Mikä ei tapa, se vahvistaa: Hämmästyttävä havainto Titanicilta pelastuneista

Huhtikuussa tuli kuluneeksi sata vuotta Titanicin uppoamisesta. Tietokirjailija Simo Ylikarjula selvittää, miksi unelmalaivan traaginen kohtalo koskettaa ihmisiä vielä vuosikymmenten jälkeen.

Teologian tohtori ja tietokirjailija Simo Ylikarjula on perehtynyt sata vuotta sitten uponneen laivan tapahtumiin ja koonnut matkustajien uskomattomat tarinat Titanicin vuosisata 1912–2012 – Unelmalaivan ihmiskohtalot -kirjaan.

– Titanic oli maailman hienoin laiva valmistuessaan ja vielä kauan sen jälkeen. Matkustajien joukossa oli siirtolaisten lisäksi silmäätekeviä ihmisiä, kuten esimerkiksi John Jacob Astor IV. Hän oli maailman rikkaimpia ihmisiä ja mennyt juuri toisiin naimisiin, Ylikarjula kertoo.

Neitsytmatka oli monille tärkeä tapahtuma ennen kaikkea amerikkalaisten kuuluisuuksien takia. Kun Titanic valmistui, sanottiin, että itse Jumala ei voisi upottaa laivaa. Se oli kaikkien tuntema alus, ja kun se sitten upposi, se järkytti koko maailmaa.

Uppoamisesta erilaisia teorioita

Titanicin uppoamisesta on esitetty erilaisia teorioita. Sataprosenttisen varmasti ei voida sanoa tiettyä yhtä syytä.

– Sinä yönä kaikki meni pieleen. Kenellekään ei tullut mieleen, että se voisi upota. Kun Titanicilta ammuttiin hätäraketteja, lähinnä oleva laiva luuli sen olevan ilotulitus, Ylikarjula sanoo.

Titanicin perämiehen lapsenlapsen teorian mukaan ruoria käännettiin väärään suuntaan, kun yritettiin estää jäävuoreen törmääminen. Se, että tällainen asia olisi pidetty vuosikymmenet salassa, ei ole kuitenkaan uskottavaa.

– Sähkeiden lähettämisessä oli ongelmia. Laivassa oli kaksi sähköttäjää, joiden piti lähettää kuuluisuuksien sähkeitä ympäri maailman. Olisi pitänyt priorisoida, Ylikarjula toteaa.

Pelastuneet elivät vanhoiksi

Tutkimuksen mukaan Titanicilta pelastuneet henkilöt saavuttivat keskimääräisesti korkeamman iän kuin muut Amerikassa asuneet.

– Joukossa on pari sellaista, jotka elivät yli satavuotiaaksi. Suomalaisista vanhin oli Anna Turja. Hän eli 89-vuotiaaksi, Ylikarjula selvittää.

Historian tunnetuimman laivaonnettomuuden ihmiskohtalot ovat hyvin koskettavia. Ylikarjula onkin ihmetellyt, miten ihmiset jaksoivat elää onnettomuuden jälkeen. Siihen aikaan ei nimittäin ollut mitään kriisihoitoa.

– Ihmiset olivat vain kiitollisia, kun pelastuivat.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat