Vuosi vaihtuu hurjan myrskyn siivittämänä: Lue täältä viimeisimmät tiedot vaarallisen kelin vaikutuksista – risteilijöille kovaa kyytiä, raketeissa isoja riskejä

Huomiselle ennustettu myrsky voi vaikuttaa uudenvuodenaaton juhlallisuuksiin ympäri maan 1:14
Video: Säälähetys sunnuntai-illalta.

Suomea riepotteleva myrsky vaikuttaa monin tavoin uudenvuoden juhlintaan sekä maalla että merellä. MTV Uutiset kokoaa tähän artikkeliin kaikki tiedot, joita juhlakansa tarvitsee varoitusten ja suositusten osalta. Artikkeli päivittyy jatkuvasti.

Ilmatieteen laitos on antanut merialueille tuulivaroituksen. Myrskyvaroitus on voimassa Suomen pohjoisilla merialueilla.

Etenkin Selkämeren pohjoisosassa, Merenkurkussa ja Perämerellä yli 21 m/s puhaltavat tuulet voivat käydä jopa vaaralliseksi meriliikenteelle.

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä lumi- ja räntäsateiden takia lähes koko maassa. Ilmatieteen laitoksen antama varoitus huonosta ajokelistä koskee koko maata lukuun ottamatta Pohjois- ja Etelä-Savoa, Pohjois- ja Etelä-Karjalaa sekä Kymenlaaksoa.

Tuuli saattaa vaikuttaa myös rakettien ampumiseen. Puuskittainen tuuli saattaa yltyä maa-alueillakin niin kovaksi, ettei ilotulitteita saa ampua.

22.57: Uudenvuodenaatto on sujunut poliisin näkökulmasta rauhallisesti, kertoi Helsingin poliisi Twitterissä puoli kymmenen aikaan illalla. Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrottiin iltakymmeneltä, että vuodenvaihde on sujunut rauhallisesti myös Oulussa.

Oulussa poliisi arvioi huonon sään rauhoittavan osaltaan juhlintaa. Esimerkiksi Oulun kauppatorille suunniteltu ilotulitus peruttiin kovan tuulen vuoksi.

22.15: Helsingin Senaatintorin uudenvuodenjuhlan ilotulitus järjestetään, mutta sään sallimissa rajoissa, kerrotaan Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta. Ilotulituksen järjestäminen oli aiemmin epävarmaa sääennusteessa luvattujen kovien tuulenpuuskien vuoksi.

20.55: Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjanmaalta Etelä-Lappiin yltävällä alueella tuuli on ollut puuskissa runsaat 15 metriä sekunnissa. Muualla puuskat ovat jääneet vielä 5–10 metriin sekunnissa.

Merialueilla kovimmat keskituulet on mitattu Perämerellä: Raahen Nahkiaisissa mitattiin 23 metriä sekunnissa ja Kemin majakalla 22 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Suomenlahdella keskituulet ovat vielä 14 metriä sekunnissa.

Pohjois- ja Länsi-Suomessa sataa laajalti lunta, ja sadealue on yltämässä illan aikana myös muualle maahan. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tuuli voimistuu hieman ja lumisade sakenee illan mittaan.

20.20: Ensimmäisestä silmävammasta ilmoitettiin hätäkeskukseen vain hetki kello kuuden jälkeen. Ilotulitteiden käytön sai aloittaa aikaisintaan kuudelta.

Seitsemään mennessä hätäkeskuksien tietoon oli tullut jo useita rakettien aiheuttamia vammoja ja omaisuusvahinkoja.

15.00: Jos pelastusviranomainen kieltää ilotulitteiden ampumisen, kiellon rikkomisesta voi saada rangaistuksen. Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo, että käytännössä kyseessä on sakkorangaistus, joka on noin 10 päiväsakkoa.

Heikkilä kertoo, ettei poliisilla ole erikseen resursseja valvoa kieltoa, jos sellainen annetaan. Poliisi voi ottaa tilapäisesti haltuun muun muassa ilotulitteet henkilöltä, jonka voidaan perustellusti epäillä ikänsä, päihtymyksensä, mielentilansa tai muiden olosuhteiden perusteella aiheuttavan välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

13.40: Sähköyhtiöt eri puolilla Suomea ovat varautuneet mahdollisiin talvimyräkästä johtuviin sähkönjakeluhäiriöihin uutenavuotena.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa PKS Sähkönsiirto varoittaa, että jakeluhäiriöt ovat todennäköisiä ja että häiriöitä on odotettavissa maanantai-illan ja keskiviikon välisenä aikana koko yhtiön jakelualueella. Yhtiö kertoo aloittaneensa varautumisen mahdolliseen suurhäiriöön varaamalla verkkoasentajia ja metsäpalveluyrityksiä.

Myös sähköverkkoyhtiöt Caruna ja Elenia kertovat varautuneensa myrskypuuskiin ja lumipyryihin. Caruna on nostanut valmiuttaan Pohjanmaalla, Satakunnassa sekä Etelä- ja Lounais-Suomessa. 

11.30: Lapin pelastuslaitos suosittelee, että Simon, Tornion, Kemin ja Keminmaan alueilla ilotulitteita ammuttaisiin vasta kello 21 jälkeen. Talvimyrskyssä ilotulitteiden ammuntaa kehotetaan välttämään.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos puolestaan kehottaa ottamaan vakavasti huomioon tuulen suunnan sekä sen poikkeuksellisen suuren voimakkuuden. Ilotulittamisessa turvallisena tuulirajana pidetään 14:ää metriä sekunnissa.

10.55: Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat vahvasti, ettei talvimyrskyssä ammuta ilotulitteita. Suositus koskee koko Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon aluetta.

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos varoittaa, että voimakas tuuli voi ohjata ilotulitteet väärään suuntaan. Puuskainen tuuli voi myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita.

10.30: Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskainen tuuli voimistuu illalla lännestä alkaen ja sateet alkavat iltapäivästä tai alkuillasta. Päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että voimakkaita puuskia on luvassa illaksi etenkin Oulu–Tampere–Hanko-linjan itäpuolella.

Varsinkin Uudellamaalla puuskat voivat olla voimakkaita, mutta myös Jyväskylä–Kuopio-akselilla tuulet voivat hetkellisesti puhaltaa lähemmäs 20 metriä sekunnissa.

Lännessä on luvassa puuskatuulta alkuillasta, mutta tämän hetken ennusteen mukaan puuskittainen tuuli hellittää puoleenyöhön mennessä. 

9.30: Helsingin pelastuslaitokselta kerrottiin varhain aamulla STT:lle, että ainakaan toistaiseksi päätöstä rakettikiellosta ei ole tehty.

Helsingin pelastuslaitos myös tviittasi kahdeksan aikaan aamulla, että pelastuslaitos seuraa vielä sään kehittymistä ja palaa mahdollisiin rajoituksiin myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat