Mies huomasi tien poskeen jääneen auton liian myöhään ja väisti päin vastaantulijaa – yksi kuoli ja oma poika vammautui

Vuonna 1977 syntynyt mies oli Jyväskylässä vuoden 2018 tammikuussa lähtenyt pakettiautollaan ohittamaan tien oikeaan reunaan rikkoutumisen vuoksi pysäköityä henkilöautoa niin, että oli joutunut kolariin vastaantulevan henkilöauton kanssa. Miehen kyydissä oli tämän alaikäinen poika ja kumpikin vammautui turmassa.

Vastaantulleen henkilöauton kuljettaja kuoli törmäyksessä, oikeuden käsityksen mukaan mitä ilmeisimmin välittömästi.

Käräjäoikeus oli hylännyt turma-autoa ajaneen miehen syytteet. Asiaa käsiteltiin kuitenkin uudelleen Vaasan hovioikeudessa.

Vain uhrin auto jarrutti

Keliolosuhteita kuvailtiin huonoiksi heikon näkyvyyden vuoksi. Onnettomuuspaikalla ei ollut katuvaloja, ja puoli kahdeksalta illalla oli jo pimeää. Hovioikeus katsoi, että väistöliikkeen aiheuttanut tumma henkilöauto oli kuitenkin selvästi havaittavissa hyvissä ajoin, sillä siinä oli hätävilkut ja jonkin matkan päähän sijoitettu varoituskolmio.

Oikeuden mukaan syytteessä oleva turma-auton kuljettaja ei tilanteessa pyrkinyt jarruttamaan, vaan lähti ohittamaan vastaantulevien kaistan kautta. Ainoat jarrujäljet olivat autosta, jonka kuljettaja kuoli kolarissa. Oikeuden mukaan tämä viittaa siihen, että tilanne tuli pakettiauton kuljettajalle yllätyksenä, ja hän väisti havaitsemaansa autoa vaistonvaraisesti, pääten kolariin vastaantulijan kanssa.

5:06
Silloinkin kun liikenneonnettomuus ei johda kuolemaan voivat seuraukset olla vakavat. Kari kertoo, millaista on elää rajussa liikenneonnettomuudessa saadun aivovamman kanssa.

Tuhansien sakot

Oikeus katsoi pakettiauton kuljettajan tarkkaavaisuuden herpaantuneen ja onnettomuus oli seurannut tästä johtuvasta ohituksesta. Kyseisellä paikalla ei olisi saanut lähteä ohitukseen. Oikeus katsoi, ettei tilanteessa ollut kyse tilanteen vaatimasta pakkotilasta, joten miestä ei myöskään vapautettu rangaistusvastuusta.

Mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta 80 päiväsakon rangaistukseen, joka hänen tuloillaan tarkoittaa runsasta 3500 euron seuraamusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja