Kylpy ei vain rentouta: Tutkimuksen mukaan hyväksi myös sydämelle

17:59
Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta.

Raskaan päivän päätteeksi otettu kuuma kylpy ei vain rentouta, vaan voi olla myös hyväksi sydänterveydelle.

CNN uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kylpeminen voi vähentää sydänsairauksien ja jopa sydänkohtauksen riskiä. Aiemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että kylpeminen parantaa unen laatua ja sitä, kuinka terveenä ihminen pitää itseään.

Tutkimus, jonka Heart-tiedejulkaisu äskettäin julkaisi, kertoo, että päivittäinen kuuma kylpy voi vähentää sydänsairauksia jopa 28 prosenttia ja vähentää sydänkohtauksen riskiä 26 prosenttia. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että kuuman kylvyn ottaminen laskee verenpainetta.

Löydös perustuu 20 vuoden tutkimukseen, jossa seurattiin 61 000 japanilaisen aikuisen kylpytottumuksia ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

– Huomasimme, että säännöllinen kylpeminen selvästi laski kohonneen verenpaineen riskiä, tutkijat kertoivat tiedotteessaan.

Kylpeminen hellii sydäntä

Tutkimukseen otti osaa 40–59-vuotiaita henkilöitä, joilla ei ollut aiempaa sydän- tai verisuonisairautta. Heitä seurattiin vuodesta 1990 vuoteen 2009. Tutkimuksen alussa osanottajat jaettiin ryhmiin sillä perusteella, kuinka usein he kylpivät; harvemmin kuin kerran viikossa, yksi tai kaksi kertaa viikossa tai lähes päivittäin.

Tutkijat keräsivät osanottajista myös tulokseen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten osanottajien painon, tupakointitottumukset, kuinka usein he harrastivat liikuntaa, alkoholin käytön, työtilanteen, koulutustason, kuinka paljon he nukkuivat, stressinsietokyvyn ja arvion elämänilosta.  

Vuoden 2009 lopun jatkoseurannassa tutkijat keräsivät 30 000 viimeisestä osanottajasta dataa seuraavasti: 2 097 sydän- ja verisuonitautia, mukaan lukien 275 sydänkohtausta, 53 äkillistä sydänkuolemaa ja 1 769 infarktia. Tutkijat huomasivat, että mitä enemmän osanottajat kylpivät, sitä pienempi riski sydän- ja verisuonisairauksille oli.

Tutkijat antoivat painoarvoa tuloksissa myös osanottajien omaan arvioon veden lämpötilasta. Lämmin vesi laski sydänsairauksien riskiä 26 prosenttia, ja kuumassa vedessä oli 35 prosenttia alhaisempi riski sydän- ja verisuonitaudeille.

Kuinka kylpeminen auttaa sydäntäsi?

Raportin mukaan ammeessa kylpeminen vähentää sydänperäisten sairauksien riskiä parantamalla elimistön hemodynamiikkaa eli veren liikettä ja verenkiertoa. Hyvä hemodynamiikka kertoo siitä, että sydän pystyy tehokkaasti pumppaamaan verta ilman, että sen täytyy taistella korkean verenpaineen kaltaisia sen toimintaa haittaavia tekijöitä vastaan. Tällöin sydän pystyy pumppaamaan verta tehokkaasti kaikkiin elimiin koko elimistössä.

Näyttää siltä, että kylpeminen on rinnastettavissa liikuntaan, joka parantaa sydämen toimintaa. Toisin kuin liikunta, kylpeminen avittaa sydäntä rentoutuksen avulla.

Tutkimus kuitenkin painottaa, että kuumien kylpyjen ottaminen ei ole täysin riskitöntä. Ammeessa kylpeminen on linkitetty yllättäviin äkkikuolemiin, esimerkiksi hukkumiseen ja vanhuksilla äkillisen lämpötilan muutoksen laukaisemaan sydänkohtaukseen.

Äkkikuolemat kuumissa kylvyissä ovat yleisiä Japanissa, jossa tutkimus toteutettiin, mutta sen mukaan rutiinillinen kylpeminen ei lisännyt äkkikuoleman riskiä.

Kylpeminen nostattaa mielialaa

Vaikka tutkimus osoitti, että päivittäiset kylpemiset laskivat sydäntautien riskiä, ei se ollut ainoa huomioonotettava tekijä.

Tutkijat huomasivat, että harvemmin kylpevillä ihmisillä oli todennäköisemmin epäterveellisemmät elämäntavat. Sen takia ei voi olla täysin varmaa, johtuiko kohonnut riski sydäntauteihin kylpemisestä vai muista elämäntavoista. Tutkimuksessa ei selvitetty syitä siihen, miksi ihmiset kylpivät harvemmin. Sen selvittäminen olisi voinut kartoittaa tarkemmin näiden osanottajien terveydentilaa.

On mahdollista, että kylpeminen ei itsessään laskenut riskiä, mutta säännöllisesti ammeessa lilluminen saattoi hetkellisesti muuttaa ihmisen psyykettä positiivisemmaksi samalla tavalla kuin terveelliset elämäntavat ja liikunta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja