Michael, 32, vietti unelmiensa lomamatkan Afrikassa – vuotta myöhemmin terveys petti: "He sanoivat, että toipuisin kokonaan 30 prosentin todennäköisyydellä"

Loiseliö pesiytyi lontoolaismiehen elimistöön lomalla Afrikassa.

Lontoolainen 32-vuotias James Michael sai Afrikkaan suuntautuneella lomamatkallaan halkiomatotartunnan elokuussa 2017, kertoo muun muassa The Sun

– En kuvitellut, että unelmien lomamatka menisi tuolla tavalla, hän kertoi. 

– Kokemus oli outo ja epätodellinen.

Michael ystävineen oli matkustanut ensin Sambiaan ja sieltä Zimbabween. Sen jälkeen he viettivät viisi päivää Malawi-järven rannalla. He uivat ja soutivat kanootilla joka päivä. Noiden päivien jälkeen he palasivat kotiin.

Lääkäriin jalkojen takia

Vuoden 2018 lokakuussa Michaelista tuntui, että jaloista oli alkanut lähteä tunto. Hän ajatteli sen johtuvan pyöräilyn aiheuttamasta väsymyksestä.

Kun normaalit asiat, kuten portaiden nouseminen, alkoivat tuntua raskailta, Michael meni lääkäriin. Hän sai antibiootteja.

Sairastui bilhartsiaan

Viikkoa myöhemmin Micahel tunsi olonsa vieläkin huonommaksi. Niinpä hän meni takaisin sairaalaan.

– Sanoin heille, että jotain on pahasti vialla.

Neurologian osastolla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että Michaelin immuunipuolustusjärjestelmä hyökkäsi hänen selkärankaansa vastaan, minkä vuoksi Michael ei pystynyt hallitsemaan jalkojensa toimintaa.

Viikkoa ennen joulua hänellä todettiin halkiomatojen aiheuttama tauti, skistosomiaasi, toiselta nimeltään bilhartsioosi. Trooppisiin sairauksiin erikoistuneen sairaalan lääkärit olivat saaneet selville, että Michael oli saanut loiseliötartunnan.

Bilhartsiaa tartuttavat loiset elävät trooppisten alueiden makeissa vesissä. Sitä löytyy useimmiten Afrikasta. 

Oireita seuraa vasta vuosien päästä

Halkiomato oli päässyt Michaelin elimistöön hänen peniksensä kautta ja muninut munansa hänen sisälleen. Elimistöön päästyään halkiomadot kasvavat ihmisen laskimoissa munimiskykyisiksi muutamassa viikossa.

Oireet johtuvat verenkierron kautta eri elimiin kulkeutuvista munista ja siitä, miten elimistö reagoi niihin. Oireita ja elinvaurioita alkaa tulla vasta, kun muniminen on jatkunut vuosia. 

Jotkut munista jäävät elimistöön. Michaelin immuunipuolustus hyökkäsi niitä vastaan. Jos tauti olisi jäänyt hoitamatta, seuraukset olisivat voineet olla vakavat.

Ei välttämättä toivu kokonaan

James sai praziquantel-nimistä lääkettä sairauteensa. Se tappoi madot, mutta mies jäi silti hyvin heikkoon kuntoon.

– He sanoivat, että toipuisin kokonaan 30 prosentin todennäköisyydellä – kymmenen vuoden kuluessa.

– Se oli kamala tunne. Tunsin oloni niin avuttomaksi.

Kävelyvaikeuksia ja tuskallinen akne

Michael oli kolme kuukautta sairaalassa ja joutui istumaan pyörätuolissa. Neljä kuukautta hän käytti kainalosauvoja. Hän pääsi kuitenkin kotiin tämän vuoden huhtikuussa.

Miehen selkään ja käsiin puhkesi akne steroidien takia. 

– En ole koskaan ennen kokenut niin kovaa kipua.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En pystynyt nukkumaan kuukauteen kunnolla, koska selkääni sattui niin paljon. En pystynyt käymään suihkussakaan kunnolla.

Kivun vuoksi Michael ei pystynyt halaamaan tyttöystäväänsä. 

Henkisesti rankkaa oli myös se, että Michael ei pystynyt harrastamaan liikuntaa. Tammikuussa hän ei pystynyt käymään vessassa vaan joutui käyttämään katetria.

– Tämä on ollut hirveää, mies suree.

Lue myös:

    Uusimmat