Miksi Kainuussa ei ole koronaa? Vastaus saattaa löytyä kahden vuoden takaa

4:09
Kainuu on välttänyt koronatartunnat varhaisella ennakoinnilla

Kainuussa ei ole vahvistettu vielä yhtään koronavirustartuntaa.  Tämän poikkeuksellisen hyvän tilanteen uskotaan johtuvan muita alueita aiemmin aloitetusta ennakoinnista.

Kainuulaisilla on tuoreessa muistissa vaikea sähkökatkotalvi muutaman vuoden takaa, mikä on vaikuttanut siihen, että viranomaisten ohjeita on nyt myös noudatettu.

– Olemme tehneet jo toimenpiteitä useita viikkoja aikaisemmin kuin tuli edes valtakunnallisia ohjeita, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Jo alkuvaiheessa ohjeistettiin, että iäkkäät eivät kokoontuisi lainkaan ja kuntien tilat tapaamisilta myös oikeasti suljettiin. Vaikutusta näyttää olevan myös sillä, että väestölle ei ole annettu monia erilaisia ohjeita.

– Kuntayhtymä on se, joka ohjeistaa kaikissa toiminnoissa ja kukaan muu viranomainen ei ole sitten omia ohjeita tehnyt, eivät kunnatkaan. On sovittu, että on yhdet ohjeet ja kaikki niitä noudattavat, Ahopelto kertoo.

Suurin huoli on nyt maakunnan ulkopuolelta tulevasta paineesta, eli matkailijoista ja mökkiläisistä jo ennen pääsiäistä. Kainuun sote pyytää keskeyttämään vapaa-ajan matkailun pandemian ajaksi, ja vaatii alueellisia matkustusrajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja