Matti Mattsson kertoo: Tiesi jo kuukausia sitten, että hirmuinen ennätysparannus on mahdollista

Matti Mattsson hurjasteli hirmuisella ennätysparannuksella Tokiossa 200 metrin rintauinnin pronssimitalistiksi.

Pääkuvan video: Katso Matti Mattssonin upean pronssiuinnin kohokohdat!

Porilainen oli kärkitaistossa alusta loppuun saakka, ensimmäisellä kääntöpaikalla hän oli kolmantena, kahdella seuraavalla toisena. Viimeisellä altaanvälillä Australian Izaac Stubblety-Cook tuli Mattssonin ja Arno Kammingan ohi – hollantilaiselle hopeaa ja Mattssonille pronssia.

– Taktiikka oli aikalailla sellainen kun Eetun (valmentaja Eetu Karvonen) kanssa puhuttiin. Otin ensimmäisen 50 metriä vähän rennommin, etten lähde liikaa höntyilemään. Toisella altaanvälillä pikku kiristys ja kolmannella oli tarkoitus lähteä lataamaan, mutta maltoin vähän vielä kolmannelllakin alkuun. Ajattelin, ettei tule totaalista hyytymistä loppuun, Mattsson selvitti.

– Taktiikka toimi minun mielestäni älyttömän hyvin, kun mitaleille päästiin, hän naurahti.

Stubblety-Cook otti kultaa olympiaennätysajalla 2.06,38. Vanhan olympiaennätyksen alle uinut Mattson jäi hopeasta vain 12 sadasosaa. Eilistä välierässä syntynyttä Suomen ennätystään Mattsson paransi sekunnin ja yhdeksän sadasosaa.

Mattssonin ikivanha SE ehti elää vuodesta 2013 tähän kevääseen. Sen jälkeen Mattsson on parantanut ennätystään peräti viidesti. Huhtikuussa se alkoi, kun hän teki 44 sadasosan parannuksen. EM-kisoissa kaksi parannusta, Tokiossa kaksi lisää, ja nyt ennätys on 2.07,13.

– Tiesin, kun SE meni rikki, että siinä on sekunti varaa ottaa pois. Tiesin sen Helsingin kisassa, Mattsson sanoi.

Nyt Helsingissä tehty ennätys on parantunut jo lähes puolellatoista sekunnilla.

– Tiesin ja luotin siihen, että on paukkuja antaa, ja pystyin luottamaan siihen, että uinti pysyy kasassa.

Mattssonin kestävyys on parantunut, siitä kertoo myös hyvä palautuminen alkuerän ja välierän jälkeen. Ennen finaalia ei tarvinnut mennä täyttä häkää.

– Niissä oli varmaan 80 prosenttia käytössä. Vaikka se oli hallittua uintia, ei ollut sellaista flow-tilaa. Nyt pääsi oikeaan tekemiseen ja omaan rintauintityyliin. Nautin tekemisestä.

Matti Mattssonin ennätyskehitys 200 metrin rintauinnissa

2.08,95(2. elokuuta 2013)

2.08,51(22. huhtikuuta 2021)

2.08,43(16. toukokuuta 2021)

2.08,26(17. toukokuuta 2021)

2.08,22(28. heinäkuuta 2021)

2.07,13(28. heinäkuuta 2021)

Lue myös:

    Uusimmat