Tiesitkö? Tästä syystä kädet hikoavat, kun olet hermostunut

0:46
Videolla vinkataan, miten saat asioita enemmän aikaan – ilman stressiä.

Hikoilevista käsistä on saattanut olla esi-isillemme hyötyä stressaavissa tilanteissa. Nykyihmisen aivot eivät välttämättä ymmärrä eroa korkealla roikkumisen aiheuttaman stressin ja pomon tapaamisen aikaansaaman jännityksen välillä.

Hikoilun ensisijainen tarkoitus on säädellä kehon lämpötilaa. Siksi kuumalla ilmalla tai hölkkälenkin aikana kainalot kostuvat. Hikoilua lisää myös stressaavan tilanteen aikaansaama ”taistele tai pakene” -tila, jollainen esimerkiksi jännittäessä syntyy.

Huffington Postin haastattelema ihotautilääkäri Marlyanne Pol-Rodriguez kertoo, että ”taistele tai pakene” -reaktiosta vastuussa oleva sympaattinen hermosto voi stimuloida hikoilua.

– Aivojen hypotalamus kontrolloi hikoilua. Hypotalamus käsittelee ihmisen tunnetiloista saamiaan signaaleja ja kääntää ne lisääntyneeksi hikoiluksi, selittää Pol-Rodriguez.

Hikisillä käsillä lujempi ote?

Hälytystilassa oleminen kostuttaa kädet luultavasti esi-isiemme vuoksi.

Voi nimittäin olla, että kostuneet kädet lisäävät otteeseen lisää lujuutta tuomalla ihoon kitkaa. Esi-isillemme pitävä ote on voinut olla helpotus stressaavissa tilanteissa, kuten kiivetessä tai taistellessa.

Käsien lisäksi stressaavan tilanteen aiheuttama hikoilu voi näkyä jalkoihin, kainaloihin tai kasvoihin nousevissa hikipisaroissa. ”Taistele ja pakene” -reaktion kannalta tällainen hikoilu lienee kehittynyt, sillä hien virtaaminen on viilentänyt kehoa fyysisissä suorituksissa, kuten saalistajilta paettaessa tai vihollisia vastaan taistellessa.

Kuten tunnettua, hiki myös haisee. Tuo haju on voinut olla signaali muille, että ihminen on valmis taistoon.

Käsien kostumista voi yrittää hillitä

Käsien hikoilua voi yrittää hillitä rauhoittavilla hengitysharjoituksilla tai käsiin laitettavalla antiperspirantilla. Jälkimmäisen käyttöä suositellaan ennen stressaava tilannetta, esimerkiksi edeltävänä yönä, jolloin vaikuttavat aineet ehtivät imeytyä ihoon ja tukkia hikirauhaset.

Antiperspirantin lisäksi käsiinsä voi levittää hieman leivinjauhetta, joka imee käsistä kosteutta.

Jännittävien tilanteiden lisäksi esimerkiksi tulinen ruoka, tupakointi ja kofeiini voivat aiheuttaa käsien hikoilua. Näiden nautinta-aineiden välttely voi osaltaan hillitä hien erittymistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja