Mika Aaltola: Moni kauheus viittaa järjestelmälliseen joukkotuhontaan Ukrainassa – julkaisi pysäyttävän kuvan lapsesta

Lapsia on kadonnut Ukrainan sodan seuraksena – mitä heille on voinut käydä? 10:28
Lapsia on kadonnut Ukrainan sodan seuraksena – mitä heille on voinut käydä?

Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja politiikan tutkija Mika Aaltolan mukaan Ukrainassa on viitteitä järjestelmällisestä, kansallisuuteen perustuvasta joukkotuhonnasta.

Aaltola julkaisi Twitterissä viestiketjun, jossa hän käy läpi, mihin Venäjä pyrkii siviilien ja jopa lapsien tappamisella Ukrainassa. Linkin kuva ammutusta pikkulapsesta ei sovellu herkimmille.

– Ukrainan "denatsifikaatio" on keskeinen sodan päämäärä. Ammutun kaksivuotiaan kuva pysäyttää. Kysymys joukkotuhonnasta herää. Mikä on teon tarkoitus? Mihin sillä pyritään?, Aaltola kysyy, ja esittää perään oman vastauksensa.

– Moni kauheus näyttää Ukrainassa viittaavan järjestelmälliseen pois-ukrainalaistamiseen, kansallisuusperustaiseen tuhontaan. Väestösiirroista, raiskauksista, lapsien poisottamisesta aina tappamiseen saakka.

Aaltola julkaisi Twitterissä myös Suomen laista löytyvät tunnusmerkit joukkotuhonnasta. Sillä tähdätään "jonkin kansallisen, etnillisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän hävittämiseen tässä sen ominaisuudessa joko kokonaan tai osittain".

Tunnusmerkkeihin kuuluvat myös:

a) ryhmän jäsenten tappamista; b) vaikean ruumiillisen tai henkisen vamman aiheuttamista ryhmän jäsenille; c) ryhmän elinehtojen tahallista huonontamista tarkoituksella aikaansaada sen fyysillinen hävittäminen joko kokonaan tai osittain; d) toimenpiteiden toteuttamista, joiden tarkoituksena on syntyväisyyden ehkäiseminen ryhmän piirissä; e) lasten pakollista siirtämistä ryhmästä toiseen.

Lue myös:

    Uusimmat