Salihirmu päätyi sairaalaan treenin päätteeksi – varoittaa äkillisestä taudista: ”Huomasin, että jotain on todella pielessä”

1:08
Aina ei tarvitse treenata kovaa. Kokeile välillä vaikkapa rentouttavaa "pötköttelyjoogaa".

Yhdysvaltalaisnainen toivoo, että kovaa treenaavia vaanivasta lihastaudista puhuttaisiin enemmän.

Kova tai uudenlainen treeni voi aiheuttaa viivästynyttä lihaskipua, kun lihaksiin tulee pieniä vaurioita. Tällöin kipu voi olla merkki siitä, että ihminen on tehnyt mahdollisesti asioita, jotka tukevat lihaskasvua.

Aina kipu ei kuitenkaan ole ”hyödyn” merkki, kuten seuraava tapaus osoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhdysvaltalainen Jennifer Slusher käy säännöllisesti kuntosalilla. Kolme päivää erään käsitreenin jälkeen nainen huomasi, että hänen kätensä oli arka. Pian arkuus muuttui kivuksi ja turvotukseksi.

– Käsissäni oli vähemmän notkeutta, en voinut suoristaa niitä. Sinä yönä tavallaan huomasin, että jotain on todella pielessä, Jennifer kertoo KRIS 6 News -uutissivuston haastattelussa.

Matkalla sairaalaan selvisi, että Jenniferillä oli rabdomyolyysi, lihaskudoksen äkillinen vaurio.

Tunnista rabdomyolyysin oireet

Rabdomyolyysi on äkillisesti iskevä lihastauti, joka vaatii nopeasti sairaalahoitoa. Hoitamattomana rabdomyolyysi voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan tai jopa lihasten kuolioon, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Yleisin rabdomyolyysin syy on makaaminen pitkään kovalla alustalla tajuttomuuden tai runsaan alkoholimäärän juonnin seurauksena. Pitkään jatkunut paine vaurioittaa lihasta ja käynnistää lihassolujen tuhoon johtavan reaktion. Samaan reaktioon voi kuitenkin johtaa myös lihasten ylikuormitus tai ruhjevamma.

Tyypillisesti raajaan, pakaraan tai selkään iskevän rabdomyolyysin oireita ovat:

  • särky, joka ei hellitä
  • raajojen tunnottomuus
  • lihaksen turpoaminen
  • kuume ja sekavuus
  • vähentynyt virtsaneritys ja tumma virtsa

Tyypillisesti oireet ilmaantuvat 1–3 päivän kuluessa. Ajoissa aloitetulla hyvällä hoidolla rabdomyolyysi yleensä paranee täysin.

Treenaajan kannattaa muistaa kohtuus ja riittävä nesteytys

Rabdomyolyysin hoitona käytetään esimerkiksi nestehoitoa ja nesteenpoistolääkkeitä. Kun Jennifer saapui sairaalaan, hänet laitettiin tiputukseen. Nainen oli sairaalassa neljä päivää.

Jennifer toivoo, että tietoisuus rabdomyolyysistä lisääntyy niin valmentajien kuin päivittäin treenaavien keskuudessa.

Treenaaja voi ennaltaehkäistä rabdomyolyysiin sairastumista juomalla paljon sekä ennen että jälkeen treenin. Treenaamista ei tarvitse lihastaudin pelossa lopettaa, mutta harjoittelussa kannattaa muistaa kohtuus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja