"Ei missään nimessä hygieenistä" – näin ulkomailla tehdyt kauneusleikkaukset näkyvät suomalaiskirurgin vastaanotolla

Kikherne haavaan? Näin ulkomailla tehdyt leikkaukset näkyvät lääkärin vastaanotolla 2:01
Minkä neuvon espanjalaiskirurgi antoi suomalaispotilaalle, kun tämän haava aukesi leikkauksen jälkeen? Näin ulkomailla tehdyt leikkaukset näkyvät lääkärin vastaanotolla.

Moni suomalainen suuntaa kauneusoperaatioihin ulkomaille, mutta millaisia riskejä siihen sisältyy? Yleiskirurgian erikoislääkäri kertoo esimerkkejä erikoisista tapauksista.

Yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja kertoo huomanneensa, että ulkomailla tehdyissä kauneusleikkauksissa on erilaisia kulttuureja ja toimintamalleja sen suhteen, miten operaatioita hoidetaan.

Lilja muistelee esimerkiksi erästä Turkissa kauneusleikkauksessa käynyttä potilasta, jolle oli tullut pahat haava-infektiot leikkauksen jälkeen. Potilas kertoi kirugin katkaisseen haavasta ommellangan hampaillaan saksien sijaan.

Lilja huomauttaa, ettei tämä missään nimessä ole hyväksyttävä tapa hoitaa potilasta.

– Suussahan on paljon bakteereja, että sehän ei ole missään nimessä mitenkään hygieenistä tai aseptistä toimintaa, mikä kuuluu tällaseen leikkaussalitoimintaan.

Huomioi riskit

Turkki on suosittu kohde kauneusoperaatioista haaveileville, ja Lilja muistuttaakin, että maasta löytyy klinikoita moneen lähtöön.

– Kannattaa tosi tarkkaan selvittää ja ottaa huomioon ne riskit, jotka siihen liittyy, jos lähtee ulkomaille toimenpiteisiin.

Lilja muistuttaa, ettei potilasvakuutus eivätkä mitkään potilassuoja-asiat tai kuluttajasuoja ole voimassa ulkomailla, edes Virossa. 

Eli kotimaassa oleva suoja ei ulotu maan rajojen ulkopuolelle. Ja jos komplikaatio tulee, ei leikannut kirurgi tai klinikka voi auttaa, kontrolliinkaan ei pääse. Haavaongelmien ja komplikaatioiden hoidattaminen Suomessa voi tulla kalliiksi. Terveyteen liittyvissä asioissa ei kannata säästää, eikä ottaa turhia riskejä, Lilja kertoo MTV Uutisille

Espanjassa leikatulla potilaalla puolestaan aukesi haava. Millaisen neuvon espanjalainen kirurgi antoi suomalaispotilaalle? Katso Heidi Liljan koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat