Matkustamista varten tarvittavasta koronatestistä voi joutua pulittamaan lähes 300 euroa – MTV Uutiset selvitti pikatestien hinnat

2:09
Vapaa-ajan matkustajat voivat joutua maksamaan koronatodistuksesta reilut 200 euroa.

Julkinen terveydenhuolto ei tee koronatestejä oireettomien vapaa-ajan matkoja varten vaan ainoastaan oireisille, joten vaadittavat testit jäävät matkailijan itsensä maksettavaksi. Lääkäriasemilla matkailuun vaadittavien erilaisten testien hinta voivat nousta lopulta jopa lähemmäs 300 euroa.

Matkailija voi ostaa testin yksityiseltä lääkäriasemalta, mutta siitä ei saa korvausta Kelasta.

– Julkinen puoli ei lähtökohtaisesti vapaa-ajan matkoja varten todistuksia laadi, työ- ja opiskelu on se, mihin todistuksia on saanut. Koronatestitodistuksista on tullut oma bisneksensä ja yksityiset lääkäriasemat myyvät niitä hyvään hintaan, toteaa diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

MTV Uutiset selvitti antigeenitestien hinnat lääkäriasemilla. Pelkän testin hinta on 160 euron kieppeillä, mutta testiin tarvitaan maksullinen lähete ja paperisen todistuksen hinta veloitetaan erikseen. Se on noin 40 euroa, joten kokonaishinta kohoaa runsaaseen 200 euroon. Lasku kasvaa vielä noin 40 eurolla jos testin tulos on positiivinen, sillä jatko-ohjauskin on maksullista. Kokonaishinta kipuaa silloin lähemmäs 270 euroa.

Virolainen yritys tekee Tallinkin laivamatkustajille testin 39 eurolla, mikä onkin tuonut risteilyille edullisen koronatestitodistuksen hankkijoita. 

– Kun viiden tunnin risteilyn hinta on noin 30 ja testin 39 euroa, niin sen saa selvästi halvemmalla kuin Suomesta, kertoo viestintäjohtaja Marika Nödj Tallink Silja Oy:stä. 

Miten te voitte tarjota sen näin edullisesti?

– Meillä on tässä virolainen yhteistyökumppani Farmatar. Heidän kanssaan on tehty yhteistyösopimus. Virossa pikatestien hinnat esimerkiksi Tallinnan D-terminaalissa ovat paljon halvemmat kuin Suomessa. Hinta on 40 euroa, kertoo Nödj.

Nöjdin mukaan laivalla on testattu jo 6 000 matkailijaa, joista alle yksi prosentti on ollut positiivisia. Tallink Siljan Viron kuudella päivittäisellä laivavuorolla on ollut yhteensä noin 1 000 matkustajaa. Mukana on ollut eläkeläisiä, lapsiperheitä ja kaveriporukoita.

– Toukokuussa on tullut hieman enemmän matkustajia, mutta vain osa on mennyt Viroon, vaikka sinne saa mennä Suomesta vapaasti ilman testejä, kun meidän ilmaantuvuus on alle 150. Tosin takaisin Suomeen tullessa testi tulee olla.

Antigeenitestit eivät ole yhtä luotettavia kuin PCR-testit

THL:n mukaan antigeenitestit eivät välttämättä löydä lieviä, alkavia koronainfektioita.

– Antigeenipikatestin herkkyys on noin 10 prosenttia kehnompi kuin PCR-testin, ja sen takia siinä on väärän negatiivisen tuloksen riski, silloin jos oireetonta testataan, kertoo johtava asiantuntina Carita Savolainen-Kopra THL:stä

Euroopan tartuntatautiviraston mukaan antigeenitestit soveltuvat parhaiten alueille, jossa positiivisia tuloksia näytteistä on peräti kymmenen prosenttia. Suomessa positiivisten näytteiden osuus on alle kaksi prosenttia.

– Tämän vuoksi olemme ohjeistaneet, että positiiviset tulokset varmistetaan vielä PCR-testillä. Testeissä on monia epävarmuuksia, mikä liittyy, siihen missä vaihessa tartunta-ajankohtaa testi tehdään. Testaaminen ei ole missään vaiheessa 100 prosenttista.

Savolainen-Kopra lisää, että PCR-testit ovat teknisesti 99-prosenttisia, mutta kliininen varmuus on noin 80 prosenttia

THL:n mukaan Suomen länsirajalla testien käytöstä on hyviä kokemuksia, sillä tulos sekä eristys voidaan tehdä nopeasti ja tartunnanjäljitys saadaan heti käyntiin. Erilaisten antigeenitestien herkkyyksissä on isoja eroja. 

– EU:n vihreään passiin tullaan hyväksymään tämän hetkisen tiedon mukaan molemmat testityypit, toteaa Savolainen-Kopra.

THL:stä huomautetaan, että yli 65-vuotiaiden tai riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden antigeenitestitulokset tulee varmista PCR-testillä.

Koronatestin lisäksi jotkut maat ja lentoyhtiöt vaativat lisäksi erillisen maksullisen fit to fly -todistuksen vakavasti perussairailta tai raskaana olevilta matkustajilta. Sen hinta voi olla joissakin paikoissa yli 100 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja