Metti ja Mikael Forssell avoimina podcastissa traumaattisista esikoisensa vauvavuosista: "Olenko vaaraksi omalle lapselleni yliväsymykseni vuoksi?"

Forssellien elämää uudessa podcastissa 13:58
Mikael Forssellin mukaan saaminen hänen ja Metin yhteiseen podcastiin ei ollut itsestäänselvyys. Katso lisää videolta!

Metti ja Mikael Forssell muistelevat Metti & Miklu -podcastissaan rankkoja vauvavuosiaan. 

Tyylibloggaaja Metti Forssell, 33, ja hänen aviomiehensä entinen huippujalkapalloilija Mikael Forssell, 42, avautuvat Metti & Miklu -podcastissaan rankoista vauvavuosistaan. Parilla on kolme lasta: vuonna 2014 syntynyt Lilia, vuonna 2016 syntynyt Lucas ja vuonna 2022 syntynyt Ellen.

– Vauvavuodet ovat olleet meille todella haastavia vähäisen unen vuoksi, Metti kertoo podcastissa.

– Toi on todella lievästi sanottuna, mutta jatka, Mikael kommentoi heti väliin. 

Metti kertoo podcastissa, että Lilia oli unen kanssa kaikista haastavin, Lucas oli hieman parempi nukkumaan ja Ellen on ollut puolestaan todella hyvä nukkumaan. Metti oli 23-vuotias, kun Lilia syntyi. 

Mikael muistelee, että vauva-aika oli todella traumaattista, eikä hän mielellään edes muistelisi sitä. Metti komppasi, että he miettivät aika pitkään, lähtevätkö edes podcastissa avaamaan asiaa sen enempää. 

Mikael avautuu podcastissa, miten Lilia alkoi nukkua paremmin vasta 3–4-vuotiaana. Metti jatkaa, miten esikoisen vauvavuosi oli todella itkuinen ja nukkumaanmeno tapahtui tuntien hyssyttelyn, kantamisen ja itkemisen kautta.

Valtava väsymys sai Metin mielessä aikaan hurjia ajatuksia. 

– Oli niin loppu omassa kropassaan, että mietin, mitä jos vaikka pyörtyisin. Minua välillä huimasi ihan hirveästi. Tai mitä, jos yhtäkkiä nukahtaisin niin syvään uneen, että en heräisi, ja vauva yleensä nukahti syliini, niin mitä, jos käsi lipeäisi…Ajattelin, että olen niin loppu ja kroppani on niin väsynyt ja uupunut, että olenko vaaraksi omalle lapselleni yliväsymykseni vuoksi. Aika hurjaa, Metti pohtii. 

Metin oli tuohon aikaan vaikeaa päästä kiinni arkirytmiin ja askareisiin, koska oli niin väsynyt. Hänellä väsymys vaikutti myös muistiin: hän unohteli asioita ja oli hajamielinen. 

Pariskunta kuvailee kotinsa olleen tuolloin ”pommi”. Metin äiti kuitenkin auttoi arjen pyörittämisessä esimerkiksi tekemällä ruokaa pakastimeen ja pesemällä pyykkiä. 

Selviytymiskeinona muutama tunti erossa vauvasta

Mikaelista tuntuu nyt, että heillä on helpompaa kolmen lapsensa kanssa nyt kuin yhden lapsen kanssa Lilian vauvavuosien aikaan. 

Hän pelasi esikoisen syntymän aikaan vielä ammattilaistasolla jalkapalloa, joten hänen piti saada nukuttua kunnolla, jotta pystyi toimimaan ammatissaan. Ennen pelejä Mikael nukkui vierashuoneessa, jotta sai nukuttua. Tuolloin Metti otti enemmän vastuuta Liliasta. 

– Jos nyt sain nukkua yhden yön kunnolla vierashuoneessa ennen pelipäivää, niin kuitenkin todella paljon muuten jaoimme öitä, Mikael kertoo. 

Metillä oli selviytymiskeinona tuohon aikaan olla muutama tunti pois vauvan luota esimerkiksi liikkumisen tai ystävien parissa. Silloin hän sai ajatuksensa muualle. Tosin Metin ystävät elivät Lilian vauvavuosien aikaan hyvin erilaista elämää kuin hän ja jakoivat tapaamisissa kokemuksiaan deittailusta, opiskelusta tai juhlimisesta. Metti koki, ettei saanut ystäviltään juuri vertaistukea, mutta samalla hän piti keskusteluja pakotienä, ja hänestä oli ihanaa kuulla vaikka ystäviensä deittailumaailman käänteistä. 

Metti ja Mikael menivät naimisiin vuonna 2014.

Lue myös:

    Uusimmat