Näin kauan kestää ennen kuin oikeasti rentoudut lomallasi

Iskikö arkiuupumus? Näin ahmit itsellesi vuoden parhaimmat loma-ajankohdat 0:33
Iskikö arkiuupumus? Näin ahmit itsellesi vuoden parhaimmat loma-ajankohdat

Tutkimuksen mukaan lomailija ei saa lomavaihdetta päälle heti ensimmäisenä päivänä, kertoo matkailuun erikoistunut verkkosivusto Travel + Leisure.

Moni suomalainen aloittaa kesälomansa juhannuksesta: sanotaan, että koko Suomi on kiinni heinäkuussa. Siinä, missä toiset lähtevät rentoutumaan hiljaisuuden keskelle vehreisiin mökkimaisemiin, moni suuntaa lomallaan ulkomaanmatkalle karistaakseen arkiset murheet ajatuksistaan.

Lomailu osaa kuitenkin olla omalta osaltaan stressaavaa. Kukapa ei stressaisi pakkaamisesta etenkin silloin, kun pakattavaa on useamman viikon, ihmisen ja lemmikin edestä?

Entä aikataulussa pysyminen, hankintojen tekeminen tai säästä stressaaminen? Lomakohteeseen navigoiminenkin tuottaa toisille ylimääräistä päänvaivaa – ja joskus jopa pelkkä löhöily ahdistaa.

Missä vaiheessa ihminen oikein rentoutuu lomansa aikana?

Lomavaihteen löytäminen ottaa aikansa

Toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ihminen löytää niin sanotun lomamoodinsa vasta kolmannen lomapäivän jälkeen.

– Ihmisellä menee jonkin aikaa siihen, että hän saa stressitasot laskemaan työkauden jälkeen ja tottuu lomailuun, tutkijat toteavat.

Tutkijoiden mukaan loman pari ensimmäistä päivää menevät mitä luultavimmin lomamatkan valmisteluihin, matkustamiseen sekä uuteen ympäristöön tutustumiseen.

Rentoutuako vai hakeako elämyksiä – kannattaa ottaa ne molemmat!

Amerikkalaistutkimukseen osallistui yhteensä 2 000 matkustelusta kiinnostunutta amerikkalaista, jotka olivat iältään 25–55-vuotiaita.

TOP 5 syytä vapaa-ajan matkusteluun:

  1. Uusiin paikkoihin ja kohteisiin tutustuminen (42 %)
  2. Muistojen luominen (37 %)
  3. Lepääminen ja rentoutuminen (33 %)
  4. Perheen ja ystävien kanssa yhdessä oleminen (30 %)
  5. Työstressin pakoilu (30 %)

Lähde: SWNS Digital

Vastanneista yli kolmannes kertoi haluavansa käyttää loman rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen, esimerkiksi hotellin uima-altaalla auringonpaisteesta nauttien. Heidän todettiin panostavan fyysiseen hyvinvointiin.

Lähes 40 prosenttia vastanneista halusi ottaa loman seikkailun kannalta tutustumalla lomakohteen nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin. Elämyksiä kaipaavien lomailijoiden havaittiin keskittyvän fyysisen hyvinvoinnin sijaan henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. 

G Adventures -tuotemerkin johtaja Simon Ma suosittelee, että lomailijan kannattaa rentoutua ja hakea elämyksiä sopivassa suhteessa.

– Ihmisten ei tarvitse valita aktiviteettien täyttämän tai levon kannalta otetun loman väliltä – se on väärä ajattelutapa. Wellness-matkailu antaa lomailulle uudet puitteet. Se yhdistää liikunnan, ravitsemuksen, henkisen hyvinvoinnin sekä kokemuksellisuuden eri kohteissa, mikä auttaa lomailijaa irtautumaan työstä, Ma kuvailee.

Myös osa tutkimukseen osallistuneista suositteli wellness-tyyppistä ratkaisua: kun lomapäivästä käyttää viisi tuntia elämyksien kalasteluun ja kuusi tuntia rentoutumiseen, loma on antoisampi.

Ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin erikoistunut Journal of Happinness Studies -lehden mukaan ihanteellinen loman kesto on kahdeksan päivää. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat