Mikä on totuus mayojen ennustamasta maailmanlopusta?

Mayakalenterin päättyminen puhuttaa maailmalla, kun mayat ovat ennustaneet, että 21.12.2012 koittaa maailmanloppu. Mihin nämä uskomukset perustuvat?

Viime päivät on käyty ympäri maailmaa kiihkeää keskustelua maailmanlopusta, jonka mayat ovat ennustaneet tuhansia vuosia sitten tapahtuvaksi tänään. Mikä on totuus mayojen ennustamasta maailmanlopusta?

Mayat ovat kansa, joka elää Meksikon eteläosissa ja Keski-Amerikan pohjoisosissa. Mayat tunnetaan erityisesti kulttuurinsa, rauniokaupunkiensa, korkeatasoisen taiteensa, oman kirjoitusjärjestelmänsä ja tarkkojen kalentereidensa vuoksi. Mayojen omaa kalenteria kutsutaan mayakalenteriksi ja sen perusteella mayat ovatkin ennustaneet maailmanlopun, joka on ennustuksissa määritelty tapahtuvaksi 21.12.2012.

Maailmanlopun ennustus, joka on levinnyt vasta New Age -ajattelun yleistyttyä, perustuu siihen, että 21.12.2012 päättyy mayojen yksi kalenteri, pitkälasku. Mayakalenterin mukaan tämän jälkeen alkaa uusi pitkänlaskun kierros.

Mitä todella tapahtuu 21.12.2012?

Vaikka mayojen ennustukset on mainittu jo vuosien ajan keskusteluissa, elokuvissa ja kirjoissa, eivät muinaiset mayat olleet ennustuksissaan aivan yhtä tarkkoja kuin voisi puheiden perusteella olettaa. Jo muinaiset mayat tiesivät, että 21.12.2012 päättyy pitkälaskun täysi kierros, mutta he eivät osanneet sanoa, mitä silloin tulee todella tapahtumaan.

Ennustuksista on erotettavissa monta eri suuntaa, joista yksi ennustaa, että 21.12.2012 muuttaa ajat entistä vaikeammiksi. Tämä johtuu epätasapainosta, joka on maailmassa valloillaan. Ennustuksen mukaan aikakauteen liittyy uskon horjumista niin valtiovaltaan kuin uskontoihinkin ja ihmiset ovat erityisen peloissaan. Ennustuksen mukaan luonnonkatastrofit lisääntyvät ja tietty ajanjakso päättyy tuhoon, jonka aiheuttaa tuli.

Toinen ennustus olettaa, että 21.12.2012 taittuva uusi aika on tietoisuuden kasvamisen ajan alku. Ennustuksen mukaan ihmiset viisastuvat ja koittaa aika, jolloin viisauksia tallennetaan aiempaa enemmän kirjalliseen muotoon. Tähän ennustukseen on liitetty myös uskomus siitä, että maailman kansat yhdistyisivät aivan uudenlaisella tavalla.

On olemassa myös useampia ennustuksia, jotka perehtyvät siihen, kuinka maailmanloppu koittaa 21.12.2012. Syiksi tähän on ennustettu muun muassa painovoiman järkkymistä. NASA:n tutkijat ovat kuitenkin tyrmänneet ennustukset tutkimustensa perusteella osoittamalla, että perjantaina 21.12.2012 ei tulla kokemaan merkittäviä planeettoihin liittyviä tapahtumia.

AVA

Lähteet: Adishakti.org, Timeanddate.com, Wikipedia.org

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja