Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Näin selätät sen

Lomaileminen on mukavaa, mutta matkakohteeseen kulkeminen saattaa tuottaa tuskaa. Brittiläinen terveyssivusto Patient.co.uk neuvoo, miten matkapahoinvoinnista pääsee eroon.

Matkapahoinvointi on yleinen vaiva, joka ilmenee erilaisissa kulkuvälineissä matkustettaessa. Heiluvat liikkeet, pomput ja mutkat aiheuttavat ristiriitaisia viestejä aivoissa. Tasapainoa aistiva sisäkorva antaa erilaisia viestejä kuin ympäristön näkevät silmät.

Pahoinvoinnin lisäksi voi tuntua muita oireita, kuten hikoilua, kuolaamista, päänsärkyä, palelua tai kalpenemista.

Matkapahoinvoinnin voi laukaista myös kirjan tai kartan lukeminen, pelko tai vahvat hajut, kuten ruoka tai bensiini.

Matkapahoinvointi on yleisintä lapsilla ja naisilla. Onneksi useimmat lapset pääsevät vaivasta eroon iän myötä. Yleensä oireet katoavat, kun matka päättyy. Joissakin tapauksissa ihmiset kärsivät huonosta olosta vielä tuntien tai jopa päivien jälkeen.

Näin helpotat matkapahoinvointia

• Liiku mahdollisimman vähän. Autossa on hyvä istua etupenkillä, lentokoneessa siiven kohdalla ja laivalla kannella, aivan aluksen keskellä.

• Hengitä raitista ilmaa, jos mahdollista. Autossa voit esimerkiksi avata ikkunan.

• Sulje silmät ja yritä nukkua.

• Älä lue tai katso elokuvaa.

• Älä tuijota liikkuvia kohteita, kuten aaltoja tai toisia autoja. Pidä katse suunnattuna eteenpäin, hieman horisontin yläpuolelle.

• Vältä raskaita aterioita ja alkoholia ennen matkaa sekä sen aikana. Kannattaa myös olla syömättä mausteista tai rasvaista ruokaa.

Lääkkeet

Apteekista saa lääkkeitä, jotka lievittävät tai estävät matkapahoinvoinnin oireita. Lääkkeet kannattaa ottaa jo ennen matkan alkua. Jos et halua käyttää lääkkeitä, voit kokeilla näitä vaihtoehtoisia hoitokeinoja.

• Pitkillä matkoilla kannattaa välillä pysähtyä haukkaamaan raitista ilmaa tai juomaan kylmää vettä. Voit tehdä pienen kävelylenkin.

• Hengitä syvään ja rauhallisesti. Samalla kun keskityt hengittämiseen, voit kuunnella musiikkia.

• Inkivääri saattaa helpottaa matkapahoinvointia. Inkiväärin voi nauttia eri muodoissa, kuten keksissä, kiteytettynä, teenä tai tablettina.

Lähde: www.patient.co.uk

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja