Merkit, joista tiedät, että runsas hikoilu voi kieliä vakavasta terveysongelmasta

8:45
Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, myös entistä nuoremmilla ihmisillä. Diagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa huhtikuussa 2018.

Liiallinen hikoilu voi olla merkki vakavastakin sairaudesta, kertoo tieteisiinkin erikoistunut uutissivusto INSIDER.

Hikoilu on pääsääntöisesti täysin normaalia ja luonnollista – se saattaa olla jopa merkki kovasta kunnosta

Useimmissa tapauksissa ihmiskeho pyrii vain jäähdyttämään itseään hikoilemalla tai hikikarpalot ovat merkki adrenaliinin aikaansaamasta "taistele tai pakene” -tilasta, joka sekin on täysin normaali reaktio.

Liiallinen hikoilu, joka tapahtuu muuallakin kuin kainaloiden ja kämmenten alueella, voi olla myös merkki vakavastakin terveysongelmasta.

Kun voimakkaaseen hikoiluun liittyy muitakin oireita, on hyvä hakeutua lääkärin pakeille.

Sokeritauti

Mikäli runsaaseen hikoiluun liittyy huimausta ja huonovointisuutta, kyse voi olla matalasta verensokerista eli hypoglykemiasta, jota on silloin tällöin useimmilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla.

Tavallisesti diabetekseen liittyy myös lisääntynyt janontunne ja virtsaamisen tarve.

Alhainen verenpaine

Hikoilu ja sen aikana esiintyvä huimaus tai voimakas väsymyksen tunne voivat kieliä myös alhaisesta verenpaineesta.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Mikäli hikoiluun liittyy unettomuutta ja laihtumista, kyseessä saattaa olla hypertyreoosi, eli kilpirauhasen liikatoiminta.

Väsymys ja runsas hikoilu voivat olla merkki myös infektiosta, eli kehon tulehdustilasta.

Sydänsairaudet

Liiallinen hikoilu voi olla merkki siitä, ettei sydän voi hyvin – etenkin, jos hikoiluun liittyy rintakipua.

– Odottamaton ja runsas hikoilu voi olla ensimmäisiä merkkejä sydänkohtauksesta tai muista sydänsairauksista, Carbon Health -laitoksen lääkäri Caesar Djavaherian kertoo esimerkkinä.

Syöpä

Jos runsaaseen hikoiluun liittyy myös kasvojen ja rintakehän ihon punoitusta ja iho muuttaa väriään ja tuntuu kuumalta, kyseessä voi olla syöpäkasvain, joka erittää verenkiertoon kemikaaleja.

Syöpään sairastunut myös laihtuu nopeasti ja voi hikoilla öisin selittämättömästä syystä.

Yliannostus

Joissakin tapauksissa runsas hikoilu voi olla merkki esimerkiksi jonkin lääkeaineen yliannostuksesta. Tavallisesti tällaisissa tilanteissa keho myös kouristelee.

Tuberkuloosi

Jos liialliseen hikoiluun liittyy korkea kuume, kyseessä voi olla bakteeri- ja virusinfektio, kuten tuberkuloosi. Tällaisiin infektioihin liittyy tavallisesti myös laihtumista sekä flunssan oireita, kuten yskää.

– Kuume on seurausta kehon lämpötilamuutoksista: aivot nostavat kehon lämpötilaa elimistön taistellessa infektiota vastaan, jolloin keho pyrkii tasapainottamaan lämpötilaa hikoilun avulla, Djavaherian selventää.

Ihosairaudet

Hiki voi ärsyttää ihoa. Kutina ja ärsytys kuitenkin kaikkoavat, kun hikinen alue puhdistetaan. Asiantuntijoiden mukaan iho-ongelmat, kuten ihottuma, voi viitata ihosairauteen.

– Jos hikoilun yhteydessä esiintyy iho-oireita, kyseessä voi olla kolinerginen urtikaria, joka aiheuttaa joissakin ihmisissä hikinokkosihottumaa, ihotautilääkäri Marisa Garshick kertoo.

Duodecimin mukaan kyseessä on yleinen tauti, jota esiintyy niin miehillä kuin naisillakin. Nokkosihottuman laukaisijoina voivat olla esimerkiksi sosiaaliset jännittävät tilanteet tai ruumiillinen rasitus, joka laukaisee hikoilun. 

Sairaus voi aiheuttaa ahdistuneisuutta tai kuolemanpelkoa. Oireilua voi lievittää lääkityksellä tai välttelemällä jännittäviä tilanteita. Oireet katoavat tavallisesti muutamassa vuodessa.

Tiesitkö? Runsas hikoilu voi myös olla lääkkeiden sivuvaikutus.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa varmistaa lääkäriltä, onko annostus oikeanlainen.

Hikoilua aiheuttavia aineita:

 • Stimuloivat aineet, kuten amfetamiini ja kofeiini
 • Jotkut diabeettiset lääkkeet
 • Kipulääkkeet ja opioidit
 • Lukuisat psykiatriset lääkkeet
 • Kilpirauhaslääkkeet
 • Steroidit
 • Hormonaaliset lääkkeet, kuten ehkäisypillerit

Mielenterveysongelmat

Kuten sanottua, hikoilu saattaa lisääntyä, kun ihminen on stressaantunut tai ahdistunut. Hikoiluun voikin liittyä esimerkiksi paniikki- ja ahdistuneisuuskohtausoireita.

Mikäli liiallista hikoilua tapahtuu usein ja ahdistuneisuus alkaa vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja varmistaa, ettei hikoilun taustalla ole jonkinasteinen mielenterveysongelma.

Hermoston häiriöt

Jos runsas hikoilu tapahtuu vain kehon toisella puolella, syy voi piillä hermostossa olevasta häiriöstä.

Harvoissa tapauksissa tämä voi olla merkki aivokasvaimesta tai -halvauksesta.

Vaikka runsas hikoilu voikin olla merkki vakavammastakin terveysongelmassa, kannattaa muistaa, että tavallisesti hikoiluun löytyy täysin luonnollinen selitys.

Esimerkiksi mausteinen ruoka, kova treeni tai ympäristön korkea lämpötila voivat aiheuttaa tavallisuudesta poikkeavaa hikoilua.

Voimakas yöhikoilu voi johtua esimerkiksi liian paksusta vaatetuksesta tai makuuhuoneen liian korkeasta lämpötilasta. Myös raskaus tai vaihdevuodet aiheuttavat runsasta hikoilua luonnollisista syistä.

Jos liiallinen hikoilu huolestuttaa, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: INSIDER, Duodecim

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja