Suomalaiset Titanicilla – Lue koskettavat tarinat matkustajien kohtaloista

Titanicilla matkusti 63 suomalaista, joista vain 20 selvisi hengissä. Unelmalaivan ihmiskohtaloista kirjan kirjoittanut Simo Ylikarjula kertoo, mitä suomalaismatkustajille tapahtui.

Suurin osa suomalaista matkusti kolmannessa luokassa. Toisessa luokassa matkustivat hieman varakkaammat sekä sellaiset, jotka olivat olleet jo aikaisemmin Amerikassa.

Pääosin suomalaismatkustajat olivat siirtolaisia, jotka lähtivät Amerikkaan työnhakuun. Osalla saattoi olla jo paikka tiedossa tai Amerikassa oleva sukulainen oli lähettänyt matkarahaa. Rapakon toisella puolella oli hyvät palkat Suomeen verrattuna.

– Jotkut nuoret miehet pakenivat Amerikkaan välttääkseen joutumasta tsaarin armeijaan, teologian tohtori ja tietokirjailija Simo Ylikarjula kertoo.

Panulan perhe

Suomalaisista matkustajista ehkä karmeimman kohtalon koki Panulan perhe. Isä Juho Panula odotti Amerikassa Maria-vaimoaan sekä heidän viittä lastaan.

Kaksi vanhinta poikaa nukkuivat toisessa hytissä, ja laivan törmättyä he tulivat herättämään äitiään ja pienempiä sisaruksiaan.

– Vanhin poika tuli ilmoittamaan, että jos ette nyt nouse, olette meren pohjassa, Ylikarjula kuvailee.

Maria olisi päässyt nuorempien lasten kanssa veneeseen. Vanhimmat pojat pyysivät kuitenkin koko perhettä jäämään heidän kanssaan, ja niin he hukkuivat yhdessä. Juho Panula oli erittäin katkera perheensä kohtalosta. Yksi pariskunnan lapsista oli hukkunut jo pari vuotta aiemmin kotimaassa.

– Titanicin hukkuneita etsittäessä löydettiin pienen pojan ruumis. Kauan aikaa luultiin, että se oli Panulan perheen kuopus. Vasta muutama vuosi sitten saatiin geenitutkimuksen avulla selville, että kyseessä oli erään irlantilaisperheen lapsi, Ylikarjula kertoo.

Anna Turja

Oulaisista kotoisin olevan Anna Turjan isällä oli kahdesta avioliitosta yhteensä 21 lasta. Suvusta osa oli lähtenyt Amerikkaan, ja he pyysivät myös 18-vuotiasta Annaa sinne. Anna matkusti samassa hytissä Maria Panulan kanssa. Toisin kuin Panulan perhe, Anna pelastui.

Pelastusvene oli lähellä Titanicia, kun tämä upposi. Anna on myöhemmin kertonut uppoamisen äänistä ja kauhunelämyksistä, kun ihmiset huusivat ja itkivät veden varassa. Pimeässä yössä pelastuneet polttivat veneessä hattuja ja yrittivät pysyä yhdessä.

– Vaikka Anna asui koko loppuelämänsä Amerikassa, hän ei ikinä opetellut englannin kieltä. Hänen poikansa toimi tulkkina. Nähtyään elokuvateatterissa Titanicista kertovan elokuvan, Anna kääntyi kyyneleet silmissä poikansa puoleen ja kysyi, mikseivät he tulleet auttamaan, kun olivat niin lähellä.

Pekka ja Elin Hakkarainen

Pekka ja Elin Hakkarainen oli vihitty kolme kuukautta ennen kohtalokasta matkaa Atlantin yli.

– Jäävuoreen törmääminen aiheutti repivän äänen, ja Pekka lähti selvittämään metelin syytä. Hänen viimeiset sanansa vaimolleen olivat: "Menen katsomaan, mitä on tapahtunut", Ylikarjula sanoo.

Pekan ruumista ei koskaan löydetty. Elin pääsi Amerikkaan ja avioitui siellä uudestaan.

Hedwig Turkula

Jalasjärveläinen Hedwig Turkula oli 63-vuotias astuessaan Titaniciin. Useat hänen sukulaisistaan olivat muuttaneet Amerikkaan ja pyytäneet häntä luokseen. Kun mieskin oli kuollut kymmenen vuotta aiemmin, Hedwig saattoi hyvin lähteä reissuun.

Titanicin upotessa Hedwig autettiin pelastusveneeseen, ja hän selviytyi perille, Atlantin toiselle puolelle. Hän päivitteli, miksi hänen kaltaisensa vanha nainen pelastui, kun niin monta nuorta hukkui.

– Hedwigiltä kysyttiin, jäikö hänelle traumoja. Hän sanoi, että ei muuta, mutta vähäinen palelu.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja