Mainos

Miksi uuden tavaran pakkaus kannattaisi säästää? Panttilainaamon muistutus jokaiselle: ”Vaikuttaa arvoon merkittävästi”

Panttilainaamon arjessa esineiden arviointi on tärkeä vaihe. Omista arvoesineistään kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ne säilyttävät arvonsa mahdollisimman hyvin.

Jokaisen kotoa löytyy esineitä, joiden arvo saattaa yllättää omistajansa iloisesti. Kun tarve tulee vaihtaa arvoesineet käteiseksi, moni kääntyy panttilainaamon puoleen. Panttilainaamossa tunnetaan erilaiset arvoesineet, ja pantiksi kelpaavat niin rippilahjaksi saadut hopealusikat kuin merkkilaukutkin.

Panttilaina on yksi vanhimmista tavoista vaihtaa arvonsa säilyttäviä esineitä tai tavaroita rahaksi. Helsingin Pantti on toiminut ympäri Suomen lähes 140 vuotta, joten erilaisten esineiden arvioimisesta on vankka kokemus.

– Me hyödynnämme esineiden arvioinnissa omaa kattavaa tietokantaamme, päteviä eri alojen asiantuntijoitamme sekä nettihuutokauppoja, kertoo Sörnäisten toimipisteen konttorinjohtaja Pirjo Leppikangas.

Helsingin Pantissa työskentelee kymmenkunta asiantuntijaa, joilla on pitkä kokemus ja tuntemus esimerkiksi taide-esineistä, koruista ja kelloista. Pitkän työhistorian panttialalla tehneet asiantuntijat ovat esineiden arvioinnissa tärkeässä roolissa.

Esineen kunto tarkistetaan ensimmäisenä

Esineen arviointi on vaihe, joka määrittää panttilainan suuruuden. Suosituimpia esineitä, joita vastaan panttilainaa haetaan, ovat kultakorut, kellot ja erilaiset soittimet. Tällaiset esineet säilyttävätkin arvonsa yleensä hyvin ja sopivat siksi erinomaisesti pantiksi.

Arviointi alkaa sillä, että asiakas tuo esineensä arvioitavaksi Helsingin Pantin toimipisteeseen, joita sijaitsee Suomessa seitsemällä eri paikkakunnalla. Arvioinnin voi pyytää myös näppärästi Pantti.fi:ssä. Arviointia varten tarvitaan tällöin kuva esineestä sekä kirjallisesti lisätietoja esimerkiksi esineen iästä ja ostopaikasta.

laukku
 Käytön jäljet saattavat heikentää merkkilaukun arvoa huomattavasti. Laadukas materiaali kestää yleensä parhaiten. Kuvan Louis Vuitton -laukku on arvioitu 550 euron arvoiseksi.

Kun asiakas tuo esineensä arvioitavaksi, tarkistetaan aina esineen kunto.

– Mahdollisten vikojen etsiminen on ensimmäinen vaihe esinettä arvioitaessa. Rikkinäisiä tuotteita emme ota lainkaan vastaan ja viat syynämme tosi tarkkaan. Poikkeuksen tekevät jalometallit, joilla on aina materiaaliarvonsa, olivatpa esineet ehjiä tai rikkinäisiä. Niin sanottua romukultaa vastaan lainataan rahaa painon ja pitoisuuden mukaan. Elektroniikkaesineissä testaamme aina toimivuuden, kellojen arvioinnissa huomioimme koneiston kunnon ja designtuotteissa varmistamme aitouden, Leppikangas listaa esimerkkejä.

Panttilainaamossa tulee toisinaan vastaan harvinaisia esineitä, joiden tunnistaminen, aitouden varmistaminen ja lopullinen arvio esineen arvosta vaativat ammattilaiseltakin paljon.

– Jokunen vuosi takaperin huutokauppasimme vanhan venäläisen upseerin miekan. Se oli vaikea arvioitava heti alkuun. Lopulta miekka huudettiin 30 000 eurolla. Paikalle oli siten sattunut todella asiantuntevia huutajia, Leppikangas kertoo.

maljakko

Vanhempien lasiesineiden arvo saattaa yllättää omistajansa iloisesti. Oiva Toikan Lasipullo on arvoltaan 75 euroa.

”Takuukuitti on huomattava apu arvioinnissa”

Jokainen pystyy myös itse varmistamaan, että pantattavasta esineestään saa mahdollisimman hyvän lainatarjouksen. Aivan turhaan ei kuule kehotettavan, että uutta tavaraa ostaessa kuitti kannattaa säästää. Kuitin lisäksi panttilainaamosta muistutetaan, että alkuperäinen pakkauskin kannattaisi säilyttää.

– Kun ostaa arvokkaamman puoleisen tavaran tai esineen, kannattaa aina säilyttää kuitti, mutta lisäksi myös kaikki ostoksen mukana tulleet muut osat ja alkuperäinen pakkaus. Tämä vaikuttaa aina merkittävästi tavaran tai esineen arvoon. Takuukuitti tavaran aitoudesta on myös huomattava apu arvioinnissa. Esimerkiksi merkkilaukkujen kohdalla vaadimme aina ostokuitin.

Aitoustodistus on tärkeä todiste siitä, että tuote ei ole väärennös. Leppikankaan mukaan tuoteväärennöksiä tulee vastaan muutama kappale joka kuukausi.

– Vastaan tulevat väärennökset ovat tavallisesti kelloja, sillä niissä piraattikappaleita liikkuu paljon. Usein asiakkaammekin käyvät meillä tarkistuttamassa, onko jokin tuote aito. Meillä on aitouden varmistamiseen erittäin hyvät välineet, mutta aitoustodistusta meiltä ei saa, Leppikangas muistuttaa.

Moni tuntee esineidensä arvon hyvin

Tänä päivänä panttilainaamoon asteleva asiakas on usein hyvin tietoinen esineensä arvosta. Nettihuutokaupat ovat todella suosittuja, joten esineiden pyyntihintoihin pystyy jokainen etsimään osviittaa netistä. Tässä piilee tosin oma hankaluutensa, johon panttilainaamossakin törmätään jatkuvasti.

– Verkkokaupoista hintatietoja etsiessä täytyy muistaa, että hinnat eivät yleensä ole toteutuneita kauppahintoja. Lisäksi verkkokaupoissa tavaran myyntiaika voi olla hyvinkin pitkä, ennen kuin oikea ostaja löytyy juuri pyydetyllä hinnalla, Leppikangas muistuttaa.

Panttilainaamossa arvion saa heti, joten esineen pystyy panttaamaan rahaa vastaan todella nopeasti ja vähällä vaivalla. Siinä piileekin panttilainan suurin etu verrattuna muihin lainavaihtoehtoihin.

Panttilaina on myös lainaa hakevalle turvallinen ja huoleton vaihtoehto: jos lainaa ei pysty tai halua maksaa takaisin, sen voi jättää maksamatta ilman seuraamuksia. Tässä piileekin panttilainan suurin etu verrattuna useisiin muihin lainavaihtoehtoihin tai pikavippeihin.

Lunastamatta jäänyt esine päätyy Helsingin Pantin huutokauppaan. Huutokauppa on oikea keräilijän aarreaitta taide-esineineen ja uniikkeine koruineen, mutta niiden lisäksi huutokaupasta voi löytää myös kodin elektroniikkaa tai sisustusesineitä.

Huutokaupan lisäksi Helsingin Pantin jokaisesta toimipisteestä löytyy oma korumyymälänsä, josta voi tehdä löytöjä esimerkiksi lahjaksi. Verkkokaupassa voi ihastella kaikkein uniikeimpia koruja, jollaisia tulee harvoin vastaan.

Artikkelin kuvituksena Helsingin Pantin huutokaupasta poimittuja esineitä. Esineille annetut arvot ovat esimerkkejä.

Alla olevalla lomakkeella voit tiedustella omien tuotteittesi arvoa.


Lue myös:

    Uusimmat