Mieskaksikko painosti miehen ampumaan veljeään soramontulla Oulussa – henkiin jäänyt veli tuomittiin surmasta viiden vuoden vankeuteen

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomion jutussa, jossa mies pakotettiin syyttäjän mukaan ampumaan oma veljensä teloitustyyliin Oulussa.

Tapausta on kutsuttu myös Jäälin epäillyksi soramonttumurhaksi. Tapahtumat alkoivat kateisiin joutuneesta huume-erästä, jota kaksi miestä peri veljeskaksikolta asunnolla Oulun Tuirassa.

Miehet pakottivat veljeskaksikon autoon ja kuljettivat heidät soramontulle, jossa aseistautunut kaksikko painosti tai pakotti toisen jollakin tavalla ampumaan veljeään. Mies ampui veljeään kosketuslaukauksella niskaan.

Henkiin jäänyt veljes tuomittiin surmasta eli lievästä taposta viiden vuoden vankeuteen.

Toinen painostajista sai 10 vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta ja toinen 9,5 vuotta vankeutta muun muassa yllytyksestä tappoon, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeistä vapaudenriistoista.

Kertomukset tapahtumista olivat ristiriitaisia

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että velkaa perinyt kaksikko kuskasi veljekset soramontulle ja että heillä oli aseet. Mieskaksikon ja henkiin jääneen veljeksen kertomukset kuitenkin eroavat tämän jälkeisten tapahtumien osalta.

Surmasta tuomitun veljeksen mukaan toinen miehistä käski häntä ampua veljeään. Hän vastasi kertomansa mukaan, ettei varmasti ammu.

– Hietamäki vastasi, että varmasti ammut tai te molemmat kuolette, tuomiossa kerrotaan veljeksen sanoneen.

Kertomansa mukaan Heikkinen yritti keksiä, miten pääsisi tilanteesta pois ja pohti myös itsensä ampumista. Hän sanoi kuitenkin pelänneensä, että miehet tappaisivat veljen silti. Hän sanoi, että halasi veljeään, joka sanoi että "kyllä mä ymmärrän". Hän kertoi oikeudessa sanoneensa veljelleen, että rakastaa tätä ja pyysi tätä kääntymään selin.

Asetta pidelleen veljeksen mukaan Hietamäki sanoi hänelle, että jos tämä ampuu veljeään niskaan, niin veli kuolee heti. Heikkinen painoi liipaisinta, mutta mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Aseessa ei hänen mukaansa ollut patruunaa, koska painostajat olivat halunneet varmistaa, ettei veljes ammu heitä. Tämän jälkeen Hietamäki latasi aseeseen yhden panoksen ja antoi aseen veljekselle, joka laittoi aseen veljensä niskaan ja painoi liipaisinta.

Henkilöt, jotka tapasivat Heikkisen ampumisen jälkeen, kertoivat että tämä itki hysteerisesti.

Mieskaksikolla oli toinen tarina

Veljeksiltä huumevelkaa perinyt kaksikko kertoi, ettei kenenkään ollut tarkoitus kuolla. Hietamäki kertoi, että ampuminen oli veljeksen oma ja yllättävä päätös. Kukaan ei hänen mukaansa pakottanut, kehottanut tai yllyttänyt ampumaan päähän. Kaksikon mukaan oli puhuttu jalkaan ampumisesta tai säikyttelystä. Hän myös kiisti, että paikalla olisi ollut muita aseita. Leinosen mukaan hänellä ei ollut mitään osuutta henkirikokseen. Leinonen kertoi uskoneensa, että ase oli tyhjennetty panoksista.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikolle ei voinut tulla yllätyksenä se, että uhria ammuttiin niskaan, sillä tuomitun veljeksen kykyä painaa liipaisinta oli testattu ensin tyhjällä tai varmistetulla aseella.

– Siitä huolimatta he ovat antaneet Heikkiselle aseen uudestaan ja tällä kerralla ladattuna tai varmistin päältä poistettuna, oikeus katsoi.

Kaksikko palasi myöhemmin rikospaikalle ja hävitti ruumiin. Ruumis kuitenkin löytyi myöhemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat