24-vuotiaana leukemiaan sairastunut kertoo oireet, joita ei tajunnut vaaranmerkeiksi: "Luulin sairastuneeni influenssaan"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syöpä on varhaisvaiheessaan usein oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta kannattaa huolestua.

24-vuotiaana leukemiaan sairastunut amerikkalaismies sivuutti aluksi syövän oireet rasituksena ja luuli sairastuneensa influenssaan. Todaylle tarinansa jakanut 26-vuotias Jim O’Brien kannustaa ihmisiä hakeutumaan huolestuttavista oireista hoitoon.

Kaksi vuotta sitten Jim O’Brien huomasi polvensa turvonneen. Tuolloin 24-vuotias nuori mies epäili turvotuksen johtuvan edellisen päivän seisoskelusta. Pari päivää myöhemmin myös toinen polvi turposi. Jimille tuli kipeä olo: kuumetta ja vilunväreitä.

– Luulin sairastuneeni influenssaan ilman tukkoisuutta, Jim sanoo Todaylle.

Lääkärissä käsitys oireiden aiheuttajasta muuttui radikaalisti. Influenssan sijaan Jim olikin sairastunut leukemiaan. Uutinen veti maton nuoren miehen jalkojen alta.

Hoidot jatkuvat edelleen

Solunsalpaajahoidot alkoivat lokakuussa 2019. Tavoitteena oli saada tauti remissioon, jotta Jimille voitaisiin tehdä luuytimensiirto. Immuunijärjestelmää heikentävä siirto tehtiin helmikuussa 2020 – pian sen jälkeen koronapandemia pisti koko maailman jaloilleen.

Marraskuussa 2020 Jim sai lisää huonoja uutisia: syöpä oli palannut. Solunsalpaajahoidot aloitettiin uudestaan. Niiden ja uusien hoitotekniikoiden ansiosta syöpä saatiin jälleen nitistetyksi siihen pisteeseen, että Jimille voitiin tehdä uusi luuytimensiirto.

Mies toipuu yhä sairaalassa. Lääkärit ovat suhtautuvat toiveikkaasti olosuhteisiin nähden hyvinvoivan potilaan tulevaisuuteen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Syövän oireet

Jim toivoo voivansa tarinallaan kannustaa muita hakeutumaan hoitoon.

Leukemian tyypillisiä oireita ovat väsymys, luustokivut, limakalvojen verenvuodot, yleinen voinnin huononeminen ja tulehdustaipumus. Terveyskirjaston mukaan potilaat hakeutuvat usein hoitoon kuumeisen tulehdustaudin vuoksi, ja tutkimuksissa löydetään syöpä.

Moni syöpä on varhaisvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Mikä tahansa oire, joka jatkuu pitkään ja pahenee pikkuhiljaa, ei ole normaali. Huolesta kannattaa kertoa ammattilaiselle mieluummin aikaisin kuin liian myöhään.

Lue myös:

    Uusimmat