Matikainen-Kallström: EPO-pulloväite poliittista ajojahtia

Kansanedustajan, Olympiakomitean varapuheenjohtajan ja hiihdon olympiavoittajan Marjo Matikainen-Kallströmin (kok.) mielestä hänen kohdistuneet EPO-pulloväitteet ovat poliittista ajojahtia. Nelosen IS-urheilu-uutiset väitti tiistaina, että hiihtäjä Marjo Matikaisen pöydällä oli epo-hormonipullo hiihtomaajoukkueen leirillä marraskuussa 1988.

- EPO:a en ole koskaan nähnyt enkä ole koskaan käyttänyt, Matikainen-Kallström vakuutti MTV3:lle.

Nelosen mukaan heillä on asiasta kahden maajoukkuejäsenen valaehtoinen lausunto. Toinen jäsenistä kertoi nähneensä pullon ja toinen olleensa henkilö, jolle silminnäkijä kertoi leirin jälkeen, mitä oli Matikaisen pöydällä nähnyt.

Nelosen IS-urheilu-uutisten mukaan maajoukkue leireili Sodankylässä marraskuun 18.-25. päivä, ja Matikaisen pöydällä oli tuolloin pieni nestettä sisältänyt lasipullo, jonka kyljessä luki "erythropoietin", mikä viittasi jo tuolloin urheilussa kiellettyyn EPO-hormoniin. EPO-hormoni kiihdyttää veren punasolutuotantoa ja parantaa näin hapenottokykyä.

Nelosen mukaan heillä ei ole näyttöä siitä, että pullo olisi varmuudella kuulunut Matikaiselle. Matikainen-Kallström sanoo STT:n haastattelussa, että ei ole koskaan käyttänyt EPO-hormonia tai muita urheilussa kiellettyjä aineita.

- Ei ole tarvinnut. Tämä vaikuttaa ihan poliittiselta ajojahdilta. Ei minulla ole yhtään käsitystä, kuka olisi tämän takana. Tässä on kokoomuslaisia poliitikkoja ollut jahdattavana, Matikainen-Kallström sanoi STT:lle.

- Ilmapiiri vaikuttaa sellaiselta, että julkisuuden henkilöä on helppo ampua vähän asialla kuin asialla.

Matikainen-Kallströmin mukaan hänellä ei ole aavistustakaan siitä, ketä nämä kaksi mainittua maajoukkuejäsentä voisivat olla.

- Toinen kysymys on se, ollaanko tässä (valaehtoisessa lausunnossa) oltu oikeudessa vai mikä tämä on.

"Kuka käyttäisi toisten nähden?"

Matikainen-Kallström sanoo kuulleensa epo-hormonista ensimmäisen kerran vasta 1990-luvulla. Hänen mukaansa hän ei koskaan törmännyt dopinginkäyttöön Suomen maajoukkueessa.

- En pysty sanomaan, mitä muut ovat tehneet. Ei ainakaan minun silmin ja korvin, Matikainen painottaa.

Urallaan olympiakultaa, kaksi maailmanmestaruutta sekä kaikkiaan kahdeksan henkilökohtaista arvokisamitalia ja kolme maailmancupin kokonaisvoittoa saavuttanutta Matikainen-Kallströmiä huvittaa erityisesti epäilty lasipullo, jossa EPO:a väitetään olleen.

- Onko kukaan nähnyt ja mitä? Jos joku haluaa käyttää kiellettyjä aineita, onko se sellaista, että sitä käytetään toisten nähden? Tämä alkaa saamaan huvittavia piirteitä, Matikainen-Kallström hymähti.

Matikainen-Kallströmin mielestä tällaiset huhupuheet olisi syytä tutkia kunnolla, eikä heittää ilmaan epämääräisiä syytöksiä. Syytöksistä huolimatta hän ei aio ryhtyä vastatoimenpiteisiin.

- Minähän tässä olen syytettyjen penkillä. Onko tässä ylipäätään mitään vaihtoehtoa, jos halutaan maine pilata. Se on mahdollista tällaisilla huhupuheilla.

- Näiden henkilöiden (kaksi maajoukkuejäsentä) olisi syytä tulla julkisuuteen ja pyytää anteeksi, jos lähdetään syyttömiä syyttelemään.

(MTV3-STT)

Katso Netti-tv:stä:

Lue myös:

    Uusimmat