Michelle Obama rikkoi räikeästi protokollaa kuningatar Elisabetin kanssa – kertoo nyt oman puolensa tapahtuneesta

2:42

Michelle Obama kertoo muistelmateoksessaan tapauksesta, jolloin hän rikkoi protokollaa ja halasi kuningatar Elisabetia. 

VIDEO: Michelle Obama kertoo kaiken: "Tuntui, että olin epäonnistunut"

Yhdysvaltojen entisen presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama julkaisi viime viikolla muistelmateoksensa Becoming. Kirjassaan Obama kertoo muun muassa erityisestä suhteestaan Iso-Britannian hallitsijaan kuningatar Elisabetiin

Obama kertoo kirjassa, kuinka kahdella tapaamiskerrallaan Elisabetin kanssa hän rikkoi protokollaa, ja kuinka kuningatar ei ikinä vaikuttanut välittävän tästä. 

Ensimmäinen etikettivirhe sattui huhtikuussa 2009, kun kuningatar ja Obamat tapasivat ensimmäistä kertaa. Buckinghamin palatsissa järjestettiin G20-johtajien tapaaminen. Tuolloin Obama ja kuningatar löysivät yhteisen sävelen keskustelemalla siitä, kuinka kivuliasta korkokenkien käyttäminen useiden tuntien ajan on. 

Obama kertoo, että tapaaminen alkoi siitä, kun kuningatar katsoi häntä ylöspäin ja totesi tämän olevan erittäin pitkä. 

Obama vastasi, että hänen Jimmy Choon kenkänsä lisäsivät hänelle muutaman sentin verran pituutta. Tämän jälkeen kuningatar osoitti turhautumisensa omiin kenkiinsä. 

– Nämä ovat niin epämukavat, eikö vain? Elisabet totesi Obamalle kirjan mukaan. 

– Unohdetaan se, että hän käytti joskus timanttikruunua ja minä olin lentänyt Lontooseen presidentin lentokoneella: me olimme kaksi naista, joita kenkämme ahdistivat, Obama muistelee tilannetta kirjassa. 

– Sitten tein sen, mikä on vaistonomaista minulle kun tunnen saavani kontaktin uuteen ihmiseen, mikä tarkoittaa tunteideni ilmaisemista ulkoisesti. Asetin käteni hellästi hänen olkapäälleen. 

Obaman mukaan hän tajusi tehneensä valtavan etikettivirheen vasta myöhemmin, sillä protokollan mukaan kenenkään ei ole sopivaa koskettaa kuningatarta.

Hetki tallentui kuviin, jotka levisivät pian lehdissä ympäri maailman. Obaman mukaan ne saivat aikaan spekulaatiota siitä, että hän oli sivistymätön ja häneltä puuttui ensimmäiseltä naiselta vaadittava eleganssi. 

Obaman mukaan hän oli ensisijaisesti huolissaan siitä, että hän oli teollaan vetänyt huomion miehensä työstä ulkomailla. Mutta kun hän muistelee tapausta nykyään, hän ei ole enää pahoillaan tapahtuneesta. 

– Yritin olla ottamatta kritiikkiä itseeni. Jos en ollut tehnyt oikeaa tekoa Buckinghamin palatsissa, olin ainakin tehnyt humaanin asian. 

– Uskallan sanoa, että kuningatarta ei se haitannut, koska kun kosketin häntä, hän veti itsensä lähemmäs ja asetti hanskaan puetun kätensä kevyesti selälleni. 

Toinen tapaus kävi huhtikuussa 2016, kun Obamat lensivät Iso-Britanniaan viimeistä valtiovierailuaan varten. Vierailun suunnitelmaan kuului, että Obamat lentävät Yhdysvaltojen suurlähettilään luota helikopterilla Windsorin linnaan tapaamaan kuningatarta ja tämän puolisoa prinssi Philipiä, jotka ottaisivat heidät vastaan linnan mailla ja ajaisivat heidät takaisin palatsille. 

Tämä oli iso tilaisuus Obamoille, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun he olisivat auton kyydissä, jota ei ajanut Salainen palvelu ja jonka kyydissä ei olisi agentteja. Näin ollen jokainen yksityiskohta oli suunniteltu. 

Yksi osa suunnitelmaa oli auton istumajärjestys: Philipin oli tarkoitus ajaa autoa ja Michelle Obaman oli aikomus istua etupenkillä tämän vieressä. Kuningattaren ja Barack Obaman oli suunniteltu istuvan takana. 

Paikan päällä kuningatar kuitenkin viittasi kintaalla suunnitelmille ja osoitti eleillään Michelle Obamalle, että hän voisi tulla istumaan hänen kanssaan auton takapenkille. 

– Jäädyin, yritin muistella oliko kukaan valmistellut minua tätä tilannetta varten, että oliko kohteliaampaa mennä sen mukana, vai vaatia että Barack ottaisi oikean paikkansa hänen viereltään. 

– Kuningatar huomasi epäröintini välittömästi. Ja hän ei ollut moksiskaan. 

– "Antoivatko he sinulle jonkun säännön tästä?" hän sanoi, vähätellen koko hössötystä heilauttamalla toista kättään. "Se on roskaa. Istu minne haluat."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja