Mies raiskasi sammuneen naisen baarijatkoilla – sängyn toisella laidalla nukkui oma tyttöystävä

Helsingin hovioikeus piti vuonna 1981 syntyneen miehen tuomion ennallaan, mutta korotti kärsimyskorvauksia. Uhrille koitui teosta vuosien psyykkinen piina.

Uhriksi joutunut nainen oli lähtenyt baari-illan jälkeen miehen, miehen tyttöystävänsä ja muutaman muun kaverin kanssa jatkoille miehen tyttöystävän asunnolle.

Naisen oli tarkoitus poistua jatkoilta muun kaveriporukan kanssa aamuyöstä. Kun taksi saapui, nainen huomasi kännykkänsä jääneen asuntoon. Hän palasi hakemaan puhelinta.

Asunnossa mies varoitti naista ystävistään, jotka olivat yrittäneet lähennellä naista illan aikana. Nainen olikin huomannut saman, joten hän ajatteli tilaavansa oman taksin kotiin.

Mies ja hänen tyttöystävänsä kuitenkin ilmoittivat, että nainen saa halutessaan yösijan heidän asunnostaan.

Nainen jäi yöksi

Nainen otti tarjouksen vastaan ja meni yksin nukkumaan sänkyyn vaatteet päällään. Mies ja hänen tyttöystävänsä jäivät vielä toiseen huoneeseen istumaan tyttöystävän vanhempien kanssa.

Aamulla nainen heräsi ilman farkkuja, alushousut nilkoissaan.

Mies nukkui hänen vieressään alavartalo paljaana. Myös miehen tyttöystävä nukkui sängyssä toisella laidalla.

Nainen tunsi kipua ja ymmärsi, mitä on tapahtunut. Hän muisteli humaltuneensa illan aikana poikkeuksellisen nopeasti eikä ollut herännyt sukupuoliaktin aikana.

Hän lähti asunnosta, otti talosta kuvan, palasi paikalle ystävättärensä kanssa ja soitti poliisille.

Mies oli herännyt siihen, kun tyttöystävän äiti tuli ilmoittamaan poliisien läsnäolosta. Uhri vietiin lääkäriin ja mies lähti poliisien matkaan.

Viikon kuluttua tapahtuneesta nainen lähti Maltalle töihin reiluksi vuodeksi. Alkoholin ongelmakäytön sävyttämässä ja psyykkisesti epävakaassa elämäntilanteessa hän oli joutunut uudelleen seksuaalirikoksen uhriksi.

Suomessa hän hakeutui lääkäriin huonon vointinsa takia. Baarireissun jälkeiset tapahtumat olivat ahdistaneet häntä voimakkaasti, ja niistä koitui naiselle psyykkistä oireilua.

Tekijän selityksiä ei uskottu

Mies kiisti olleensa sukupuoliyhteydessä naisen kanssa tai riisuneensa häntä. Hän väitti potkineensa boxerit pois jalastaan yön aikana tavanomaiseen tapaansa.

KRP:n rikosteknisen laboratorion tuloksissa löytyi kuitenkin selkeää näyttöä sukupuoliyhteydestä. Oikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväksi tilannetta, jossa nainen oli luottanut mieheen. Oikeus piti tekoa erityisen moitittavana.

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaisen ehdottoman vankeustuomion. Lisäksi hän joutui maksamaan uhrille 2 000 euroa kärsimyksestä ja 2 000 euroa tilapäisestä haitasta.

Hovissa tuomio pysyi muuten ennallaan, mutta henkiset kärsimyskorvaukset korotettiin 3 000 euroon.

Raiskaus tapahtui heinäkuussa 2016. Hovioikeus antoi tuomionsa keskiviikkona. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja