piirrettä pitää korjata. Onneksi tätä ei Suomessa tietääkseni tapahdu, Kupi toteaa.

Yläikarajat

Vanhemmiten voi myös tulla tarvetta plastiikkakirurgin konsultaatiolle. Esimerkiksi katsetta rasittavat roikkuvat silmäluomet voi olla asia, jonka haluaa korjauttaa iästä huolimatta.

– Periaatteessa ei ole olemassa yläikärajaa. Edellyttäen että kyseinen toimenpide ja ihmisen hyvä fyysinen kunto sen sallivat, Kupi toteaa.

On kuitenkin huomioitava, että tietyt esteettiset ja perinteiset toimenpiteet alkavat vähenemään, mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään.

– 70-vuotialle tehdään tänä päivänä vielä aika paljonkin esteettisiä toimenpiteitä. Yli 80-vuotiaiden kohdalla silmäluomileikkauksilla voidaan vielä parantaa toiminnallisuutta, hän pohtii.

Kupi kertoo, että hyvin iäkkäille asiakkaille hoidot ja toimenpiteet ovat usein lääketieteellisesti perusteltuja.

– Ne voivat olla poikkeavien ihomuutosten poistoa tai haitallisten asioiden korjaamista. Niille ei ole mitään yläikärajaa, hän toteaa. 

Osittainen lähde: Vogue 

Lue myös:

    Uusimmat