Raskausmyrkytyksen jälkihaitat vahvistuvat – yli kolminkertainen riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön

Mikä ihmeen ballonkimenetelmä? 0:40
Ballonki-menetelmällä voidaan auttaa synnytystä käynnistymään, mutta mikä ihme se on? Katso vastaus videolta.

Pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen raskauden aikana sairastuvat ovat muita alttiimpia sairastumaan aivoverenkiertohäiriöihin myöhemmin elämässään.

Tuore tutkimus vahvistaa yhteyden ja osoittaa sen suurenevan iän ja vuosien varrella kertyvien riskitekijöiden myötä. Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan.

Tutkimus perustui 1 400 keskimäärin 44-vuotiaan naisen seurantatietoihin vuosilta 1948–2016. Kaikki osallistujat olivat olleet raskaana ainakin kerran ja 170 oli sairastunut pre-eklampsiaan. Seurannan aikana 230 naista sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Pre-eklampsian ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteys näkyi sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin naisten ikä ja kaikki vuosien varrella kertyneet sydän- ja verisuonitautien riskitekijät. Tällöin riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli yli kolminkertainen naisilla, jotka olivat poteneet pre-eklampsiaa raskauden aikana.

Seunnasta hyötyä raskausmyrkytykseen sairastuneille

Tulokset lisäävät tietoa pre-eklampsian ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä ja viittaavat siihen, että pre-eklampsiaa poteneet todennäköisesti hyötyisivät tehostetusta sydänriskitekijöiden hoidosta ja seurannasta.

Pre-eklampsia todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla eli vuosittain noin 1 800 naisella. Se voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tunnetko vaaranmerkit? Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA oireilevat.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat