Mainos

Miehen ja naisen orgasmit ovat samanlaisia

Miesten ja naisten orgasmeista on nykyisin käyty eräänlaista köydenvetoa. Naisten orgasmeja on pidetty paljon moninaisempina kuin miesten orgasmia. Nyt asiaa ei enää tarvitse arvuutella, sillä ensimmäisen kerran sekä naisen että miehet orgasmit ovat selvitetty samanlaisin tutkimusmenetelmin.

Nainen oli ensin orgasmikyvytön

Naisen orgasmikyky ei ole aina ollut mikään itsestään selvyys. 1900-luvun vaihteeseen asti oltiin pitkälti sitä mieltä, että anorgasmia oli naisessa terve piirre. Lääkäri William Hammond väitti 1800-luvun lopulla, että jätettäessä prostituoidut huomioimatta on epäilyksen alaista, että edes yksi kymmenestä naisesta kokisi miellyttäviä tuntemuksia yhdynnän aikana.

Seksuaalisuutta lääketieteellisesti käsittelevistä kirjoistaan kuuluisuutta saanut Havelock Ellis väitti vuonna 1910, että seksuaalinen tunnottomuus on naisen normaali tila ja että vastakkaiset väitteet ovat itse asiassa loukkaus naisia kohtaan. Useat lääkärit sivuuttivat kokonaan puheet naisen orgasmista, vaikka käsiteltävänä olisivat olleet naisen seksuaalisuuteen liittyvä asiat.

1900-luvun alkupuolella seksi oli vielä puhtaasti miesten asia. Osa lääkärikunnasta oli sitä mieltä, että naiset eivät ole seksuaalisia olentoja ja että naisen orgasmi on vähäpätöinen seikka, jos sitä nyt ylipäätään on edes olemassa. Miehet sen sijaan halusivat seksiä ja myös nauttivat seksistä. Naisten tehtävänä olikin antaa miehille seksuaalista nautintoa. Myös irtosuhteet ja maksullisten naisten käyttö oli miehille täysin normaalia ja sallittua seksuaalisen tyydytyksen nimissä.

Naiset saavat sittenkin orgasmin

Nykyisin hyvin usein parjattu Freud toi esille sen, että naisetkin saavat orgasmeja. Moinen asia vahvistui, kun Kinsey julkaisi 1950-luvulla kattavan raporttinsa yhdysvaltalaisten naisten seksuaalisuudesta. Asia sai vielä lisävahvistusta 1960-luvulla, jolloin Masters ja Johnson julkaisivat laajamittaiset tutkimustuloksensa miehen ja naisen seksuaalireaktioista.

1970-luvulla trendiksi tuli se, että naiset eivät ole kykeneviä saamaan vain yhden orgasmin vaan jopa lukuisia orgasmeja. Naisten orgasmeja pidettiin myös huomattavasti monimuotoisempina kuin miesten orgasmeja. Tämä näkemys on itse asiassa kestänyt meidän päiviimme saakka. Tämä johtuu siitä, että miesten orgasmissa on liikaa keskitytty pelkästään ejakulaatioon. Ejakulaatio on kuitenkin sekä miehillä että naisilla orgasmista riippumaton fysiologinen tapahtuma. Vasta hiljattain on ymmärretty sitä, että miehen orgasmi voi olla aivan yhtä moninainen kuin naisenkin orgasmi.

Naisten ja miesten aivot tutkimukseen

Hollannissa päätettiin vihdoin käyttää PET-tutkimusta selvittämään naisen ja miehen orgasmin mahdollisia eroja. Tutkimukseen osallistui 11 miestä ja 12 naista. Naiset saivat orgasmin klitoriksen stimulaation kautta ja miehet vastaavasti peniksen stimulaation avulla.

Tutkimuksen perusteella sukuelinten stimulaatio aiheuttaa naisen ja miehen aivoissa erilaisen vasteen. Tämä saattaa ehkä johtua siitä, että klitoris on paremmin hermotettu kuin penis. Mitään muuta järkevää selitystä asialle on vaikea löytää, koska penistä hermottava siittimenselän hermo ja toisaalta klitorista hermottava klitoriksen selkähermo muistuttavat kulkusuunniltaan ja sijainniltaan toisiaan. Klitoriksessa sattuu tosin olemaan 8 000 hermopäätettä ja peniksessä vain puolet siitä eli 4 000 hermopäätettä.

Kun tarkkailtiin miesten ja naisten aivoja orgasmin aikana, niin silloin eroavaisuudet lähes tyystin katosivat. Miehen ja naisen orgasmille on tyypillistä se, että osassa kohtaa aivoja aivojen aktivaatio laskee ja osassa kohtaa taas kohoaa. Orgasmiin liittyy myös neuroefedriinien voimakas erittyminen. Tuntemuksena naisen klitorisorgasmi ja vastaavasti miehen penisorgasmi vastaavat siis toisiaan.

Naisen ja miehen orgasmin samankaltaisuus on tullut esille aikaisemmin myös subjektiivisissa selostuksissa. Osmo Kontulan tutkimuksen mukaan orgasmin selostukset ja kirjoitetut kuvaukset eivät ole juurikaan eronnet miehillä ja naisilla. Kontulan mukaan sukupuolten henkiset kokemukset orgasmista vaikuttavatkin perin samanlaisilta. Ainakin näiden orgasmityyppien kohdalla voidaan siis unohtaa sellaiset väitteet, että miehet olisivat Marssista ja naiset Venuksesta.

Miesten ja naisten aivot orgasmin aikana Georgiadisin ja kumppaneiden tekemän tutkimuksen mukaan.

Kari Heusala

Lähde: Men Versus Women on Sexual Brain Function: Prominent Differences During Tactile Genital Stimulation, But Not During Orgasm (2009). Hum Brain Mapp.

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.