Meteorologi varoittaa: Euroopassa tikittää nyt koronan lisäksi toinenkin aikapommi – "Kaikki ympäristökriisin ainekset kasassa"

5:36
Onko tämä vasta alkua? Suomessakin nähtiin tänä vuonna historiallinen metsäpalo Muhoksella.

Koronan toinen aalto ei ole tällä hetkellä ainoa huolenaihe Euroopassa, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissaan.

Hän kertoo, että osassa Etelä- ja Länsi-Eurooppaa sää pysyy tuoreen kuukausiennusteen mukaan loppukesän ajan paahtavan kuumana ja kuivana ja sen seurauksena voivat olla rajut maastopalot.

– Portugali ja Venäjä toimivat varoittavina esimerkkeinä siitä, mitä voi tapahtua pitkäkestoisen kuumuuden ja kuivuuden seurauksena. Portugaliin on julistettu metsäpalojen vuoksi hätätila, eikä tilanne ole helpottamassa, sillä kuumuus jatkuu, Mäntykannas kirjoittaa.

Mäntykannaksen mukaan erittäin tukalia helleaaltoja on elokuussa odotettavissa erityisesti Iberian niemimaalla, Ranskassa ja osassa muutakin läntistä Eurooppaa. 

Kuluvalla viikolla hellekorvennuksesta onkin hänen mukaansa saatu jo paikoin esimakua, kun Espanjassa, Portugalissa ja osassa Ranskaakin lämpötila on kohonnut 40 asteen vaiheille.

– Usein pahimmat hellepiikit osuvat Välimerelle vasta elokuun puolella, joten metsäpalojen kannalta nyt eletään kriittisiä hetkiä.

– Tässä ovat oikeastaan kaikki ympäristökriisin ainekset kasassa, mikäli kuumuus ja kuivuus pitkittyvät läntisen Euroopan alueella.

Meteorologi on huolissaan siitä, että tulevaisuudessa Välimeren maiden tilanne näyttää entistä huolestuttavammalta.

– Tutkimuksen mukaan jo kahden asteen lämpeneminen ilmastossa lisää metsäpalojen todennäköisyyttä erityisesti Etelä-Euroopassa, missä kesäkuukaudet lämpenevät ja kuivuvat muuta Eurooppaa enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja