Mestari vaatii jo elinikäisia pelikieltoja – skandaali uhkaa tehdä valtavan loven tähtipelaajien elantoon: "Henkeäsalpaavaa tyhmyyttä"

0:35
Ding Junhui, jota ei ole yhdistetty tulosmanipulaatioepäilyihin, on räjäyttänyt menestyksellään snookerin suosion Kiinassa – tässä otteita tähtipelaajan uralta.

Kymmenen kiinalaispelaajan ottelumanipulaatioepäilyistä johtuvat pelikiellot ovat järisyttäneet snookerin huipputasolla. Useat laji-ihmiset ovat kommentoineet kohua kovasanaisesti käynnissä olevan Masters-turnauksen yhteydessä. 

Skandaali sai alkunsa viime syksynä, kun kansainvälinen lajiliitto WBPSA asetti kiinalaisen huippupelaajan Liang Wenbon väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Tämän jälkeen yhdeksän muuta kiinalaispelaajaa – joukossa myös maailman ehdottomaan eliittiin lukeutuvat Yan Bingtao sekä Zhao Xintong – on joutunut väliaikaiseen pannaan epäiltyinä ottelutulosten järjestämisestä vedonlyöntitarkoituksessa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tällä hetkellä tapausten tutkimukset ovat BBC:n tietojen mukaan "pitkällä". Päätöstä mahdollisista syytteistä odotetaan lähiviikkoina.

Jos kyseiset pelaajat saavat syytteitä, seuraukset voivat olla heidän uriensa kannalta vakavia. Tulosmanipulaatiosta on jaettu aiemmin huippusnookerissa jopa 10-12 vuoden tuomioita. Esimerkiksi maailmanlistalla parhaimmillaan viidentenä ollut englantilainen Stephen Lee sai 12 vuoden pannan vuonna 2013, kun hänet todettiin syylliseksi seitsemässä manipulaatiosyytöksessä.

Tuoreet väitteet kiinalaispelaajista ovat kirvoittaneet kovia lausuntoja laji-ihmisiltä. Vuoden 2005 maailmanmestari, Masters-kutsuturnauksessa jo toiselle kierrokselle edennyt Shaun Murphy vaatii kovia otteita. 

– Jos pelaajat todetaan syyllisiksi ottelutulosten järjestämiseen, kyseisillä pelaajilla ei ole paikkaa snookerissa. Jos minä saisin päättää, näitä huijareita ei nähtäisi (kilpailuissa) enää koskaan, Murphy kommentoi BBC:lle. 

– En näe, että tämä ongelma poistuu ilman uhkaa elinikäisestä pannasta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

WPBSA:n puheenjohtaja Jason Ferguson on kuitenkin sanonut, että elinikäisten pelikieltojen asettaminen on haastavaa, sillä niitä voitaisiin todennäköisesti kaataa onnistuneesti lakituvassa. 

"Häpeällistä"

Myös snookerlegenda, lajin kuusinkertainen maailmanmestari Steve Davis on kommentoinut viimeaikaisia käänteitä. 

– Jos nämä epäilyt osoittautuvat todeksi, tämä on henkeäsalpaavaa tyhmyyttä näiltä pelaajilta. 

– Sitä, millainen vaikutus tällä on lajiin, on vaikea arvioida tällä hetkellä, uutisia manipulaatioepäilyistä "häpeällisinä" pitävä Davis sanoo. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Skandaalilla voi olla vaikutuksia myös muiden huippupelaajien elantoon. Kiinassa järjestettävät kisat ovat olleet tauolla koronapandemian takia, ja nyt eteen on tullut uusi haaste.

Snooker on elänyt muutenkin vahvaa nousukautta, jossa Kiinan osuus on ollut merkittävä. Laji kerää jatkuvasti kunnioitettavia katsojamääriä ympäri maailmaa, myös Suomessa. 

– Pelaajien keskuudessa on huoli siitä, millainen vaikutus tällä on Kiinassa pelattavien turnausten järjestämiseen tulevaisuudessa. Nuo turnaukset ovat meille elinehto, sillä ne tuovat noin kolmanneksen palkintorahoista, Murphy huomauttaa. 

– Se ei ole hyväksi. Varsinkin kun lajiin halutaan mukaan isoja sponsoreita tulevaisuudessa, nelinkertainen maailmanmestari Mark Selby kommentoi. 

Myös vuoden 2018 Masters-voittaja Mark Allen harmittelee tapausta. 

– Nämä otsikot eivät ole hyväksi lajille, oli lopputulos sitten mikä tahansa. 

Maailman 16 parhaan pelaajan Masters-kutsuturnaus on käynnissä Lontoossa. Loppuottelu pelataan ensi sunnuntaina.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja